Kurtulmus'dan Isveç Ve Finlandiya'nin NATO Üyeligine Iliskin Açiklama

Adalet ve Kalkinma Partisi (AK Parti) Genel Baskanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmus, “Türkiye NATO’nun üyesi olarak Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya girmesi ile ilgili süreçte imzayi atip, ‘Tamam bunlar girebilir’ dememistir. Sadece yolu açmis, rezervini bir sekilde askiya almis, süreci baslatmis ama bu süreçte verdikleri sözlere uymazlarsa Isviçre ve Finlandiya’ya asla yesil isik yakmayacagini, kirmizi kartin cebimizde oldugunu NATO toplantisinda onlara ilan etmistir” dedi.

Kurtulmus'dan Isveç Ve Finlandiya'nin NATO Üyeligine Iliskin Açiklama
AK Parti Genel Baskanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmus, Cihannüma Dernegi 4’üncü Olagan Genel Kurulu’nda konustu.

Cumhuriyet gazetesi yazari Özdemir Ince’nin ezanin Arapça’ya çevrilmesinin hata oldugu ve Türkçe okutulmasi gerektigi sözlerini degerlendiren Kurtulmus, “Iki gün evvel ismini anarak agzimi kirletmeyecegim bir herif kalkiyor televizyon kanalarinda diyor ki, ‘Türkiye demokrasiye çok erken geçti. 1950’de degil, 1975’te geçecekti. Biz bu milletin üstünden söyle bir silindir gibi geçecek, bunlarin degerlerini ve inançlarini yok edecektik.’ Hizini alamiyor beyefendi arkasindan diyor ki, ‘Nedir böyle Allahuekber diye ezani getirdiler’ diyor. Dilinin altindaki baklayi söylemiyor. Ama Menderes’in suçu buydu diyor. Allahuekber seslerini yeniden koymak. Yeniden ezani okutmakti diyor. ‘Simdi ne olurdu’ diyor. ‘Tanri uludur, Tanri uludur. Tanridan baska yoktur tapacak’ desek. ‘Çünkü o Araplarin dilidir, biz ise Türk’üz’ diyor. ‘Arap emperyalizminin etkisinde kalamazdik’ diyor. Buna cevap bile vermeye gerek yok da, sunu hatirlatmak istiyorum. Bu fosiller, bu gericiler, bu yobazlar, bu millet düsmanlari, bu Türkiye düsmanlari, bu insanlik düsmanlari bilsinler ki kiliçlarinin iki tarafinin kestigi devirler çok geride kalmistir, bir daha da geri gelmeyecektir” ifadelerini kullandi.

“Allah bizlere nasip etti, zincirleri kirildi, Ayasofya açildi”

Ayasofya’nin ibadete kapali oldugu dönemde açilmasi için oldukça yogun çaba sarf ettiklerini vurgulayan Kurtulmus, “Ayasofya’nin önünde yumruklarimizi sikarak, ‘Zincirler kirilsin, Ayasofya açilsin’ diyerek nice dualara istirak etmis olan birisiyim. Ama onlari dinlerken, bizim neslimiz ve bizden sonraki arkadaslarimiz hep bir taraftan bunlari niyaz ediyor, bir taraftan da ‘Acaba açilir mi’ diyorduk. Bu büyük mücadelelerin, bu anlamli çalismalarin sonucu olarak içinde yasadigimiz dönem içerisinde Allah bizlere nasip etti. Zincirleri kirildi, Ayasofya açildi. Kiyamete kadar Müslüman milletimizin camisi olarak ibadete açik olacaktir” açiklamasinda bulundu.

“Türkiye NATO’nun üyesi olarak Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya girmesi ile ilgili süreçte imzayi atip, ‘Tamam bunlar girebilir’ dememistir”

Ispanya’nin Madrid sehrinde düzenlenen NATO Liderler Zirvesi sirasinda Isveç ve Finlandiya’nin üyeligi konusunda imzalanan mutabakat metnine de deginen Kurtulmus, “Türkiye NATO’nun üyesi olarak Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya girmesi ile ilgili süreçte imzayi atip, ‘Tamam bunlar girebilir’ dememistir. Sadece yolu açmis, rezervini bir sekilde askiya almis, süreci baslatmis ama bu süreçte verdikleri sözlere uymazlarsa Isviçre ve Finlandiya’ya asla yesil isik yakmayacagini, kirmizi kartin cebimizde oldugunu NATO toplantisinda onlara ilan etmistir. Sunu çok açik söyleyebilirim. Finalde açiklanan bildiri hemen hemen Türkiye’nin hazirlamis oldugu metnin birebir aynisidir. Bu anlamda Türkiye elindeki veto kartini çok iyi kullanarak, bundan sonraki süreçte de terör örgütlerine hiçbir sekilde destek vermeyeceklerini onlardan teminat alarak yoluna devam edecektir. Söz verdiler yerine getirirler kendileri bilir, yerine getirmezler kendileri bilir. Türkiye ne yapacagini biliyor bu anlamda, elindeki imkani kullanarak Türkiye’yi terör örgütlerine karsi korumakta kararlidir” seklinde konustu.



“O ismi anilmayan 1 var ya dese ki, ‘biz size oy vermiyoruz’ feristahini getirseler Tayyip Erdogan’in karsisinda yarisa dahi katilmalarinin imkani yoktur”

6’li masa toplantilari esnasinda hala bir adayin belirlenemedigini hatirlatan Kurtulmus, masanin 6 arti 1 seklinde kurulu oldugunu ve asil etken faktörün bir olarak tabir ettigi HDP oldugunu vurguladi. Kurtulmus sunlari kaydetti:

“Kim aday olursa olsun insallah Tayyip Erdogan’in karsisinda hiçbirinin sansinin oldugunu düsünmüyorum. Insallah milletin oylari ve destegi ile Cumhurbaskanimiz yeniden seçilecektir. Her 6’li masa, 6 arti 1, o 1’in de hakkini unutmayalim. Esas o masanin en etkili aktörü 1’dir, o ismi anilmayan 1’dir. O 6 tanesinin hepsi de biliyor ki, o ismi anilmayan bir var ya dese ki, ‘biz size oy vermiyoruz’ feristahini getirseler Tayyip Erdogan’in karsisinda yarisa dahi katilmalarinin imkani yoktur. Onun için HDP’nin yetkilileri de zaman zaman hakli olarak canlari sikiliyor, ‘ya bizim oyumuz olmasa zaten siz o meclis kürsüsünde oturamazsiniz’ diyor. Aday tespiti onun için zor da simdi bir zorluk daha geldi. Demokrasiye asik olan birisi aday olacak. Okudunuz. Herhalde bundan sonra aralarindaki tartisma demokrasiye en çok asik olan kimdir onun tartismasi olacaktir. Biz rahatiz hedefimiz ve istikametimiz belli.”

(Utku Simsek/IHA)
Kaynak: İHA