Papa Francis Yatili Okullardaki Suistimalleri Için Kanada'da Yerlilerden Özür Diledi

Papa Francis, Katolik Kilisesi’nin Kanada’daki yatili okullarinda fiziksel siddete ve cinsel istismara maruz kalan yerlilerden özür diledi.

Papa Francis Yatili Okullardaki Suistimalleri Için Kanada'da Yerlilerden Özür Diledi
Papa Francis, tövbe hacci olarak nitelendirdigi ziyaret çerçevesinde Katolik Kilisesi’nin yatili okullarinda fiziksel siddete ve cinsel istismara maruz kalan yerlilerle a görüsmek üzere Kanada’ya geldi. Papa, ziyaretinin ilk duragi olan Alberta eyaletine bagli Edmonton’daki Ermineskin Kizilderili Konut Okulu’nun eski bölgesinde yerli halkla bir araya geldi. Etkinlige Basbakan Justin Trudeau ve Vali General Mary Simon da katildi.

Papa Francis yaptigi açiklamada, Katolik Kilisesi’nin Kanada’nin yatili okul sisteminde oynadigi rol için kamuoyundan özür dileyerek, "Buradayim aranizda çünkü tövbe haccinin ilk adimi tekrar af dilemek, size bir kez daha çok üzgün oldugumu söylemektir. Ne yazik ki, birçok Hristiyan’in yerli halklari ezen güçlerin sömürgeci zihniyetini destekleme biçimleri için üzgünüm” dedi.

Papa Francis, Kanada’daki tüm yerli topluluklarda hissedilen aciyi kabul ettigini söyleyerek, “Bu ülkenin her bölgesinde yerli halklarin yasadigi acilarin ve travmalarin, zorluklarin farkinda oldugumu bilin. Bu tövbe yolculugu boyunca söyledigim sözler her yerli topluluk ve kisi içindir. Hepinizi sevgiyle kucakliyorum” dedi.



“Alçakgönüllülükle af diliyorum"

Zorla kültürel asimilasyonu "acikli bir kötülük" ve "feci bir hata" olarak nitelendiren Papa, "Utançla ve açik bir sekilde pek çok Hristiyan’in yerli halklara karsi isledigi kötülük için alçakgönüllülükle af diliyorum" dedi.

Geçtigimiz mart ayinda Vatikan’da First Nations (Ilk Uluslar) Delegasyonlari ile yaptigi toplantida kendisine verilen çocuk boyutlu mokasenleri hatirlatan Papa, söz konusu mokasenlerin "keder, öfke ve utanç" duygusunun bir hatirlaticisi oldugunu ifade ederek, “O çocuklarin anisi gerçekten aci verici. Her çocuga sevgi, onur ve saygi gösterilmeli” dedi.



Isimsiz mezarlarin bulunmasi ile Papa’ya baski artmisti

Papanin özrü, Hakikat ve Uzlasma Komisyonu’nun harekete geçme çagrilarini yayinlamasindan yedi yildan fazla bir süre sonra geldi. Komisyonun 58’inci eylem çagrisi, Papa’yi Katolik Kilisesi’nin yatili okul sistemindeki rolü için Kanada topraklarinda bir özür yayinlamaya çagirmisti. Kanada’daki eski bir yatili okulda 215 isimsiz mezarin bulunmasinin ardindan Papa’ya Kanada’ya gelip özür dilemesi yönünde baskilar artmisti. Yasanan olayin ardindan ülke çapinda çok sayida eski yatili okul bölgesinde benzer mezarlar bulunmustu.

Söz konusu okullara 150 bin yerli çocuk yerlestirildi

Kanada’da 1870’lerden itibaren faaliyete geçen ve sonuncusu 1996’da kapanan okullarda tahminen 150 bin yerli çocugun yatili okul sistemine zorla alindigi tespit edildi. Sistemdeki 139 okulun yarisindan fazlasi Katolik Kilisesi tarafindan yönetilirken, yaklasik 4 bin 100 ila 6 bin çocugun yatili okul sistemindeyken istismar ve ihmal nedeniyle öldügü tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA