Asiri Sicaklara Karsi Arilari Koruyun

Erzincan’da bulunan ari yetistiricileri mevsim normalleri üzerinde seyreden sicaklar nedeniyle asiri sicak ve soguklara karsi oldukça narin olan arilarin mutlaka korunmasi gerektigini söyledi.

Asiri Sicaklara Karsi Arilari Koruyun
Geçtigimiz yillarda yasanan asiri sicaklarda pek çok kolonide bulunan arilar asiri sicak nedeniyle felç geçirerek telef oldu. 40 yildir aricilik ile ugrasan Cemal Gümüs benzer sikintilarin yasanmamasi için meslektaslarina uyarida bulunarak gerekli tedbiri almasini istedi. Gümüs, “Bölgemizde hava sicakligi neredeyse 40 derece olarak ölçülmeye basladi.

37 derecenin üzerindeki sicaklik arilar için tehlikelidir. Aricilarimizin kovanlarini ilk etapta havalan durmalarini kontrol etsin. Ardindan tüm kovanlarin kireçlenerek örtü tahtasi yerine kullanilan malzemeyi izolasyon görevi gören malzemelerle degistirsinler. Burada en önemli husus kovanin havalandirma sistemi mutlaka saglikli bir sekilde çalismasini saglamaktir. Arilar sicakla birlikte havasiz kaldiginda maalesef telef oluyor. Bunun yaninda kovanlarin üstünün de günes isigini geri yansitacak sekilde mutlaka kireçlenmesini tavsiye ediyoruz. Ayrica içerisinde yogun ari olan kovanlara (8-9 çerçeve) ikinci kat ballik eklenmesini tavsiye ediyoruz. Bu sistem sayesinde arilarin daha rahat nefes almasi serin havaya ulasmasi saglanacaktir. Özellikle serin ve yüksek yerleri tercih ediniz. Arilar da tipki insanlar gibi stres olusturmayan rahat ve huzurlu ortamlarda daha verimlidir. Aricilik bir süreçtir. Bir isçi arinin ömrü de ortalama 35-40 gündür. Eger arilari asiri sicaklardan korunamaz isek ari kendiliginden yavru üretimini durdurup yavru üretim sürecini sekteye ugratir” diyerek tüm arici meslektaslarinin sicaklara karsi tedbiri olmasini istedi.
Kaynak: İHA