Üzüm Üreticilerinde Ortadogu Pazari Sevinci

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in girisimleri sonucu ihracatin önündeki kisitlamalarin kalktigi Ortadogu pazarinin yeniden açilmasi Manisali üzüm üreticilerinin yüzünü güldürdü. Basta Rusya olmak üzere 122 ülkeye ihracat yapilan üzümlerin Ortadogu pazarinda da yer alacak olmasi ülkeye de ciddi anlamda döviz girmesini saglayacak.

Üzüm Üreticilerinde Ortadogu Pazari Sevinci
Manisali ve Alasehirli üzüm üreticileri Ortadogu pazarlarinin ihracata açilmasinin sevinci yasiyor. Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzümünün hasat döneminin yaklastigi su günlerde, Ortadogu ülkelerine ihracat yapilacak olmasi, üzümcüleri ve ihracatçilari sevindirdi. Ortadogu ülkelerinden özellikle Suudi Arabistan tarafindan Türk ürünlerine ihracat kisitlamasinin getirilmesi sonucu, Ortadogu ülkelerine istenilen düzeyde ihracat yapilamiyordu. Son günlerde Suudi Arabistan, Katar, Birlesik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle kurulan iyi iliskiler sonunda Türk ürünlerine getirilen ihracat kisitlamasi kaldirildi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in girisimleri sonucu yeniden ihracatin açilmasi sonucu Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye Üzümünün ihracati basta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerinden sonra, simdi de Ortadogu ülkelerine yapilabilecek. Ortadogu ülkelerine ihracat yolunun açilmasiyla 2021 yilinda 230 bin ton olarak gerçeklesen Çekirdeksiz Sultaniye yas üzüm ihracatinin 2022 yilinda daha da artmasi ve ülkeye daha fazla döviz girdisi saglamasi bekleniyor.

Üreticinin yüzü güldü

Alasehirli üzüm üreticisi Mustafa Yilmaz, "Ortadogu ülkelerine ihracatimiz basladi.

Üzüm piyasasi daha güzel olacak, bizleri çok memnun etti. Ortadogu’ya ihracatin açilmasi bizim gibi çiftçileri çok memnun etti. Yetkililerin hepsine tesekkür ediyorum." dedi.

Alasehir’de ziyaretlerde bulunan Ege Yas Sebze ve Meyve Ihracatçilar Birligi Baskani Hayrettin Uçak ise, "Ortadogu ülkelerine ihracat geçmis dönemde kisitlanmisti, yasakli degildi, sadece kisitliydi. Özellikle Suudi Arabistan‘a Türk ürünlerinin alinmamasi için kendi yönetimleri içerisinde böyle bir talimat vardi. Bu talimat Sayin Cumhurbaskanimizin görüsmeleri sonucunda Ortadogu pazarlarimizin da ihracata açilmasi Türk ürünlerinin de orada rahatlikla satilabilecek, haberini alinca bizleri ve ihracatçilarimizi sevindirdi ve ülkemiz içinde hayirli oldu. Ihracatçilarimiz ve üreticilerimiz de memnun. Ülkemiz adina, buda bizleri çok sevindiriyor. Ortadogu dedigimiz zaman basta Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelere su anda ihracat yapabiliyoruz. Alasehir ve Manisa ovasi oldugu gibi üzüm ovasi ve üzümün yüzde 80’i burada üretiliyor, bunun yaklasik yüzde 30’u ihracata gitmektedir. Rusya bizim için önemli bir pazar. Tabii ki sadece Rusya’ya bagimli kalmamak için sürekli alternatif pazarlar aramaktayiz. Su anda yaklasik 122 ülkeye ihracat gerçeklestiriyoruz ve ciddi anlamda pazarlar olusturuyoruz. Umarim ki önümüzdeki dönemler içerisinde ihracatimiz son derece artacak ve artmasini da bekliyoruz. Burada üreticilerimize ihracatçilarimiza ve emegi geçen herkese tesekkür ediyoruz hayirli pazarlar diliyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA