Sri Lanka Cumhurbaskani Wickremesinghe Açiklamasi 'Siddet Içermeyen Protestolara Izin Verilecek'

Sri Lanka’nin yeni Cumhurbaskani Ranil Wickremesinghe, "Siddet içermeyen hükümet karsiti protestolara izin verilecek" dedi.



Sri Lanka’da ekonomik krizin ardindan yasanan protestolar sirasinda Sri Lanka’nin eski Devlet Baskani Gotabaya Rajapaksa ülkeden kaçmis ve e-mail yoluyla istifa etmisti. Eski Basbakan Ranil Wickremesinghe ise parlamentoda yapilan oylamada devlet baskani seçilmis ve yemin ederek göreve baslamisti. Ülkede hükümet karsiti protestolar devam ederken, geçtigimiz cuma günü baskent Colombo’da güvenlik güçleri protestocularin kampina baskin düzenledi.

Sert müdahalelerin yasandigi baskinda 9 protesto lideri gözaltina alinirken, aralarinda gazetecilerin de oldugu 50 kisi ise yaralandi. Cumhurbaskani Ranil Wickremesinghe, "Siddet içermeyen hükümet karsiti protestolara izin verilecek. Ayrica protestolarda can kaybi, yaralanma gibi durumlarin yasanmamasi için gerekli önlemler alinacak" dedi.



En kötü ekonomik kriz dönemi yasaniyor

1948’de Ingiltere’den bagimsizligini kazanmasindan bu yana en kötü ekonomik krizin görüldügü ülkede hükümetin yeterli dövize sahip olmamasi nedeniyle gida, akaryakit sikintisi ve günde 13 saate varan elektrik kesintileri yasaniyor. Temel ihtiyaç maddelerine erisemeyen halk, krizden ülke yönetimini sorumlu tutuyor.
Kaynak: İHA