Sivas Ziraat Odasi Baskani Çetindag Açiklamasi 'Dis Güçlere Tahillarimizi Yurt Disina Kaçirma Firsati Vermeyecegiz'

Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, küresel güçlerin tahil oyununa gelmeyeceklerini ve ülkenin ihtiyaci olan stratejik miktardaki tahilin yurt disina kaçirilmasina firsat vermeyeceklerini söyledi.

Sivas Ziraat Odasi Baskani Çetindag Açiklamasi 'Dis Güçlere Tahillarimizi Yurt Disina Kaçirma Firsati Vermeyecegiz'


Son dönemlerde bazi yurt disi sirketlerinin Türkiye’de üretilen tahil ürünlerini piyasanin üzerinde teklif vererek almak istedigi iddiasi üzerine Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag açiklamalarda bulundu. Çetindag, çiftçilere verilen yüksek fiyat tekliflerinin cazip gelebilecegini fakat ilerleyen süreçlerde bunun ülke ekonomisi için büyük sikintilar doguracagini söyledi.

Çetindag, tahil krizinin yasanmasiyla bugdayin önemini tüm dünyanin gördügünü söyleyerek, “Ukrayna ve Rusya savasindan dolayi bugday ve tahil krizinin olmasindan dolayi bugdayin ne kadar önemli oldugunu tüm dünya görmüs oldu. Bizim ülkemiz tarim ülkesi olmasindan dolayi hasatlar basladi.

Dis güçler daha önce diger gidalarda yaptiklari sistemi bugday için de yapmak istiyorlar. Ilk etapta çiftçimize bugdaylarini normal piyasanin üzerinde bir fiyata satmak cazip gelebilir ama geriye dönüslerine baktigimiz zaman ülkemizde bir kitlik doguracak. Fakat bizim çiftçimiz sagduyuludur ve milletini sever. Biz bu konuyu çiftçilerimizle de görüstük. Bilhassa Sivas’imizda disaridan gelip de bizim bugdayimizi yurt disina kaçirma imkani ve firsati vermeyecegiz” seklinde konustu.



“3-5 kurus fazla fiyata aldanmayin”

Çetindag, satilan bugdaylarin geri dönüslerinin ülkeye kitlik olarak yansiyacagini söyleyerek, “Biz öncelikle kendi ülkemize hizmet etmek için, kendi vatandasimizin karnini doyurmak için çalisiyoruz. Çitçilerimize gerekli uyarilari yaptik, bunun da takipçisi olacagiz. Ben bu vesileyle tüm çiftçilerimize sesleniyorum, 3-5 kurus fazla fiyata aldanmayin. Sonrasinda ülkemizde büyük sikintilar yasanir. Birakin bizim ülkemizde kalsin. Bizim bugdayimiz yeterince para edecek. Dis güçler bizlere muhtaç olsun, biz onlara muhtaç olmayalim. Önce ülkemizin ihtiyaçlarini karsilayacagiz, daha sonrasinda fazlasi gelirse zaten devletimiz bunu ihracat adi altinda geregini yapar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA