Mersin'de 'Üzüm Senligi' Coskusu

İçel’de, Akdeniz Belediyesince bölge üreticileriyle birlikte ilk kez düzenlenen ’Esenli Üzüm Senligi’, sicak havaya ragmen büyük ilgi görürken renkli görüntülere sahne oldu.

Mersin'de 'Üzüm Senligi' Coskusu


Kentin üzüm diyari Esenli Mahalle Meydani’nda ilki organize edilen senlige, sicak ve nemli havaya ragmen katilim yogun oldu. Ödüllü en iyi üzüm yarismasi, çocuk aktivite ve oyun alanlari, illüzyon gösterileri, Kafkas Halk Oyunlari Grubunun gösterisi ile renklenen senlikte, Esenlili üzüm üreticileri ve senlige katilan vatandaslar, ilk kez böylesi bir senligin mahallelerinde düzenleniyor olmasindan duyduklari sevinç ve mutlulugu dile getirdi. Esenlili ve civar mahallelerden gelen üreticiler de açtiklari stantlarda üzüm çesitleri ile birlikte, üzüm veya çekirdeginden yapilan ürünlerini sergileyip konuklarin begenisine sundu.

“Sirada üçüncü balik festival ile gül festivali var”

Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak, etkinlikte yaptigi konusmada, senlige büyük ilgi gösteren konuklara tesekkür ederek, “Seçildigimiz zaman Esenli’de üzüm, Karaduvar’da balik, Dikilitas Bekirde bölgesinde de kesme gül festivali yapacagimizin sözünü vermistik. Karaduvar’da balik festivalinin ilkini gerçeklestirdik, ardindan pandemi geldi. Tabi birçok sey aksadi. Sonrasinda geçen sene Karaduvar Balik Festivali’nin ikincisini düzenledik. Bugün de Esenli’de üzüm senligini yapiyoruz. Allah’in izniyle 2023 Nisan ayinda da Dikilitas ve Bekirde’de gül festivalini gerçeklestirecegiz” dedi.



“İçel, Akdeniz ve mahallelerimizi markalastiriyoruz”

Gültak, İçel’in geçmisten bugüne bir fuarlar ve festivaller sehri oldugunun altini çizerek, “Bizim çocuklugumuzda Izmir Fuari’ndan sonra Türkiye’nin en çok ziyaret edilen, talep gören fuari İçel’deydi. Türkiye’nin ikinci fuariydi. Dolayisiyla İçel, festivali ve fuari seven, geleneklerinde de bu zenginligi olan bir kenttir. Nitekim ilk balik festivalinden sonra yer yerinden oynadi. Ikinci balik festivali çok daha kalabalik oldu. Bugün sosyal medyada ‘balik festivali’ yazin, karsiniza direkt Karaduvar çikar. Bu kolay bir is degil. Akdeniz’i, İçel’i ve mahallelerimizi markalastiriyoruz. Nasip olursa Karaduvar Balik Festivali’nin üçüncüsünü de 24 Eylül’de yapiyoruz” diye konustu.



“Esenli üzümünün adi daha çok duyulacak”

Festival ve senlikler sayesinde yerli ürünlerin tanitiminin saglandigini, iç ve dis piyasada daha taninir hale geldigini kaydeden Gültak, “Belki simdiye kadar ürünlerinizi almaya 3-5 ihracatçi geliyordu. Fakat birkaç festivalden sonra Esenli’nin ve üzümünün adi duyulacak, daha çok ihracatçi buraya gelecek ve ürününüz daha çok cazip olacak. Büyük rekabet olusacak ve bu rekabetten de güzelim üzümleri yetistiren köylülerimiz faydalanacak. Ürünü yetistirmek çok önemli ama ürünü pazarlamak, ürüne yeni pazarlar bulmak da en az o kadar önemli. Iste bu tür senlik ve festivallerimizin en önemli etkilerinden biri de bu olacaktir” ifadelerini kullandi.

“Gül deyince de insanlarin aklina Akdeniz gelecek”

Akdeniz’de gül üretiminin Dikilitas ve Bekirde bölgelerinde yogunlastigina, ancak bugün yaylalarda da üretimin basladigina dikkat çeken Baskan Gültak, sözlerini söyle sürdürdü: “Kesme gülde, Izmir’den sonra Türkiye ikincisiyiz. Ama bunu ne biz ne de Türkiye biliyor. Insallah önümüzdeki festivalden itibaren kesme gül deyince tüm Türkiye’nin aklina Akdeniz ve İçel gelecek. Akdeniz artik, festival ve senlikleri ile kentsel dönüsüm projeleri, spor tesisleri ve yatirimlari, kültürel ve sosyal etkinlikleri ile aniliyor. Yakin geçmiste sokak olaylariyla gündeme gelen Akdeniz ilçemiz, bugün artik böylesi güzelliklerle aniliyor. Kavga, gürültü yok, baris, huzur ve kardeslik var. Tüm ayrimciliklari ortadan kaldirdik, herkes esit."

“Yeni hedef, Akdeniz’i ilk 50 ilçe arasina yükseltmek”

İçel’in ekonomisi, ticareti ve sanayisinin Akdeniz’de döndügünü vurgulayan Baskan Gültak, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca yapilan arastirmada, Akdeniz ilçesinin sosyal, ekonomik ve kültürel gelismislik siralamasinda 4 yil içinde 20 basamak yükselip 103’üncü siraya çiktigini belirterek, “Bu siralamada Akdeniz ilçemiz, İçel’de 13 ilçe arasinda, Yenisehir’den sonra ikinci sirada yer aliyor. Bunlar tesadüfi degil. Vekillerimizin, bakanlarimizin, adini anmamiz gerekiyor. Lütfi Elvan Bakanimizin da çok emegi var kentimize. Bizlerin de çalismalari sayesinde bu mümkün olabiliyor. Simdiki hedefimiz, bu siralamada Akdeniz’i ilk 50 ilçe arasinda yükseltmek” dedi.



Senlik, sevilen sanatçi Eser Eyüboglu’nun konseri ile devam etti.

Senlige Baskan Gültak’in yani sira İçel milletvekilleri Zeynep Gül Yilmaz ve Haci Özkan, Akdeniz Kaymakami Muhittin Pamuk, İçel Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ayhan Kiziltan, Akdeniz Ziraat Odasi Baskani Musa Yilmaz, muhtarlar, baskan yardimcilari ve meclis üyeleri ile farkli kurumlardan bürokratlar katildi.

Kaynak: İHA