Bakan Dönmez Açiklamasi 'Enerjide Disa Bagimliligimizi Azaltacak Her Bir Varile Ihtiyacimiz Var'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Adana’nin Ceyhan ilçesinde bulunan petrol kuyularini inceleyerek, “Bölgedeki üretilebilir petrol rezervi yaklasik 7 buçuk 8 milyon varil. Kesfin büyüklügüne bakmaksizin, az ya da çok demeksizin enerjide disa bagimliligimizi azaltacak her bir varile ihtiyacimiz var. Bölgede ayni potansiyele sahip 4-5 saha daha var. Oradaki çalismalarimiza da hiz verdik” dedi.

Bakan Dönmez Açiklamasi 'Enerjide Disa Bagimliligimizi Azaltacak Her Bir Varile Ihtiyacimiz Var'
Ceyhan’a bagli Soysali Mahallesi’nde Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi’na (TPAO) bagli ‘Çukurova 1 ve Çukurova 2’ arastirma sahasinda çalismalar sonucu petrol bulundu. Petrolün yapilan arastirmalardan sonra yüksek kalitede oldugu ögrenilirken, alanda çalismalar genisletildi.

Cumhurbaskani müjdeyi verdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ise geçen hafta kabine toplantisi sonrasi petrol müjdesini vererek, “Adana’da petrol arama çalismasi yaptigimiz iki kuyuda yüksek kaliteli petrol bulduk. Petrolün rezerv degeri yaklasik 1 milyar dolar olarak hesaplanmistir” ifadelerini kullandi.

Petrolün bulundugu sahada çalismalar sürerken bölgede 8 yeni kuyunun da açilmasi kararlastirildi. Bu kuyulardan ilkinin de çalismasi basladi.



Bakan Dönmez inceleme yapti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, İçel’deki ‘Abdülhamid Han’ gemisindeki incelemelerin ardindan petrol bulunan Ceyhan’in Soysali Mahallesine geldi. Bakan Dönmez’e Vali Süleyman Elban, TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, AK Parti Il Baskani Mehmet Ay ve yetkililer eslik etti.

“Türkiye’nin en sig kuyusu”

Incelemelerin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, petrolün kalitesinin Türkiye ortalamasinin üzerinde oldugunu söyledi.

Bakan Dönmez, “Geçen Eylül 2021’de sondaji tamamlayip deneme için üretimlerine baslamistik. Su anda üzerinde bulundugumuz Çukurova-1 kuyusu, yaklasik 430 metre civarinda bir siglikta yer alan kuyu. Çukurova-2 ise 358 metreden. Bu kuyu, bu derinlikle Türkiye’de simdiye kadar petrol çikartilan en sig kuyu özelligini kazanmis oldu. Sig kuyularda daha çabuk hedefe ulasiyoruz, üretim maliyetleri ve yatirim maliyetleri oldukça düsük oluyor. Dolayisiyla burada son derece ekonomik bir petrol buldugumuzu ifade edebilirim” diye konustu.



“Toplam 10 kuyuya ulasacagiz”

‘Çukurova 1 ve Çukurova 2’ kuyularindan günlük ortalama 100-120 varil petrol üretildigini aktaran Bakan Dönmez, “Insallah yil sonuna kadar burada 8 kuyu daha açip toplam 10 kuyuya ulasacagiz. Bu bölgedeki üretilebilir petrol rezervi de yaklasik 7 buçuk 8 milyon varil. Bunun da 1 milyar dolar ekonomik büyüklük ifade ettigini söyleyebiliriz” dedi.

Bölgede 4-5 sahanin daha oldugunu ve arastirmalari sürdürdüklerini kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, daha sonra sunlari söyledi:

“Benzer formasyona, potansiyellere sahip 4-5 saha daha var. Oradaki çalismalarimiza da hiz verdik. Önce 2 ve 3 boyutlu sismik arastirmalarimizi tamamlayacagiz. Ardindan da yine burada oldugu gibi kesif ve kesifte yakalarsa üretim amaçli kuyularimizi açmis olacagiz. Belki buradaki toplam kesif miktarimizi 8-10 kata kadar arttirmis olacagiz. Son yillarda Türkiye Petrolleri olarak hem karada hem de denizde arastirma çalismalarimiza yogunluk vermistik. Biliyorsunuz ilk kesfimizi Karadeniz’de yaptik ve 540 milyar metreküplük dogalgaz bulduk. Orada geceli, gündüzlü bir çalisma var. Insallah Cumhuriyetimizin yüzüncü yilinda o gazi milletimizle bulusturacagiz. Onun yaninda karada da kesiflerimiz var. Kesfin büyüklügüne bakmaksizin, az yada çok demeksizin enerjide disa bagimliligimizi azaltacak her bir varile ihtiyacimiz var. 4-5 sene önce Türkiye Petrollerinin günlük petrol üretimi 37 bin varil iken bugün itibariyle 60 bin varili geçmis durumda. Son 4-5 yilda ilave kesiflerle birlikte toplam rezervimize 70 milyon varillik bir miktari daha eklemis olduk. Ülkemiz maalesef enerjide disa bagimli. Petrolün neredeyse yüzde 92’sini, dogalgazimizin yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Bugünlerde kamuoyunun, dünyada herkesin fiyatlardan sikayetçi oldugu bir dönemde bu tip kesifler yüregimize su serpiyor. Yöre halki bu kesiften son derece memnun. Belki bu ülke ileride Batman ve Adiyaman’da oldugu gibi üretim merkezi haline dönüsmüs olacak.”

Açiklamalarin ardindan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, bölgede oturan vatandaslarla görüstü.
Kaynak: İHA