Zelenskiy Açiklamasi 'Rusya Avrupa'ya Karsi Açikça Bir Gaz Savasi Yürütüyor'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin Avrupa’ya karsi açikça “gaz savasi" yürüttügünü ifade etti.

Zelenskiy Açiklamasi 'Rusya Avrupa'ya Karsi Açikça Bir Gaz Savasi Yürütüyor'
Rusya’nin Kuzey Akim gaz boru hattindaki bir türbinin bakima alinmasi nedeniyle Avrupa’ya gaz akisinin 33 milyon metreküpe düsürecegini açiklamasinin ardindan Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin Avrupa’ya karsi açikça “gaz savasi" yürüttügünü ifade etti.

Zelenskiy, “Kuzey Akim türbini ile ilgili tavize ragmen Rusya, sözlesme geregi yapmak zorunda oldugu gibi Avrupa ülkelerine gaz tedarikine devam etmeyecek. Bütün bunlar, Avrupalilarin kisa hazirlanmalarini mümkün oldugunca zorlastirmak için Rusya tarafindan kasitli olarak yapiliyor” ifadelerini kullanarak, "Bu, Rusya’nin birlesik bir Avrupa’ya karsi yürüttügü açikça bir gaz savasidir. Tam olarak böyle algilanmalidir" dedi.



“Bunlar terörün farkli biçimleridir"

Avrupa’daki insanlarin Rusya’nin umurunda olmadigini belirten Zelenskiy, "Insanlara ne olacagi, nasil aci çekecekleri umurlarinda degil. Limanlarin kapanmasindan kaynaklanan açliktan, kisin sogugundan, yoksulluktan ya da isgalden" ifadelerini kullanarak, "Bunlar terörün farkli biçimleridir" dedi.



Rusya gaz akisini yari yariya düsecegini duyurmustu

Geçtigimiz hafta bazi türbinlerdeki bakimlarin sona ermesiyle Avrupa’ya tekrar 67 milyon metreküp gaz saglamaya baslayan Rus devlet enerji sirketi Gazprom, yeni bakimlar nedeniyle gaz sevkiyatinin yari yariya düsecegini duyurarak, “Bakimlar öncesi revizyonlar arasindaki sürenin sona ermesiyle baglantili olarak Rostekhnadzor (Güvenlik Sertifikasi) talimatlarina göre ve motorun teknik durumu dikkate alinarak Gazprom, Portovaya CS’de baska bir Siemens gaz türbini motorunun çalismasini durduruyor" demisti.

Gazprom ayrica, 27 Temmuz sabahi 07.00’de baslayacak çalismalar neticesinde Kuzey Akim’dan gaz sevkiyatinin 67 milyon metreküpten 33 milyon metreküpe düsecegini belirtmisti.

Gaz akisi daha önce de bakim nedeniyle yariya düsürülmüstü

Geçtigimiz ay sonunda Kuzey Akim boru hattindaki bazi türbinler Alman Siemens firmasi tarafindan bakim için Kanada’ya gönderilmisti. Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarini öne süren Kanada, bu türbinleri Alman firmasina teslim etmemisti. Hem Almanya hem de Avrupa Birligi (AB) tarafindan Kanada’ya yapilan müracaatlar ve baskilar sonucunda Kanada türbinleri göndermis ve geçtigimiz haftalarda yapilan 10 günlük bakim çalismasi nedeniyle boru hattindan Avrupa’ya gaz akisi yari yariya düsürülmüstü.
Kaynak: İHA