Samsun'da 'Tedbiri Birakma, Akintiya Kapilma' Tatbikati

SAMSUN – Samsun’da bogulma olaylarinin önüne geçebilmek ve farkindalik olusturmak adina “Tedbiri Birakma, Akintiya Kapilma” isimli proje çerçevesinde denizde kurtarma tatbikati düzenlendi.

Samsun'da 'Tedbiri Birakma, Akintiya Kapilma' Tatbikati
Büyük bir sahil seridinin yani sira irmaklar, göller, göletler, kanallar, akarsular, su birikintileri ve barajlarin çok oldugu Samsun’da birçok vatandas bogularak hayatlarini kaybediyor. Bu durumun önüne geçilebilmesi için Samsun Emniyet Müdürlügü Toplum Destekli Polislik Sube Müdürlügü tarafindan 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasinda "Tedbiri Birakma, Akintiya Kapilma Projesi" hayata geçirildi. Proje çerçevesinde “Sevdiklerinizi Gözü Yasli Birakmayin”, “Serinlerken Canimiz Yanmasin”, “(Dikkat) Fazla Uzaklasma!”, “Suyun Sessizligine Aldanma, Tedbiri Elden Birakma”, “Hayat Kisa, Suya Kapilma” ve “Su Degil Tedbirsizlik Can Yakar” sloganlari ile sahillerde, göllerde, göletlerde, akarsularda, irmaklarda, kanallarda, barajlarda ve su birikintilerinde bogulma vakalarinin önlenmesi için vatandaslarin bilgilendirilmesini ve bilinçlendirilmesi amaçlandi. 25 Temmuz Dünya Bogulmayi Önleme Günü’nde de Samsun Il Emniyet Müdürlügü Toplum Destekli Polislik Sube Müdürlügü ve Deniz Liman Sube Müdürlügü Sualti Grup Amirligi tarafindan Ilkadim ilçesi Tütün Iskelesi’nde bogulma olaylarina karsi müdahale tatbikati ile bilgilendirme ve stant faaliyeti gerçeklestirildi.

Etkinlige Sahil Güvenlik Komutanligi ve Samsun Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi ekipleri de katilim sagladi.

Tatbikatta senaryo geregi gemiden denize iki kisi düstü. Ihbar üzerine olay yerine gelen Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanligi’nda görevli personel tarafindan kullanilan uzaktan kumandali can simidi, bogulma tehlikesi geçiren vatandasa ulasti. Sahis denizden kiyiya çikarilarak ilk müdahalesi yapildi. Denize düsen diger kisiye ise Deniz Liman Sube Müdürlügü Sualti Grup Amirligi ekipleri jet ski ile ulasti. Sudan çikarilan ve jet ski arkasindaki can salina alinan vatandasa kiyiya gelene kadar sal üzerinde kalp masaji yapildi. Tatbikat, katilan ekiplerin deniz araçlariyla selamlama geçisi ile son buldu.

Samsun Il Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, “Her yil dünyada yaklasik 236 bin kisi bogularak hayatini kaybetmektedir. Üzülerek ifade etmek gerekir ki maalesef ülkemizde de her yil ortalama 900 vatandasimiz suda bogulmak suretiyle hayatini kaybetmektedir. Kaybettigimiz vatandaslarimizin sayisi o kadar çok ki bogulmaya bagli ölümler ülkemizde trafik kazalarindan sonra ikinci sirada yer almaktadir” dedi.

Samsun Valisi Zülkif Dagli ise, “Insallah bu proje sayesinde can kaybimiz hiç olmaz. Trafik kazalarinin ardindan en büyük can kaybi sorunu bogulma vakalari. Biz hem denizin kenarindayiz, ayni zamanda iç sularimiz da var. Barajlarimiz, göletlerimiz, irmaklarimiz var. Bu manada tüm vatandaslarimizi duyarliliga davet ediyoruz. Insallah bogulma vakalarinin hiç olmadigi, vatandaslarimizin saglik sihhat içerisinde emin sekilde uygun zamanlarda uygun ortamlarda ve planlara da uymak suretiyle denize girip denizden yararlandiklari günleri yasariz hep birlikte” diye konustu.

Proje ortaklarindan olan Samsun Büyüksehir Belediyesi, Ilkadim Belediyesi, Atakum Belediyesi, Canik Belediyesi ve Tekkeköy Belediyesi baskanliklarinca afis, raket ve billboardlarin bastirilmasi saglanarak, ilçelerin sinirlari içerisinde vatandaslarin görebilecegi yerlere görsellerin asilmasiyla projenin genis kitlelere ulasmasi amaçlandi. Programa ayrica Samsun Garnizon Komutani Topçu Albay Ibrahim Camci, Samsun Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Nihat Soguk, Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, Atakum Belediye Baskani Cemil Deveci, Samsun Il Jandarma Komutani J. Alb. Ömer Ersever, AFAD Il Müdürü Levent Uçarli, Il Saglik Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, Samsun Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskani Riza Zengin ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA