Elazig'da 5 Bin Yillik Geleneksel Üzüm Hasadi Basladi

Türkiye’nin üzüm yetistiriciliginde sayili illeri arisinda yer alan ve cografi isaretli türleri bulunan Elazig’da, Ilkeren ve Prima cinsi erkenci üzüm hasadina baslandi.

Elazig'da 5 Bin Yillik Geleneksel Üzüm Hasadi Basladi
Türkiye’de üzüm konusunda sayili iller arasinda yer alan Elazig’da yaklasik 120 dönümlük alanda yillik 200-250 bin ton civarinda rekolte elde ediliyor. Özellikle üzüm baglari ile dikkat çeken ve sofralik üzümün yogun olarak yetistirildigi Hosköy köyünde Temmuz ayi itibariyle tatli bir telas basladi.

Trakya bölgesinden getirilen Ilkeren ve Prima cinsi baglarda erkenci üzüm hasadini yapan bag sahipleri, sicak hava da yogun mesai harciyor. Üzümler, ülke genelinin yani sira 8 Avrupa ülkesine de ihraç ediliyor.

Temmuz ayi itibariyle her sene oldugu gibi bu sene de erkenci üzümlerde hasadin basladigini belirten üzüm yetistirici Aytaç Göktan, “Prima ve Ilkeren cinsi üzümlerimizin hasadi basladi.

Bu sene geçen seneye göre verim biraz düsük. Sebebi de kisin biraz soguk geçmesinden dolayidir. Ama her seye ragmen çiftçilerimiz çalisiyor. Özellikle bizim Hosköy köyümüzün insanlari çaliskan ve isinin basinda. Insallah bu sene de Türkiye’nin her tarafina ve Allah nasip ederse yurt disi da dahil üzümlerimizi gönderecegiz. Türkiye’de İçel’den sonra ilk biz üzüm üretimi gerçeklestiriyoruz. Bu da sevindirici bir durum. Bizim amacimiz sadece ilkeren ve Prima cinsi olarak degil Fransiz Karasi gibi çesitleri de burada yayginlastirip tüketicilerin ayagini kesmemektir. Temmuz ayi itibariyle burada hasadi baslatip ocak ayina kadar devam ettirmek istiyoruz. Köyümüz de yasayan vatandaslar yüzde 99 üzüm üretimi yapiyor. Üzüm üretimi yaptigimiz için de mutluyuz. Geçmisi 5 bin yili askin süredir burada üzüm üretiliyor. Bizde geleneksel olarak devam ettirmekteyiz” dedi.



Üzümde rekoltenin geçen sene oldugu gibi bu sene iyi oldugunu aktaran Göktan, “Insallah fiyatlari 10 lira civarinda düsünüyoruz. Bu tabi bizim kendi düsüncemiz. Piyasa da fiyat ne olur bilemeyiz. Üzüm gibi meyvelerde taban fiyati olmadigi için biz bunda çok sikinti yasiyoruz. Çiftçiligi insanlar hobi olarak gibi düsünüyor ama öyle degil. Çiftçilik belli basli bir sektördür. Bizim ürettigimiz üzümü 3 ile 5 lira arasinda vermek gibi bir durumumuz olamaz. Çünkü maliyetler çok yüksek. Maliyet düsük olsun bizde üzümlerimizi düsüge verelim. Adamlar evlerinde oturdugu zaman üzüm fiyatlarina 10 liraysa çok pahali diyorlar ama bir de olaya çiftçi gözüyle bakmak lazim. Çiftçinin, çalisani, elektrigi, akaryakiti ve isçiligi oldukça maliyetli oluyor. Avrupa’nin birçok ülkesine üzüm ihraç ettik. Iç piyasa olarak Elazig iç piyasasina çok fazla hitap etmiyoruz. Zaten burada üretilen üzümler Elazig piyasasi için çok fazla. O yüzden de bölge illere ve genelde Avrupa’nin 8 ülkesine buradan ihracat yapmaya çalisiyoruz. Zaten köyümüzde ihracatçilar için ihracatçilarin gitmemesi için çalisanlarimiz da var. Bu sene de üzümler için talepler var geleceklerdir insallah. Eger bu ihracati arttirabilirsek ben inaniyorum ki Hosköy köyünde ve bölgede üzümcülük daha da yayginlasacak, potansiyel olarak yükselecektir. Insallah çiftçilerimizin yüzü gülecektir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA