Uzmanlardan Sicaklik Uyarisi

Uzmanlar son günlerde artan hava sicakliklarina karsin uyarilarda bulunarak, "Saglikli kisileri bile etkileyen sicak çarpmasi, beyin kanamasi, kalp krizi gibi birçok hastaliga neden olabiliyor” dedi.

Uzmanlardan Sicaklik Uyarisi
Uzmanlar, yaz havalarinin getirdigi sicak havalar nedeniyle sicak çarpmasi konusunda uyarilarda bulunarak, "Asiri sicaklarda vücutta sivi kaybi arttigi ve elektrolit dengesi bozuldugu için su tüketimi artirilmalidir. Saglikli kisileri bile etkileyen sicak çarpmasi, beyin kanamasi, kalp krizi gibi birçok hastaliga neden olabilen asiri sicaklar, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalari için daha büyük risk olusturmaktadir. Bu nedenle mümkünse 11.00-16.00 saatleri arasinda disari çikmamak, çikanlarin ise gölgede kalmaya özen göstermeleri gerekir. Sapka takmak, el, yüz, ense ve kollari su ile serinletmek gerekir. Eve gidince vücut isisini dengelemek için ilik bir dusta faydali olacaktir. Asiri sicaklarda vücutta sivi kaybi arttigi ve elektrolit dengesi bozuldugu için su tüketimi artirilmalidir. Sivi kisitlamasi gerektiren bir hastalik yok ise günde 2 buçuk litre su tüketmek gerekir” diye konustu.

‘Sicak havalarda susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sivi tüketilmeli!’

Uzmanlar, sicak havalarda susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sivi tüketilmesi gerektiginin altini çizerek,“Yogun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve aksam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sivi alinmalidir. Agir fizik aktivitelerden kaçinilmalidir. Risk altindaki yetiskinler ve yaslilar, günde en az iki kez günes veya sicak çarpmasi yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açidan daha sik izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapali ve park etmis araçlarda kesinlikle birakilmamalidir. Araçlarin iç isilari, klima olsa dahi park edildikten çok kisa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin disari çiktigindan emin olunmalidir. Kapali alanlar iyi havalandirilmalidir. Günes gören pencereler perde vb. günesliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut isisinin yükselmemesi için sik sik dus alinmali; bunun mümkün olmadigi durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soguk suyla islatilmali veya silinmelidir. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardagi) sivi tüketilmelidir. Vücut direncini artirmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasini saglamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sivi ve mineral kaybinin önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sivi alinmalidir. Sivi aliminda su içmek esas olmakla beraber, su disi sivi aliminda kahve, çay ve gazli içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eger doktor tarafindan sivi alimi kisitlanmis veya idrar söktürücü ilaç kullanilmasi söz konusu ise ilgili doktora basvurmak gerekir. Mide kramplarina neden olabilecegi için çok soguk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda seker içeren içecekler vücuttan daha fazla sivi kaybina yol açtigi için tüketilmemelidir. Disarida ve açikta satilan yiyeceklerin, tüketiminden kaçinilmali, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balik vb.) açikta bekletilmemeli, besinlerin hazirlanmasi ve pisirilmesi asamalarinda hijyen kurallarina özen gösterilmelidir”
Kaynak: İHA