AK Parti Sözcüsü Çelik Açiklamasi 'Türkiye'nin Suçlanmasi Planli Bir Provokasyondur'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Irak’in kuzeyinde sivillere yönelik gerçeklestirilen saldiriyla ilgili, "Hemen birilerinin Türkiye’yi suçlamasi, açik ve net ifade etmek isterim ki planli bir provokasyondur ve Türkiye’nin hedef gösterilmesi son derece yanlistir. Kullanilan silahtan ve yönteme kadar tipik bir PKK saldirisi oldugu açiktir" dedi.

AK Parti Sözcüsü Çelik Açiklamasi 'Türkiye'nin Suçlanmasi Planli Bir Provokasyondur'
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK Toplantisi’nin gündemine iliskin açiklamalarda bulundu. Bursa’da çöp evde bulunan Cem Muhammed A’nin durumuyla yakindan ilgileneceklerini kaydeden Çelik, Lozan Anlasmasi sayesinde hak edilmis bir cumhuriyete ve demokrasiye sahip olundugunu belirtti.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi’nin dün açilis yildönümü oldugunu hatirlatan Çelik, Türkiye’nin diplomatik iliskilerdeki basarisina dikkat çekti. Çelik, ”Hiçbir sekilde unutmamak gerekir ki, Türkiyesiz meselelerin çözülmesi söz konusu degildir. Bu çerçevede degerlendirmek gerekir. Son olarak ortaya çikan tahil koridoru meselesi Cumhurbaskanimizin burada gösterdigi dirayetle güçlü bir sekilde çözülmüstür. Rusya-Ukrayna’nin bir araya getirilmesi, tahil krizinin çözülmesi bakimindan son derece önemlidir” dedi.

Dünyadaki gida krizi sorununun çözümünde Türkiye’nin etkin bir rol aldigini ifade eden Çelik, ”Türkiye’nin içinde bunu küçümseyenler oldu. Astana Zirvesi’nin tahil diplomasisi öncesinde gerçeklesmesi de gida krizinin çözülmesine ön bir çalisma olusmasina firsat sagladi. O gün bu elestiriyi yapanlar, bugün bununla yüzlesmelidir. Idlib’de, Tel Rifat’ta, Münbiç’te çesitli olaylar oldugunda bunlarin çözümleriyle ilgili olarak çesitli çatismalar ve anlasmazliklar oldu. Buna ragmen Astana Zirvesi çerçevesinde krizlerin çözülmesi için bunlarin korunmasi teskil edildi ve zirve devam etti. Bu zirvenin kazanimlari devam edecek. Bütün bu elestirilere cevap olarak Astana Zirvesi’nin yasatilmasi yönündeki kararliligimiz son derece açiktir” dedi.



"Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlügünü korumak için elinden geleni yapmaktadir"

Suriye üzerinde ortaya çikan bu modelin birçok sorunun çözümünün konusulmasina da olanak sagladigini söyleyen Çelik, ”Siyasi çözümün Suriye’de açilmasi konusunda Türkiye büyük güç sarf ediyor. Terör örgütleriyle ilkeli olarak mücadele edilmesi önemlidir. Kara propagandalara ragmen su irade net bir sekilde ortaya konulmustur; Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlügünü korumak için elinden geleni yapmaktadir. Bunun tersini söyleyenler terör örgütlerinin pesinden kosmaktadir. Bu tablo bölgeyi karistirmak isteyen güçlere ragmen Türkiye bölgenin mesru güvenlik saglayicisi oldugunu net bir sekilde göstermistir” dedi.



"Irak halkina zarar verecek saldirinin Türkiye’den kaynaklanmasi mümkün olamaz"

