Kosova Hükümeti, Kimlik Belgesi Kararinin Uygulanmasini Erteledi

Kosova Hükümeti, Sirbistan’a karsi kimlik belgesi kararinin uygulanmasini 30 gün erteleme karari aldi.

Kosova Hükümeti, Kimlik Belgesi Kararinin Uygulanmasini Erteledi
ABD Büyükelçisi Jeff Hovenier, bu gece Cumhurbaskani Vjosa Osmani ve Basbakan Albin Kurti ile gerçeklestirdigi görüsme sonrasinda, Sirbistan’a karsi kimlik belgesi kararinin uygulanmasinin 30 gün ertelenmesi teklifinde bulundugunu açiklamisti. Bunun üzerine hükümet tarafindan yapilan yazili açiklamada, Sirbistan’a karsi kimlik belgesi mütekabiliyet kararinin uygulanmasinin 1 Eylül 2022 tarihine kadar ertelendigi duyuruldu.

Açiklamada, barikatlarin kaldirilmasi ve tekrardan hareket özgürlügünün saglanmasiyla birlikte kararin uygulanmasinin 30 gün ertelenecegi ifade edildi.

Kosova Hükümeti’nin Sirbistan vatandaslarina karsi kimlik belgesini tanimama kararinin bu gece itibariyla yürürlüge girecek olmasi, Sirplarin çogunlukla oldugu Kosova’nin kuzeyinde tansiyonun tirmanmasina neden oldu.

Sirplarin sehiir merkezinde toplanmasi için çalan sirenler, ardindan sinir kapilarinin kapatilmasi, Sirplarin kuzeydeki yollara barikat kurmasi, Kosova polis güçlerinin kuzeye hareket etmesi, kuzeyde gergin saatlerin yasanmasina neden oldu.

Sirplarin çogunlukta oldugu Kosova’nin kuzeyinde yasanan gerginliklerin ardindan, NATO’nun ülkedeki baris Gücü KFOR, istikrarin tehdit edilmesi halinde Kosova’nin kuzeyine müdahale etmeye hazir oldugunu duyurmustu. NATO liderligindeki KFOR misyonu, durumu yakindan izledigini belirterek, 1999 tarihli 1244 sayili BM Karari’ndan kaynaklanan görevine uygun olarak istikrarin tehdit edilmesi durumunda müdahale etmeye hazir oldugunu bildirmisti.

Kosova’nin tüm halki için güvenli ve emniyetli bir çevre ve hareket özgürlügü saglamak için BM yetkisinin günlük uygulamasini gerçeklestirdigini hatirlatan KFOR, BM yetkisine uygun olarak Kosova’da her zaman güvenli ve emniyetli bir ortami sürdürmek için gerekli tüm önlemleri alacagina vurgu yapmisti.
Kaynak: İHA