Ay'a Ayak Basan Ikinci Astronotun Ceketi 2.8 Milyon Dolara Satildi

Ay’a 1969’da ayak basan Buzz Aldrin’in tarihi Apollo 11 görevinde uçus sirasinda giydigi ceketi, New York’taki müzayedede 2 milyon 772 bin 500 dolara alici buldu.

Ay'a Ayak Basan Ikinci Astronotun Ceketi 2.8 Milyon Dolara Satildi
Ay yüzeyine yapilan insanli ilk uzay uçusunda yer alan ve Neil Armstrong ile birlikte 20 Temmuz 1969’ta Ay yüzeyine inis yapan astronot Buzz Aldrin’in kisisel esyalarindan olusan bir koleksiyonu, New York’taki Sotheby’s müzayede evi tarafindan açik arttirmaya çikarildi. Aldrin’in uzay yolcugu sirasinda giydigi ve üzerinde ABD Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA) logosu ile ABD bayraginin yer aldigi ceketi, 2 milyon 772 bin 500 dolara satildi. 92 yasindaki astronotun ceketi, satilan en degerli Amerikan uzay eseri oldu. Aldrin’in devre kesici ve tamir için kullandigi kalemi de açik arttirmada çikarilan kisisel esyalari arasinda yer alirken, kisisel koleksiyonundaki 69 parçanin tamami 8 milyon 184 bin 578 dolara alici buldu.

Neil Armstrong’dan sonra Ay’a ayak basan ikinci kisi olarak tarihe geçen Aldrin, Apollo 11 görevine katilanlar astronotlarin yasayan tek üyesi. Neil Armstrong 2012’de, görevde yer alan diger isim Mike Collins ise 2021’de hayatini kaybetmisti. Armstrong ve Aldrin Ay yüzeyine ilk mürettebat inisini yaparken Collins, Apollo 11 Columbia Komuta Modülü’nü Ay’in etrafinda uçurmustu.
Kaynak: İHA