Türkiye’nin ilkeli ve uluslararasi hukuka uygun sekilde operasyonlarini sürdürdügünü ifade eden Çelik, ”Biz geçmiste pek çok provokasyonla karsilasmis ve deneyimli bir ülkeyiz. Bu konuda TSK’nin sivillere karsi bir eylemde bulunmamasi için dünyanin en hassas ordusu oldugunu belirtmek isterim. Çatisma bölgesinde bagimsiz raporlar, gözlemciler bile bunu ifade etmektedir. En zor kosullarda bile TSK bu hassasiyeti göstermistir. PKK’nin Suriye koluna karsi operasyon hazirligi oldugu dönemde Irak’ta meydana gelen olay, hemen birilerinin Türkiye’yi suçlamasi açik ve net ifade etmek isterim ki planli bir provokasyondur. Bu saldiri sonrasinda hizli bir sekilde Türkiye’nin hedef gösterilmesi son derece yanlistir. Kardes Irak halkini kendimizden ayirmayiz. Kardes Irak halkinin bütünlük, refah içinde yasamasi en büyük arzumuzdur, gayemizdir. Huzur ve refah içinde yasamasi için yillardir mücadele etmekteyiz. Bir hatamiz oldugunda da bunu Irak hükümetiyle açikça paylasiriz. Irak halkina zarar verecek saldirinin Türkiye’den kaynaklanmasi mümkün olamaz. O saldirinin Türkiye’nin hazirliklari devam ederken gündeme getirilmesi planli bir provokasyondur. Kullanilan silahtan ve yönteme kadar tipik bir PKK saldirisi oldugu açiktir. Yakin zamanda PKK, Irak’in kuzeyindeki bölgesel yönetimi de tehdit etti. PKK bölgedeki Araplar, Türkmenler için ortak bir tehdittir. PKK bildigimiz bir katliam sebekesidir, baskalari tarafindan yönlendirilen bir takim hedeflere sahiptir. Bu son saldirinin tipik bir PKK eylemi oldugu açiktir. Ortak bir çabayla bütün bu saldiriyi gerçeklestirenlerin ortaya çikarilmasinda beraber çalisilabilir" degerlendirmesinde bulundu.

"Muhalefet gasp siyaseti yapiyor"

Cumhurbaskani Erdogan’in açikladigi icraatlar sonrasinda CHP tarafindan ‘biz dedik yaptiniz’ açiklamalarina yönelik Çelik, ”Türkiye’nin siyasetinde son bir haftadir enteresan seyler oluyor. Cumhurbaskanimiz yeni hizmetleri açikliyor ve CHP çikip ’Bunlari biz yaptik’ diyor. Bizim arkadaslarimiz uzun süredir çalismalar gerçeklestiriyor ve bunlar arada duyup daha açiklanmadan kendileri açikliyor. Bunlar hizmet siyasetinden gasp siyasetine geçtiler. Bunun herhangi sekilde etkisi olmasi söz konusu degildir. Bunu yapan nihayetinde bizim hükümetimizdir. Bunlarla ilgili projeler aylar evvelinden açiklanmaktadir. Bir yerde açiklanan projeyi tutup, biz gelince sunu yapacagiz demek dogru degildir. KYK ödemelerinden faiz ve enflasyon farkinin silinmesi. Bu sadece anapara üzerinden ödenecek. Nihayetinde Cumhurbaskanimiz açikladi ve ’biz dedik açikladilar’ diye çikip gasp siyaseti yapiyorlar. Bu siyaset yapma biçimi degildir. Insan rakibinin de vizyonu olsun ister. Abra kadabra siyaseti yerine gerçekten bir vizyon ortaya koyabilsinler. Arkasindan Cumhurbaskanimiz Eyüpsultan’da çesitli hizmetleri devreye soktu. Kayseri’deki çesitli kamu yatirimlarinin açilisini gerçeklestirdi. Bunun gibi pek çok hizmet siyaseti, dünyanin geçtigi zor kosullarda güçlü bir sekilde yapilmaya devam ediyor. Kriz karsisinda geri çekilme degil, tam tersine hamle yapma seklinde pozitif ayrisan bir ülke Türkiye” dedi.



Ermenistan ile normallesme

Ermenistan ile normallesme görüsmelerine de deginen Çelik, ”Ermenistan tarafi sözünü tuttugu sürece bu önemlidir. Bölge barisina katki saglayacaktir. Türkiye-Azerbaycan arasindaki mutabakatla yürütülmektedir. Bu sefer zemin daha müsait, geçmiste Ermenistan’in bu normallesmeye katilmasini, bazi devletler Ermenistan’in kendilerinin güdümünde devam etmesini arzu ettikleri için sabote etmislerdi. Daha önceki protokoller yayinlanmisti. Bu iptal edilmisti. Türkiye-Ermenistan arasindaki kara sinirinda iki ülke vatandaslarinin geçislerine müsaade edilmesi gibi bir asamaya gelinmis durumda. Hava kargo tasimaciligi baslatilmasi konumuna gelinmis durumda" diye konustu.



"Lozan hükümleri açiktir, ögrenci azligi sebebi ile okul kapatmak asimilasyona dönük siyasettir"

Yunanistan’in yanlis bir adim attigini ve Türk azinliga ait okullari kapattigini söyleyen Çelik, ”Yunanistan’in Lozan Antlasmasi’nin hükümlerine uymadigini dün Cumhurbaskanimiz ifade etti.

