ABD Açiklamasi 'Shireen Abu Akleh'in Ölümünden Muhtemelen IDF Sorumlu'

ABD Disisleri Bakanligi, Israil güçleri tarafindan Filistin’de düzenlenen saldirida Al Jazeera muhabiri Shireen Abu Akleh’i öldüren kursunun Israil Savunma Kuvvetleri (IDF) mevzilerinden geldigini belirterek, “Shireen Abu Akleh’in ölümünden muhtemelen IDF sorumlu” dedi.

ABD Açiklamasi 'Shireen Abu Akleh'in Ölümünden Muhtemelen IDF Sorumlu'
Filistin’in Bati Seria bölgesinde 11 Mayis’ta Israil güçleri tarafindan açilan ates sonucu basindan vurularak hayatini kaybeden Al Jazeera muhabiri Shireen Abu Akleh’nin ölümüne neden olan kursun üzerinde yapilan balistik incelemeye dair sonuçlar ABD tarafindan paylasildi. ABD Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, “Son derece ayrintili bir adli analizden sonra ABD Güvenlik Koordinatörü (USSC) tarafindan denetlenen bagimsiz, üçüncü taraf denetçiler, Filistinli-ABD’li gazeteci Shireen Abu Akleh’i öldüren kursunun kaynagi konusunda kesin bir sonuca varamadilar” denildi.

USCC, Israil ve Filistin taraflarinin sorusturmalarini inceledi

Balistik uzmanlari merminin agir hasarli olmasi nedeniyle net bir sonuca varamadigi aktarilan açiklamada, “USSC’ye son birkaç hafta içinde hem Israil Savunma Kuvvetleri (IDF) hem de Filistin tarafinin sorusturmalarina tam erisim izni verildi.

Her iki sorusturmayi da inceleyen USSC, Shireen Abu Akleh’in ölümünden muhtemelen IDF mevzilerinden gelen silah atislarinin sorumlu oldugu sonucuna vardi” denildi.

“Abu Akleh’in ölümü trajik kosullarin sonucu”

USSC’nin inceleme çerçevesinde Israil güçlerinin Abu Akleh’i kasitli olarak öldürdügüne inanmak için hiçbir neden bulunmadigi sonucuna vardigi belirtilen açiklamada, Abu Akleh’in ölümünün IDF liderligindeki bir askeri operasyon sirasindaki trajik kosullarin sonucu oldugu aktarildi.

“Hesap verebilirligi tesvik edecegiz”

ABD’nin, söz konusu sorusturmada Israil ile Filistin’in isbirligini takdir ettigi belirtilen açiklamada, “Sonraki adimlar konusunda Israil ve Filistin ile iliski içinde olmaya devam edecegiz ve hesap verebilirligi tesvik edecegiz. Ebu Akleh ailesine tekrar en derin taziyelerimizi sunuyoruz” denildi.
Kaynak: İHA