Beslenme Uzmanindan Bayram Uyarisi Geldi, Kronik Hastaliklari Olanlar Dikkat

Yaklasan Kurban Bayrami öncesinde Beslenme Uzmani Elif Dila Imançer uyarilarda bulundu. Imançer, “Kalp-damar, diyabet, yüksek tansiyon, böbrek ve mide hastaligi gibi kronik hastaliklara sahip veya bu hastaliklar için risk altindaki bireylerin beslenme konusunda dikkatli olmalari gerekmektedir” diye konustu.

Beslenme Uzmanindan Bayram Uyarisi Geldi, Kronik Hastaliklari Olanlar Dikkat
“Az pisirmeyin, eti bekletin”

Kurban Bayrami’nda saglikli yiyecek ve içeceklerin tercih edilerek, porsiyon kontrolü saglanmasi ve yemek pisirme tekniklerine dikkat edilmesi gerektigini ifade eden Beslenme Uzmani Elif Dila Imançer, “Kurban Bayrami’nda dikkat edilmesi gereken saglikli beslenme prensiplerinin herkes için geçerli oldugu unutulmamalidir. Öncelikle veteriner kontrolünden geçmemis ve hijyen kurallarina uygun kesilmeyen hayvanlardan insanlara hastalik bulasma riski yüksektir. Çig ya da az pismis et tüketmek bazi zoonoz hastaliklarin bulasmasina neden olabilmektedir. Bu yüzden etler çig ya da az pismis olarak tüketilmemelidir. Yeni kesilen havyan etleri sert oldugu içine sindirimi zordur, midede sislik hazimsizlik gibi sorunlara neden olabilir. Özellikle mide rahatsizliklari olan bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir” dedi.



“Kizartma ve kavurmadan uzak durun”

“Etler pisirilirken haslama, firinlama, izgara gibi yöntemler tercih edilmeli” diyen Imançer, “Kizartma ve kavurmadan uzak durulmalidir. Kanserojen maddelerin olusumuna zemin hazirladigi için etleri mangalda pisirirken kömürlestirmemeye dikkat edilmelidir. Ayrica çok yüksek isida pisirmek besin ögesi kaybina da sebep olmaktadir. Etle yapilan yemeklere ilave tereyagi/kuyruk yagi gibi yaglar eklenmemeli, kendi yagi ile pismesi saglanmalidir. Kalp-damar ve kolesterol hastalari, doymus yag ve kolesterol içerigi yüksek olan sakatatlarin tüketiminden kaçinmali, tuz tüketimini de sinirlamalidir” seklinde konustu.



“Tek kullanimlik posetleyin”

Etlerin bozulmasi kolay oldugundan için riskli gidalar olduguna deginen Izmir Kavram Meslek Yüksekokulu’ndan Beslenme Uzmani Elif Dila Imançer, “Kesilen etler küçük miktarlarda tek kullanimlik olacak sekilde posetlenerek buzluk veya derin dondurucuda uzun süre saklanabilir. Dondurulan et çözdürüldügünde sagligi tehdit eden mikroorganizmalarda artis gözlendigi için dondurulduktan sonra çözünen et tekrar dondurulmamalidir. Etleri çözdürmede en saglikli yöntem buzdolabinin alt bölmesinde çözdürmektir. Etleri hazirlarken kullandigimiz kesme tahtalari ayri olmalidir, çig sebze ve meyvede kullanilan tahtalar kullanilmamalidir.

“Lif içerigi yüksek besinleri aksam tüketin”

Kurban Bayrami’nda yogun et tüketimiyle birlikte lifli gidalarin az tüketilmesinin de kabizlik gibi sindirim problemine neden olabileceginin altini çizen Imançer, “Sindirimi rahatlatmak adina et yemekleri öglen, sebze ve kuru baklagiller yemekleri gibi lif içerigi yüksek besinleri aksam tüketmek daha faydali olacaktir. Etlerin yanina salata/sebze ve yogurt/cacik/ayran eklemek C, E vitamini ve kalsiyum bakimindan fakir olan et yemeklerini tamamlayici olacaktir. Ögünlerde beyaz ekmek gibi beyaz undan yapilmis hamur isleri, beyaz pirinç gibi rafine edilmis karbonhidrat kaynaklari yerine rafine edilmemis tam bugday, çavdar, bulgur gibi karbonhidrat kaynaklarina yer vermek tokluk süresini uzatacaktir. Tatli tercihi olarak serbetli tatlilar yerine sütlü tatlilari tercih etmek daha akillica olaraktir. Gazli içeceklerden uzak durarak, günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketimine de özen gösterilmelidir” dedi.

Kaynak: İHA