AB’nin buna müdahale etmesi gerekir. Ögrenci azligi nedeniyle kapatiyorum diyor. Buradaki ögrenci azligi olup olmadigina Türk azinligin karar vermesi gerekir. Kapattik demiyor da ’geçici durdurdum’ diyor. Lozan hükümleri açiktir. Ögrenci azligi sebebi ile okul kapatmak asimilasyona dönük siyasettir. Hiçbir sekilde insan haklari konusunda kabul edilemez. Yunanistan’i bir kez daha bunlara son vermeye çagiriyoruz” dedi.



Iran zirvesinde Türk bayragi tartismasi

Cumhurbaskani Erdogan’in gerçeklestirdigi Iran ziyaretinde Türk bayraginin bulunmamasi ile ilgili konusan Çelik, ”Cumhurbaskanimiz ve diger devlet baskanlari Hamaney’le defalarca görüstü. Orada Cumhurbaskanimizin muhatabi Sayin Reisi’dir. Iran’daki anayasal düzen farkli. Oradaki rejimin isleyisi içinde olusturulmus bir makam. Bu uygulama sadece Türkiye Cumhurbaskanina yönelik degildir. Putin’in ziyaretine de bakin. Ayni sekilde oradaki format da aynidir. Sanki Hamaney’in Türkiye’ye dönük ayri bir format uygulanmasi yaklasimi dogru degildir. Bu bilgisizlikten kaynaklanmaktadir” dedi.

Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock’in meydan okuyan açiklamasina cevap veren Çelik, ”Almanya Disisleri Bakani diplomasiden ne anliyor bilmiyorum. Oraya gittiginizde Suriye’de yapilacaklar içinde en yetkili üç ülke. Bunu görüsüyorsa Avrupa’daki bir ülkenin bundan mutluluk duymasi gerekir. Almanya’nin herhangi bir sekilde Iran’da Rusya ile baglantisi yok mu? Böyle bir sey olabilir mi? Birçok sefer Astana formatinin Cenevre formati olmadigini Türkiye belirtmistir. Bu formatlar birbirini tamamlar” diye konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’a yönelik yürütülen algi operasyonuna da tepki gösteren Çelik, ”Bunu zaman zaman gündeme getiriyorlar. Biz buna daha önce de cevabimizi vermistik. O ajans Emine Erdogan’a bagli degil. Kendisi de ifade etti.

Emine hanimin yürüttügü faaliyetlerin dünyada yayginlasmasi gerektigi ifade ediliyor. Türkiye’de yalan haber üzerine kara propaganda yürütülüyor. Çevre ve Sehircilik Bakanligina bagli mekanizma bunlar. Bunlarin dünya için ne kadar kiymetli oldugunu disaridakiler biliyor. Ama Türkiye’de maalesef bir kara propaganda üretiliyor. Çevre konusunda duyarli olanlarin desteklemesi, öncülük etmesi gereken projeler bunlar” dedi.



ABD’nin PKK’li terörist için taziye mesaji yayinlamasina sert tepki

ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi CENTCOM’un öldürülen YPG’li bir terörist için taziye mesaji yayimlamasina sert tepki gösteren Çelik, ”Vahim bir adim. CENCOM neredeyse bir teröristle ilgili taziye mesaji yayinliyorsa bu kinanmasi gereken bir durumdur. Kendi resmi hesabindan bir terörist için taziye yayinliyor. Bu kuvvet bizim NATO’daki müttefikimiz. Burada baska ülkelerin de faaliyetleri var. Yapilan açiklamada ’Ortagimiz ISID’e karsi söyle mücadele ediyordu, böyle ediyordu’ diye. Böyle bir ilkesizlik olabilir mi? Dünyanin en büyük yalani DEAS’a karsi mücadele ediyorlar deyip baska terör örgütünün destekleniyor olmasi. Bu mücadele ediyor dediginiz teröristler, silahlarini müttefikiniz NATO üyesi Türkiye’ye yöneltiyor. Geçmisteki Afganistan gibi Suriye’yi de ayni kaosa sokma faaliyetidir. Kaç kere söyledik. DEAS’a karsi müttefik ariyorsaniz Türkiye var zaten. Onun yerine gidip terör örgütüyle mücadele etmenin ilkesizlik oldugunu bir kez daha ifade ediyorum" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA