Fatsa Belediye Baskani Kibar Açiklamasi 'Selin Tüm Yaralarini Saracagiz'

Ordu’nun Fatsa Belediye Baskani Ibrahim Etem Kibar, geçtigimiz günlerde metrekareye 350 kilogram yagisin düstügü Bolaman Havzasi mahalle muhtarlariyla istisare ve degerlendirme toplantisi yapti.

Fatsa Belediye Baskani Kibar Açiklamasi 'Selin Tüm Yaralarini Saracagiz'
Selden en çok etkilenen 22 kirsal mahallenin muhtarlari ile bir araya gelen Fatsa Belediye Baskani Ibrahim Etem Kibar, “Fatsa’miz özellikle 2016 yilinda meydana gelen sel afeti basta olmak üzere yöremiz geçmiste korkutucu yaralar almis bir bölge. Geçtigimiz hafta asiri yagis sonrasi selin olustugu ilk saatlerden itibaren tüm ekiplerimizle birlikte sahada seferber olduk. Meteoroloji verilerine göre bekledigimiz bir yagisti ancak bu kadar yogun olarak saganak yagisin vuracagini tahmin edemedik. Metrekareye 350-400 kilogram bir yagisin ayni bölgeye yagmasini beklemiyorduk. Çok sükür herhangi bir can kaybimizin olmamasi sevindirici. Topragin suya doygunlugu nedeniyle selden etkilenen mahallelerimizde 160’in üzerinde heyelan nedeniyle öncelikli olarak kapanan yollari açtik, heyelan tehlikesi olusabilecek bölgelere aninda müdahalelerde bulunduk. Heyelan, yol kapanmasi, yol uçmalari, bazi evlerin zemin katlarina su baskinlarinin meydana geldigi sel bölgesi mahallelerimizin teknik ekibimizle tespitini yaptik. Dere yataklarinin asiri selden dolayi yollara verdigi tahribatlarla birlikte çok ciddi heyelanlarin meydana geldigi bölgemizde afette meydana gelebilecek her türlü hasarin oldugunu gördük. Menfez, kutu gibi ciddi sekilde sanat yapisi ihtiyaci ortaya çikti. Bugün muhtarlarimizla hasar tespitinde bizlere yardimci olmalari konusunda ekip arkadaslarimla bir araya gelmek istedim” dedi.



"55 is makinesi ve tüm ekiplerimizle seferber oldugumuz selin yaralarini saracagiz"

Asiri yagis ve sonrasinda meydana gelen sel afetinden dolayi Ordu Büyüksehir Belediyesi, valilik ve Fatsa Belediyesi’nin çalismalarina koordineli sekilde devam ettiklerini söyleyen Baskan Kibar, “Selle mücadele çalismalarini yaparken öncelik ve aciliyet sirasina göre hareket ediyoruz. Yagisin basladigi ve bittigi süreç itibariyla 160’in üzerinde heyelan gerçeklesti. Herkes kendi mahallesindeki sorunu bildigi için diger mahallelerde selin boyutu ne asamada bunu bilmiyor. Ilica, Kayaca, Yassibahçe, Kavraz, Aslancami, Küpdüsen, Haciköy, Dereyurt, Tayali, Asagiyavas, Kayaköy, Bolaman, Yaliköy, Uzundere, Bülbül, Yavas mahallelerimizde meydana gelen heyelan ve yol kapanmalarini 7 adet ekskavatör, 12 adet bekoloder 4 adet loder, 5 adet greyder, 17 adet kamyon, 65 personelle ilk 24 saatte yollarin yarisi açilmis olup, kapanan yollari da hizli bir sekilde ulasima açtik. Son an itibariyla 3 günlük daha yol açma çalismamiz, 15 günlük de heyelan sonrasi kalan birikintilerin temizlik çalismasi var. Su ana kadar toplamda 55 tane is makinesi ve kamyonun yagis basladigi günden itibaren bölgede çalistigini belirtmek isterim. Ben de özellikle yagisin basladigi birinci ve ikinci gün gece geç saatlere kadar sorun olusabilecek, krizin büyüyebilecegi yerlerdeydim. Sonraki günlerde Baskan Yardimcimiz Ruhi Özbay öncülügünde Kirsal Hizmetler Müdürlügümüz, Fen Isleri Müdürlügümüz, Ordu Büyüksehir Fatsa Ilçesi Kirsal Sefligimiz ile çalismalarimiz o günden bugüne halen devam etmektedir. Sel magduru vatandaslarimiza destek yardimi yapilacak. Afetten etkilenen hasarli evlerle ilgili de gereken destekler verilecek. Selle ilgili çalismalarimizi tamamladiktan sonra sanat yapilarinin ihalesine çikacagiz. Önümüz findik hasadi dönemi oldugu için beton yol islerimize kaldigimiz yerden hizla devam edecegiz. Bu süreçte yanimizda olan Valimiz Sayin Tuncay Sonel’e, Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Dr. Mehmet Hilmi Güler’e ve makine ve ekipman yardimi yapan çevre ilçelerimizin belediye baskanlarina sükranlarimi sunarim. Rabbim beterinden korusun insallah” diye konustu.

Kaynak: İHA