Türkiye Kendi Inverterini Üretip Ihraç Ediyor

Türkiye’nin ilk ve tek yerli solar inverter üreticisi olan Kolarc Makina, günes panelleri ve kaynak makinalari için farkli güç elektronigi çözümleri gelistiriyor. Günesten elde edilen enerjiyi elektrik enerjisine dönüstürüp sebekeye uygun hale getiren inverterler, iç pazarin yani sira 20’den fazla ülkede alici buluyor.

Türkiye Kendi Inverterini Üretip Ihraç Ediyor


Ankara’da günes panelleri ve kaynak makinalari için yerli ve milli inverter üretip ihraç eden isletmede incelemelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Hedefimiz, 100 milyon dolarlik ithalati kesmek“ dedi.

Güç elektronigi alaninda ciddi üretim potansiyeline sahip bir firmayi ziyaret ettigini belirten Varank, “Küçük rakamlarla yani 25-30 kilowatt ile baslayip su anda 100 kilowattlik günes paneli inverterlerini piyasaya satiyorlar. 167 kilowatt inverterleri piyasaya sunmaya hazir. Tüm dünyada karbon izinin azaltilmasiyla ilgili büyük bir gayret var. Bunun yolu da yenilenebilir enerjiye daha fazla yatirim yapmaktan geçiyor” dedi.

Varank, güç elektronigi alaninda Ar-Ge merkezi olmak için basvuru yapan firmaya gerekli destegi vereceklerini söyledi.

Bakan Varank, isletmenin robotlarla inverter kaynak makinelerinin beraber çalisma, haberlesme ve otomasyonuyla ilgili de çalismalar yürüttügüne isaret ederek, söyle devam etti:

“Bu otomasyon da tabii dijitallesme sürecine katki saglayacak. Biz daha önce hep belli ülkelerin modellerini kendimize kopyalamaya çalistik. Endüstri 4.0., baktiginizda aslinda Almanya’nin bir markasi. Ama biz dijitallesme dedigimizde bugün firmalarimiz elektronikte yüksek teknolojili ürünleri kendileri üretebiliyorlar. Ama bunlarin dijitallesmesiyle, otomasyonuyla ilgili çözümleri de burada mühendislerimiz kendileri gelistirebiliyorlar. Türk sanayisinin nereye geldigini görmemiz ve buna göre eger KOBI’lerimiz dijitallesecekse, endüstriyi dijitalleserek daha verimli hale getireceksek iste bunun gibi yerli çözümleri de sanayiye uygulamamiz lazim. Bu manada firmamizin yaptigi bu çalismalar da çok degerli.”

“Türkiye’de kendi alaninda ilk firmayiz”

Kolarc Genel Müdürü Ilker Olucak, Türkiye’de güç elektronigi alaninda ilkleri gerçeklestirmek üzere yola çiktiklarini belirterek, “40’tan fazla mühendisimiz, 200 çalisanimizla su anda Türkiye’de kendi alaninda ilk firmayiz. Sektörde kaynak makinesi ile inverteri ayni anda üreten örnekler var. Bunlarin dünyada ulastiklari hedefleri ve rakamlari biliyoruz. Uluslararasi bu hedefleri kendi hedeflerimiz kabul ettik. Biz de bunlardan asagi kalmayacak, ülkemizi en iyi sekilde temsil edecek sekilde bütün adimlari hizla atiyoruz” açiklamalarinda bulundu.

Kologlu Holding tarafindan kurulan Kolarc Makine ve Solarkol Enerji, yüzde 100 yerli sermaye ve insan kaynagi ile Ar-Ge, tasarim ve üretim yapiyor. Üretiminin yüzde 30’unu ihraç eden sirket, geçen yil elde ettigi 6 milyon dolar ihracat rakamini bu sene 3’e katlamayi hedefliyor.
Kaynak: İHA