Yazihan Ovasinda Bereket Artiyor

Malatya’da Boztepe Recai Kutan Baraji ile suya kavusan Yazihan ovasinda bereket artiyor. Topragin suya kavustugu bölgede tarimsal üretim her geçen gün artarken, binlerce dekarlik alanda yetistirilen karpuz ve kavun tarlalarinda ise hasat sürüyor.

Yazihan Ovasinda Bereket Artiyor


1990’li yillarda yapimina baslanarak 2012’de tamamlanan Boztepe Recai Kutan Baraji’ndan 3 yil önce ilk suyun verildigi Yazihan ilçesinde adeta bereket fiskiriyor. 120 bin dekar arazinin suya kavustugu bölgede tarimsal üretimde verimlilik her geçen gün artarken, binlerce dekarlik alanda yetistirilen karpuz ve kavun tarlarinda ise hasat sürüyor.

“Suyla topragin bulusmasi bereket demektir”

Boztepe Recai Kutan Baraji ile suya kavusan Yazihan’in hayat buldugunu kaydeden Yazihan Ziraat Odasi Baskani Yunus Kiliç,” Yazihan ilçemiz Boztepe Recai Kutan Baraji’nin bitmesiyle 3 yildir suya kavustu. Ilçemizde agirlikli olarak pancar, yonca, kavun, karpuz gibi ürünler yetistiriliyor. Suanda karpuz ve kavunda hasat dönemi. Binlerce dekar alanda yetistirilen karpuz ve kavunlar piyasada satilmiyor sözlesmeli tarim anlasmasi çerçevesinde zincir marketlere gönderiliyor. Bir dekarlik alanda 13 ton karpuz üretiliyor. Suyla topragin bulusmasi bereket demektir. Biz bu bereketi yakalamis durumdayiz“ dedi.



“Sözlesmeli tarimi modelini önemsiyoruz”

Yazihan ovasinin suyla bulusmasiyla birlikte bölgedeki tarimsal çesitligin arttigini da belirten Kiliç, ”Ilçemiz topraklari suyla bulustuktan sonra dünyada esi benzeri olamayan lezzette ürünler üretilmeye baslanirken, sözlesmeli tarima ise ilgi her geçen gün artti. Sözlesmeli tarim modelini önemsiyoruz. Çünkü girdi maliyetleri arttikça üretici zarar ederim düsüncesiyle üretimden düsüyor, üretim azaliyor. Ürün alim garantisinin bulundugu sözlesmeli tarim modeli ise üretimi arttiriyor. Bu çerçevede sözlesmeli tarim modelinin artik tüm ürünlerde uygulanmasini cani gönülden istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA