Esekler Birincilik Için Yaristi

Konya’nin Aksehir ilçesinde 63. Uluslararasi Aksehir Nasreddin Senligi çerçevesinde ‘esege düz binme’, ‘esege ters binme’ ve ‘en güzel gözlü esek’ yarismalari yapildi. Yarismada birincilik için kosan esekler ve binicileri renkli görüntüler olustururken, en güzel gözlü esegi de temsili Nasreddin Hoca seçti.

Esekler Birincilik Için Yaristi
Aksehir Belediyesi ve Aksehir Avcilar ve Aticilar Federe Ihtisas Spor Kulübü’nce Nasreddin Hoca Stadyumu’nda gerçeklestirilen yarismalara vatandaslar yogun ilgi gösterdi. Etkinlik öncesi protokol üyeleri, yarismaya katilacak esekler ve sahipleri ile halk danslari ekipleri bir kortej yapti. Yarislar öncesi senlige katilan halk oyunu ekipleri tarafindan gösteriler sunuldu. 13 esegin katildigi esege düz binme yarisi 3 etapta gerçeklestirildi.

Her etapta birinci olan esekler son etapta bir kez daha yarisarak birinci, ikinci, üçüncü belirlendi. Esege düz binme yarisinda Mevlüt Vanli’nin esegi tüm esekleri geçerek farkli bir sekilde birinci oldu.

Esege ters binme yarisinda da üç grupta yapilan yarismada her grubun birincisi son etapta bir kez daha yarisarak birinci belirlendi. Biniciler eseklere ters binerek bitis çizgisine ulasmaya çalisirken oldukça güç anlar yasadilar. Bu yarismada da Yavuz Demiröz esegi ile birinci geldi.

Yarismada son olarak en güzel gözlü esek seçildi. Temsili Nasreddin Hoca’nin jüri baskanligi yaptigi yarismada jüri üyeleri 13 esek arasindan en güzel gözlü esegi seçmekte oldukça zorlandi. Temsili Nasreddin Hoca yaptigi açiklamada, “Eseklerin en güzelini seçmek mümkün degil, simdi birini seçersek öbürleri bana küser. Burada esegi de küstürmemek lazim, onlar benim yol arkadasim. Benim için hepsi güzel, hepsi makbul ama birini seçmek zorundayiz” diye konustu.

En güzel gözlü esek yarismasinda Ibrahim Vanli’nin esegi en güzel gözlü esek seçildi. Yarismalarda dereceye giren esek sahiplerine para ödülleri Aksehir Kaymakami Ismail Küreci, Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya ve diger protokol üyelerince verildi.

Yarismada esegi en güzel gözlü esek seçilen Ibrahim Vanli, “Beklemiyordum sürpriz oldu. Elimden geldigince esegime düzenli bir sekilde bakiyorum. Yemini suyunu düzenli veriyorum. En güzel gözlü esek oldugu için esegim benim için daha degerli oldu” dedi.

Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya, esek yarislarinin senligin en önemli etkinliklerinden biri olduguna deginerek, “Bu sene esekten düsen olmadan kazasiz belasiz bir sekilde yarismalari tamamladik. Ama esekten düsse de arkadaslar ‘düsmesem de zaten inecektim’ diyorlar ve olayi kurtariyorlar. Gelecek yil esek yarislarinda tekrar bulusmayi diliyoruz” diye konustu.

Esege ters ve düz binme yarislarinda büyük performans sergileyen Tugba Tekden de, “Ilk defa yaristim bence gayet iyiydi. Esege binmek oldukça kolay, herkesin binmesini tavsiye ederim” dedi.

Esek yarislarini izleyen seyirciler, yarislarin heyecanli ve güzel oldugunu, yarislari keyifle izlediklerini belirttiler.
Kaynak: İHA