Maden Sektöründen Basarili Mühendislere Katma Deger

Türkiye’ye 2021 yilinda 6,1 milyar dolar ihracat kazandiran, iç pazarla birlikte 40 milyar dolarlik deger olusturan maden sektörü, gençlere destek olmaya devam ediyor. Ege Maden Ihracatçilari Birligi (EMIB), Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi (BAIB) ve Denizli Ihracatçilar Birliginin (DKIB) 2020 yilinda hayata geçirdigi “Cevherimiz Sensin” projesi bu yil da maden mühendisligi, jeoloji mühendisligi ve cevher hazirlama mühendisligini seçen ve gerekli kosullari saglayan ögrencilere asgari ücret oranlarinda burs verecek.

Maden Sektöründen Basarili Mühendislere Katma Deger
Ege Maden Ihracatçilari Birligi Baskani Ibrahim Alimoglu, “Sektörümüzün iyi yetismis nitelikli mühendis ihtiyacini karsilamak amaciyla Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Maden Sektör Kurulu olarak Yüksekögretim Kurulu (YÖK) ile imzaladigimiz protokol çerçevesinde 2020-2021 yilinda maden mühendisligi, jeoloji mühendisligi ve cevher hazirlama mühendisligi seçen ve belirli bir siralamada olan ögrencilere burs vermeye basladik. 3 mühendislik bransinda 137 basarili gence 1 milyon 407 bin TL’lik burs sagladik. YÖK is birligi ile üniversitede madencilikle ilgili bölümleri seçen ve 2022 Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) basari siralamasinda ilk 100 bine giren ögrencilere asgari ücret oranlarinda burs destegi sunuyoruz. Gençlerimiz mezun olduktan sonra hemen istihdam edilerek üretim tesislerinde çalisarak saha deneyimini kazanip sektörümüzü daha da ileri tasiyacaklar” dedi.



15 milyar dolarlik maden ihracati hedefi

Sürdürülebilir madenciligin önemine deginen Alimoglu, “Yeni bir madencilik anlayisinin gelismesi için donanimli, mühendislik becerilerine sahip, nitelikli insan kaynaginin olusmasi son derece önemli. Sektörümüzdeki AR-GE çalismalari da yine bu mühendislik becerileriyle yükseliyor. Aramiza yeni katilan bu ögrencilerimizin, gençlerimizin sektörlerimiz adina en donanimli sekilde bölümlerinden mezun olmalarini saglayip fabrikalarimizda, kendi açacaklari fabrikalarda ya da isletmelerde Türk madencilik sektörünün çitasini yükseltmelerini umut ediyoruz. Sektörümüzün nitelikli insan kaynagi, orta vadedeki 15 milyar dolarlik maden ihracati hedefine ulasmamizi da ciddi ölçüde hizlandiracaktir” diye konustu.



Proje detaylari

EMIB ve DKIB’den olusan TIM Maden Sektör Kurulu ile YÖK is birliginde gerçeklestirilen burs projesi sartlarina göre, 2022 YKS basari siralamasinda ilk 65 binde yer alan ve Istanbul ile Ankara’da bulunan üniversitelerin maden mühendisligi, jeoloji mühendisligi, jeofizik mühendisligi veya cevher hazirlama mühendisligi bölümlerinden birini kazanan ögrencilere yabanci dil hazirlik siniflarindaki egitimleri de dahil olmak üzere ögrenim süreleri boyunca her yil 9 ay süresince burs veriliyor. Ilk 50 binde yer alan ögrencilere asgari ücret (5 bin 500 TL), 50 bin 1-65 bin arasinda yer alan ögrencilere asgari ücretin yarisi (2 bin 750 TL) tutarinda destek saglaniyor. Ayrica Anadolu’daki üniversitelerin de tercih edilmesini tesvik etmek üzere, ilk 100 bine giren ve Istanbul ile Ankara disindaki üniversitelerin maden mühendisligi, jeoloji mühendisligi, jeofizik mühendisligi veya cevher hazirlama mühendisligi bölümlerinden birini kazanan ögrencilere de tam asgari ücret tutarinda burs veriliyor.

Sektörde 5 yil çalisma taahhüdü

Ögrencilerin bu burstan yararlanmalari için YKS tercihlerinin ilk 5’inden en az birisinin maden mühendisligi, jeoloji mühendisligi, jeofizik mühendisligi veya cevher hazirlama mühendisligi olmasi ve bu tercihlerden birisine yerlesmis olunmasi gerekiyor. Ögrencinin ögrenim hayati boyunca burstan yararlanabilmesi için her yari yilda 4 üzerinden en az 2,5 veya 100 üzerinden en az 65 genel ve dönem not ortalamasina sahip olmak sart kosuluyor. Ayrica ögrencinin mezuniyeti sonrasinda ilgili sektörde en az 5 yil çalisma taahhüdünde bulunmasi gerekiyor. Daha detayli bilgi için www.cevherimizsensin.com sitesinin ziyaret edilmesi, ’2022 YKS Yüksekögretim Programlari ve Kontenjanlari Kilavuzu’nun ’Yüksekögretim Programlarinin Kosul ve Açiklamalari’ kismina bakilmasi bildirildi.

Kaynak: İHA