SANKO Üniversitesi Hastanesi'nden Yeni Bir Hizmet

SANKO Üniversitesi Hastanesi, modern teknolojilerle hizmet agini genisletmeye devam ediyor. Pankreas ve safra yolu hastaliklarinin tani ve tedavisinde ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreotagrafi) cihazi kullanilmaya baslandi.

SANKO Üniversitesi Hastanesi'nden Yeni Bir Hizmet
Endoskopik bir yöntem olan ERCP ile ameliyata gerek kalmadan safra kanali taslari çikarilabiliyor, safra kanali darliklari ve buna bagli tikanma sariliklari tedavi edilebiliyor.

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali Gastroenteroloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nimet Yilmaz hem tani hem de tedavi için kullanilan bir yöntem olan ERCP ile tek islemle hastanin tani ve tedavisinin mümkün olabildigini söyledi.



Doç. Dr. Yilmaz, ERCP isleminin, “Safra kanalinda olan safra taslari ve çamurlarinin temizlenmesinde”, “Safra kanali darliklarinin genisletilmesinde”, “Safra kanalini daraltan veya tikayan kanserlerde stent takilarak, normal safra akisinin saglanmasi ve sariligin giderilmesinde”, “Sklerozan Kolanjit gibi bazi karaciger hastaliklarinin tanisinda”, “Pankreas kanali tikanikliklarina neden olan kanser ve taslarin tani ve tedavisinde” ve “Safra kanalinin paraziter hastaliklarinda” yapilabilecegine dikkat çekti.

ERCP islemi öncesi hazirliklar

ERCP islemi öncesi sürekli kullanilan ilaçlarin isimlerinin doktora iletilmesi gerektigini vurgulayan Doç. Dr. Yilmaz, “ERCP islemi öncesinde 6-8 saatlik açlik olmasi gereklidir. Bu ilaçlarin arasinda kanama riskini artiran ilaçlar var ise önceden kesilmesi gerekecektir. Islem anestezi altinda uyutularak yapilmaktadir” dedi.

ERCP islemi nasil yapilir

Doç. Dr. Yilmaz, ameliyata gerek kalmadan hem tani konulmasini hem de tedavi edilmesini saglayan ERCP cihazinin kullanimi ve islemin yapilisini söyle özetledi:

“Duodenoskop denilen ucunda isikli kamera sistemi bulunan yandan görüslü endoskop cihazi ile agizdan girilerek safra kanali ve pankreas kanalinin ortak açildigi on iki parmak bagirsaginda bulunan papilla denilen kisma ulasilir. Milimetrik boyutlu bu orifise (delige) yine milimetrik bir kateter ile girilerek safra kanalina ulasilip kontrast madde verilir ve o bölgenin görüntülenmesi saglanir. Islem sirasinda kanallari görebilmek için hekim floroskopi adi verilen röntgen de kullanir.”

ERCP islemi sonrasi süreç

ERCP islemi yapilan hastanin verilen anestezik ilaçlarin etkisi geçene kadar süre gözlemde tutuldugunu belirten Doç. Dr. Yilmaz, “Islem sirasinda hava verildigi için siskinlik ve gaz hissi olabilir. Karin agrisi olmadigi sürece gözlem sorasi normal yemegini yiyebilir. Fakat islem sonrasi karin agrisi, ates, üsüme ve titreme olursa mutlaka ilgili hekime haber verilmelidir” uyarisinda bulundu.

ERCP islemi sirasinda stent takilmis ise stentin görevini tamamlayincaya kadar kaldigini aktaran Doç. Dr. Yilmaz, “Plastik stentler genellikle 2-3 ay kanalda kalir. Bu sürenin sonunda hasta mutlaka kontrole gitmeli ve stenti çikarilmalidir. Eger hastanin daha uzun süre stent takmasi gerekirse plastik stentlerin düzenli araliklarla yenisiyle degistirilmesi gereklidir” ifadelerini kullandi.

Doç. Dr. Yilmaz, “SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde basariyla uyguladigimiz ERCP ile ameliyata gerek kalmadan safra ve pankreas kanalina ulasilabilmektedir. Açik cerrahi islem olmadigi için islem sonrasi gününde veya ertesi gün hasta taburcu olmaktadir” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA