Almanya'Da Enerji Tasarrufu Açiklamasi 200 Sembol Yapi Artik Isiklandirilmayacak

Almanya’nin baskenti Berlin’de enerji tasarrufu saglamak için 200 sembol yapi artik geceleri isiklandirilmayacak.

Almanya'Da Enerji Tasarrufu Açiklamasi 200 Sembol Yapi Artik Isiklandirilmayacak
Rusya- Ukrayna savasi nedeniyle yasanan gerilim ve Rusya’dan gelen dogal gaz akiminin sekteye ugramasi Almanya’da yeni tedbirleri beraberinde getirdi. Ülkede, bir yandan dogal enerji kaynaklarinda çesitliligi artirma amaçli girisimler tesvik edilirken, diger yandan kapanan bazi nükleer santrallerin yeniden açilmasi da tartisiliyor. Özellikle kis aylarinda yasanabilecek muhtemel enerji krizine karsi simdiden tasarruf önlemleri alinmaya baslandi. Enerji tasarrufu çerçevesinde aralarinda Zafer Aniti, Brandenburg Kapisi, Devlet Opera Binasi, Berlin Katedrali, Belediye Binasi, Yahudi Müzesi, Amerika Anit Kütüphanesi, Charlottenburg Sarayi gibi önemli yapilarin da bulundugu toplam 200 sembol bina artik geceleri isiklandirilmayacak. Çok sayida yapida Çarsamba günü baslayan karartma çalismalariyla kentte her gün 100-120 civari aydinlatma devre disi birakiliyor. Federal Meclis Binasi Bundestag’in isiklari ise kapanmayacak.

Turistler fotograf çektiremiyor

Brandenburg Kapisi’ndaki isiklandirma sistemlerinin henüz kapanmamasi nedeniyle tarihi binanin önüne gelen çok sayida turist fotograf çektirmeye devam edebiliyor. Alexanderplatz Meydani’ndaki Neptün Fiskiyesi’nin önünde hava karardiktan sonra fotograf çektirmek isteyenler ise cep telefonlarinin isiklarindan yardim aliyor.

Berlin örnek olmak istiyor

Berlin Eyaleti Çevre Tüketici ve Iklimi Koruma Bakani Bettina Jarasch, enerji tasarrufu konusunda örnek teskil etmek istediklerini söyleyerek, "Ukrayna’ya karsi savas ve Rusya’nin enerji politikasi tehditleri göz önüne alindiginda, enerjimizi mümkün oldugunca dikkatli kullanmamiz önemli. Bu ayni zamanda ve özellikle kamu sektörü için de geçerlidir. Bu nedenle Berlin’de sorumlu oldugumuz binalari artik aydinlatmayacagiz” ifadelerini kullandi.

Berlin’de yaklasik bin 400 spotla aydinlatilan 200 önemli yapinin maliyeti yillik 40 bin euroyu buluyor.

Rusya dogal gaz akisini düsürüyor

Alman dogal gaz dagitim sirketi Gascade tarafindan 27 Temmuz’da yapilan yazili açiklamada, Rusya’dan Kuzey Akim 1 boru hattindan gaz akisinin yüzde 40’tan yüzde 20’ye kadar düstügü duyurulmustu. Açiklamada, “27.07.2027 saat 08.00 itibariyla Kuzey Akim 1’den gaz akisi, maksimum degerin yüzde 20’sine karsilik gelecek sekilde saglanmaktadir” denilmisti. Moskova yönetimi gaz akisindaki kesinti için teknik sorunlari gerekçe gösteriyor. Avrupa Birligi (AB) ise Rusya’yi, Ukrayna’ya saldirilari nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptirimlara karsilik enerjiyi "silah olarak kullanmakla" ve "santaj yapmakla" suçluyor. Dünyanin en büyük gaz ihracatçisi Rusya, güvenilir bir enerji tedarikçisi oldugunu ifade ederek, Bati’nin enerji kaynaklarini baski araci olarak kullandigi suçlamalarini reddediyor. Rusya’dan baslayan boru hatti, Baltik Denizi altindan Almanya’nin Greifswald kentine kadar ulasiyor.
Kaynak: İHA