DHKP-C Üyesi Birinin Ölümüne Iliskin Cezaevinde Yattigini Söyleyen Nuri Ergin Açiklamasi 'Yine Öldürürüm'

Kamuoyunda ‘Nurisler’ ya da ‘Karagümrük Çetesi’ olarak bilinen ve liderligini Nuri Ergin’in yaptigi suç örgütü davasinin görülmesine baslandi. 36 sanigin yargilandigi davada savunma yapan ve hakkinda 239 yila kadar hapis cezasi talep edilen Nuri Ergin, çikar amaçli suç örgütü lideri oldugunu söyleyerek, kendisinin cezalandirilmasini ancak ailesinin tutuklu üyelerinin serbest birakilmasini istedi.

DHKP-C Üyesi Birinin Ölümüne Iliskin Cezaevinde Yattigini Söyleyen Nuri Ergin Açiklamasi 'Yine Öldürürüm'
Kamuoyunda ‘Nurisler’ ya da ‘Karagümrük Çetesi’ olarak bilinen ve liderligini Nuri Ergin’in yaptigi suç örgütü davasinin görülmesine baslandi. Bakirköy 14. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk durusmada tutuklu sanik Nuri Ergin ile bir kisim diger tutuklu saniklar SEGBIS sistemi ile hazir edildi. Durusma salonunda bir kisim tutuklu saniklar ile taraf avukatlari da hazir bulundu.

“Ben çikar amaçli suç örgütü lideriyim dogru”

Savunmasi sorulan tutuklu sanik Nuri Ergin, galerici oldugunu ve aylik kazancinin 25-30 bin TL arasinda degistigini söyleyerek, “Bize bu iftiralari atanlari Rabbime havale ediyorum. Ben çikar amaçli suç örgütü lideriyim dogru. Iddianamede 90’li yillarda örgüt kurdugum söyleniyor. Bu mümkün degil. Ben o tarihte beyaz esya dükkaninda çalisiyordum. Iddianamede dayimin babami öldürdügü varsayilarak benim dayimi öldürdügüm yaziyor. Ama benim dayim, babami 10 el ates ederek öldürdü. Bu davada sikayetçi olanlar dayimin yakinlaridir. Iftira atiyorlar. Ben yaptigim eylemi yaptim diyen bir Nuri Ergin’im. Ne Yasar Ecim’in vurulmasi ile ne baska birinin vurulmasi ile benim bir ilgim yok. Buradaki saniklarin hiçbirinin benimle ve benim grubumla ilgisi yok. Vurulan sahislar ile de benim en yakin alakam yok. Ben bu adamlari tanimam etmem. Bu kadar insanin üzerine iftira atiliyor. Benim kalbimde 5 tane stent var. Bel fitigi var. Bu iftiralari atanlari Allah’a havale ediyorum, Rabbim nasil biliyorsa öyle yapsin” dedi.

DHKP-C üyesi birinin ölümüyle ilgili cezaevinde yattigini söyleyen Nuri Ergin, “Bugün yine firsatim olsa, sizin gibi serefli insanlari katletse yine öldürürüm. Ben 27 senedir hapishanedeyim. DHKP-C’li ölen birisinin cezasini yatiyorum. Bununla da gurur duyuyorum. Benim oglumun, bacimin, yegenlerimin bu olaylar ile ilgisi yok ama suçlaniyorlar. Ne yapayim? Soyadimi mi degistireyim? Benim oglum sabikasiz piril piril insan. Polisten, bu islerde çekinen piril piril bir çocuktur” dedi.

Nuri Ergin’in kiz kardesi Neslihan Ecim ise, “Ben 1.5 yildir tutukluyum. 35 senedir ev hanimiyim. Ömrümde ilk defa mahkemeye çiktim. Suçlamalari kabul etmiyorum. Bizde kadinlar böyle olaylarin içerisine girmez” dedi.

Nuri Ergin ise, “Benim simdiye kadar isledigim cinayetlerden, suçlardan yaptigim seylerin hiçbirinde ablamin, annemin yani ailemdeki kadinlarin alakasi yoktur” seklinde konustu.

Nuri Ergin’in kardesi Soner Ergin ise, “Ben 45 yasimdayim ve 13 yildir hapisteyim. 7 yil suçsuz yattim. Nuri agabeyim nasil ki 26 yildir çocuklarini görmüyorsa ben de 17 yildir çocuklarimi toplamda 7 defa gördüm. Evet, biz sütten çikmis ak kasik degiliz ama ben örgüt yöneticisi degilim” dedi.



