Ögrencilerin Ürettigi Yaris Araci Italya'da

Düzce Üniversitesi Motor Sporlari Toplulugu DURacing Formula Student takimi, üniversiteyi ve ülkemizi Italya’da temsil etti.

Ögrencilerin Ürettigi Yaris Araci Italya'da
Takim danismanlari Dr. Mert Kilinçel ve Dr. Yakup Okan Alpay önderliginde yapimi tamamlanan araç ile yarismaya basvuran takim, dünya genelinde 25 takimin finale kaldigi Formula Student Italy organizasyonunda adini finale yazdirarak, uluslararasi basariya imza atti.

Italya’nin Parma kentine bagli Varano de Melegari’deki “Autodromo Riccardo Paletti” pistinde gerçeklestirilen organizasyonda Düzce Üniversitesi DURacing ekibi padokta kendine yer bulmayi basardi. Dallara, Maserati, Ferrari gibi dünyanin en önde araba sasisi ve spor araba üreticilerinin de yer aldigi organizasyonda; ögrencilerin mühendislik yeteneklerini yaristirmalari en önemli odak noktasiydi. Tasarimdan simülasyona, imalattan montaja, maliyetten is planina kadar yaptiklari arabanin her bir asamasini raporlandirdiklari bu süreçte, mühendislik bilgilerinin yaninda Ingilizce dil becerilerini de yaristirdilar.

Içten yanmali motorlar kategorisinde müsabakaya katilan ekip, tüm araç sasisini kompozit malzemeden üreterek tamamladiklari monokok sasileri ile Türkiye’den katilan takimlar arasinda bir ilke imza atti. Kompozit malzeme üretimi anlaminda çetin ve zor üretim yöntemlerini basari ile gerçeklestiren takim üyeleri, Italya’da hakemlere ve diger takim üyelerine bu yöntemleri basarili bir sekilde anlatti.

“Mesleki gelismelerine önemli katki sagliyor”

Organizasyon ile ilgili açiklamalarda bulunan Takim Danismani Dr. Mert Kilinçel, katilan ülkeler arasinda; Ingiltere, Almanya, Italya, Rusya ve Fransa gibi gelismis ülkelerin üniversite ögrencilerinin de yer aldigini belirtti.

Bu etkinlikte Düzce Üniversitesi ögrencilerinin farkli ülkelerden gelen mühendis adaylari ile karsilikli edindikleri bilgi alisverisinin mesleki anlamda gelismelerine büyük katki sagladigini söyledi.

Ayrica organizasyonda degerlendirmeleri gerçeklestiren hakemlerin ise; büyük araba, kompozit malzeme ve elektronik sistemlerin üreticisi firmalarda çalisan mühendislerden olustuguna; yarismacilarin böyle bir jürinin karsisinda yaptiklarini anlatmasinin önemli olduguna vurgu yapti. Organizayonda görev alan hakemlerin de geçmis ögrencilik yillarinda bu yarismalarda yer aldigini söyleyen Kilinçel, bu sebeple Formula Student Italy etkinliginin ögrencilere sandigindan çok daha fazla kazanim sagladigini ifade etti.



“Üniversiteyi ve Türkiye’yi daha ileriye tasiyacaklar”

Ögrencilerin böylesi büyük bir organizasyonda birçok farkli ülkeden gelen mühendislik ögrencileri ile tanismalarinin ve onlarla bilgi alisverisinde bulunmalarinin son derece kiymetli oldugunu söyleyen Dr. Mert Kilinçel, “Ögrencilerimizin bu bilgiler isiginda üniversitemizi ve ülkemizi daha ileri tasiyacagindan hiç süphem yoktur. Sundugu bu imkanlar sebebi ile üniversitemize minnettarim. Takimim ve ögrencilerim adina bizlere bu imkani sunan ve hayallerimize inanip bizleri cesaretlendiren Dönemin Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar hocamiza sonsuz tesekkür ederiz” ifadelerine yer verdi.

“Bilgi ve becerilerini en üst düzeyde sinamis oluyorlar”

Doktora sonrasi arastirma sebebi ile Manchester Üniversitesi’nde görev alan Düzce Üniversitesi Motor Sporlari Toplulugu Takim Danismani Dr. Yakup Okan Alpay ise yaptigi açiklamada; “Ögrencilerimiz dünyanin en prestijli mühendislik yarismalarindan olan ’formula student’a katilarak çok büyük bir deneyim elde ettiler. Üniversitemizin de büyük destegiyle önümüzdeki yillarda bu yarismaya katilimi sürekli hale getirerek, çok daha fazla ögrencimizin bu deneyimi yasayabilmesi en büyük arzumuzdur. Birçok mühendislik disiplinini bir araya getiren bu yarismaya katilan ögrencilerimiz, bilgi ve becerilerini en üst düzeyde sinamis oluyorlar. Bu, özgüvenlerinin gelismesine büyük katki sunuyor. Ögrencilerimizin, üniversitemizin ve sponsorlarimizin desteklerini bosa çikmadigini görmek hepimiz için bir gurur kaynagi olmustur” dedi.

Düzce Üniversitesi’nde özellikle teknoloji tabanli ögrenci topluklari, ülkemizde elde ettigi önemli basarilarin yaninda; aldiklari egitim, bilgi ve tecrübelerini yurt disindaki yarismalara katilarak da göstermeye devam ediyor.
Kaynak: İHA