Sokakta Bulunan Ingus Kardesler Rusya'da Yasayan Ailesine Kavustu

Suriye’nin Azez kenti sokaklarinda terk edilmis halde bulunan ve Türk sivil toplum kurulusu IHH’nin yetimhanesine yerlestirilen 2 Ingus kardes, Türkiye ve Rusya arasinda yürütülen diplomatik faaliyetler sonucunda ailelerine kavustu.

Sokakta Bulunan Ingus Kardesler Rusya'da Yasayan Ailesine Kavustu
Yaklasik 3 yil önce Azez’de sokakta bulunan Ingus 2 kardes, IHH Insani Yardim Vakfi’nin Cerablus kentinde bulunan yetimhanesine yerlestirildi. Yürütülen çalismalarin ardindan 5 yasindaki Abdurehman Galaev ve 7 yasindaki agabeyi Mohammed Galaev’in Rusya Federasyonu’na bagli Ingusetya’dan oldugu belirlendi. Kardeslerin Rusya’da yasayan anneannesi Mariat Galaev’e ulasildi. IHH’nin Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Büyükelçiligi ile birlikte yürüttügü insani diplomatik faaliyetler sonucu kardesler kaldigi Cerablus’taki yetimhaneden alinarak, Karkamis Sinir Kapisi’ndan Türkiye’ye getirildi.

Çocuklarinin bulundugu haberi üzerine anneanne Mariat Galaev de Türkiye’ye geldi. Türkiye’ye giris yapan kardesler, 3 yil sonra Türkiye’ye gelen anneannelerine kavustu. Bulusma öncesinde büyük heyecan yasayan Galaev, torunlarina kavusunca mutluluk gözyasi döktü. Galaev, sürekli sarilip öptügü torunlariyla hasret giderdi.

"Iki bayrami bir arada yasattiniz"

Yillar sonra torunlarina kavusan Mariat Galaev, Türk ve Rus diplomatlara tesekkür ederek, "Son 3 yilda torunlarimla sadece bir kere telefonla konusabildim. Ufak torunum Abdurehman’i hiç görmemistim. Rüyalarima giriyorlardi. Önce Allah’in izni ile sonra sizin desteklerinizle bugün torunlarima kavustum. Emegi geçen Rusya Konsolosluguna, Türkiye Konsolosluguna ve özellikle IHH’ya çok tesekkür ediyorum. Bana bugün iki bayrami ayni anda yasattiniz" dedi.

Kurban Bayrami öncesinde kimsesiz kardeslerin ailelerine kavusmasinin sevincini yasadiklarini anlatan IHH Insani Yardim Vakfi Insani Diplomasi Birimi’nden Taner Altun, "Bugün mutlu günümüz, çünkü 3 yildir yetimhanemizde yasayan yavrularimizi ailelerine kavusturduk. Yavrularimiz ve anneannemiz ülkelerine dönecek. Bu uzun süreçte bize desteklerimizi esirgemeyen Göç Idaremiz, Disisleri Bakanligimiza ve Rusya Büyükelçiligine tesekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte yetimhanemizde kalan diger yetim yavrularimiz için çalismalarimizi sürdürecegiz" diye konustu.

Küçük kardesler, yapilan islemlerin ardindan Galaev ve Rus yetkililere teslim edildi.
Kaynak: İHA