Sanik Ergin durusmada kendisinin cezalandirilmasini istedi

Durusmada talebi sorulan sanik Nuri Ergin, “Cezalandirilmami talep ediyorum. Digerlerinin tahliyesine ve beraatina karar verilmesini talep ediyorum. Benim oglumun tek suçu benim oglum olmasidir” dedi.

Ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, tutuklu saniklar Ramazan Elçiboga, Neslihan Ecim, Saban Behçet Ecim, Soner Ergin, Vedat Ecim, Yüksel Turan ve Atilla Cankurt’un savunmalarinin alinmis olmasi ve tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verdi. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için durusmayi erteledi.

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligi Örgütlü Suçlar Sorusturma Bürosu tarafindan hazirlanan 198 sayfalik iddianamede, 5 kisi magdur, 9 kisi müsteki, aralarinda Nuri Ergin’in de bulundugu 36 kisi ise sanik olarak yer almisti. Iddianamede baslangiç olarak kabul edilen olayin 2019 yilinda yasandigi aktarilmisti. 2019 yilinda Erzurumspor Kulübü ile yapilan futbol müsabakasinda Erzurumspor taraftarlarinin "Nuri Ergin" diye tezahürat yaptigi ancak Karagümrük Spor Kulübü taraftarinin bu tezahürati yapmadigi iddianamede belirtilmisti. Iddianamede örgüt lideri Nuri Ergin’in cezaevine yasadisi yollarla soktugu telefon ile birilerini arayarak "Ben ömrümü Karagümrük’e verdim, bu kadar ceza yattim, Erzurumlular ’Nuris’ diye bagirir da Karagümrüklüler nasil bagirmaz, onlara söyle hepsini öldürecegim" dedigi ve spor kulübü baskani Yasar Ecim ve kulübün yönetimindeki kisileri tehdit ettigi aktarilmisti. Iddianamede telefon görüsmesinden sonra Fatih Karagümrük Spor Kulübü’nün eski baskani Yasar Ecim’in 12 Eylül 2020’de Beylikdüzü’nde bir mekan çikisinda silahli saldiriya ugradigi ve bacagindan yaralandigi kaydedilmisti. Iddianamede kamuoyunda Nurisler, Nuris Kardesler veya Karagümrük Çetesi olarak bilinen ve halen cezaevinde olan Nuri Ergin ile Vedat Ergin’in yani sira kardesleri Nejat Ergin, Zeynel Ergin ve Soner Ergin’in bir araya gelerek organize suç örgütü olusturduklari ve cezaevinde bulunan örgüt lideri Nuri Ergin’in telefon ile disarida bulunan adamlari üzerinden talimatlar vererek eylemlerini sürdürdügü belirtilmisti. Iddianamede söz konusu suç örgütünün eylemlerinin 1990’li yillarin baslarinda görüldügü ve bu yillarda semt, hal ve pazar esnafini haraca bagladiklari, kendilerine haraç vermeyen is adamlarinin dükkanlarini kursunladiklari, husumetlilerine karsi yaralama, öldürme hatta bombalamaya kadar varan eylemlerde bulunduklari kaydedilmisti. Örgütün finansinin kumar oynatmak, uyusturucu madde ticareti gibi yasadisi yollarla saglandigi da iddianamede açiklanmisti. Nuri Ergin hakkinda ‘suç islemek amaciyla örgüt kurmak’, ‘tasarlayarak öldürmeye tesebbüs’, ‘2 kez olasi kastla yaralama’, ‘3 kez nitelikli yagmaya tesebbüs’, ‘6 kez ruhsatsiz silah bulundurma’, ‘santaj’, ‘özel hayatin gizliligini ihlal’, ‘3 kez genel güvenligin kasten tehlikeye sokulmasi’, ‘2 kez nitelikli kasten yaralama’, ‘2 kez mala zarar verme’, ‘2 kez nitelikli yagma’, ‘tehdit’, ‘2 kez kisiyi hürriyetinden yoksun kilmaya tesebbüs’, ‘nitelikli dolandiricilik’, ‘izinsiz olarak atesli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme, satma’ ve ‘infaz kurumuna veya tutukevine yasak esya sokmak’ suçlarindan toplam 239 yil 9 aya kadar hapis cezasi talep edilmisti.
Kaynak: İHA