TÜRKSAV 24. Uluslararasi Türk Dünyasina Hizmet Ödülleri Bayburt'ta Sahiplerini Buldu

Bayburt Belediyesi tarafindan organize edilen Bayburt Dede Korkut 26. Uluslararasi Kültür ve Sanat Sölenlerinde düzenlenen törenle Türk Dünyasi Yazarlar ve Sanatçilar Vakfi (TÜRKSAV), "24. Uluslararasi Türk Dünyasina Hizmet Ödülleri" Bayburt’ta sahiplerini buldu.

TÜRKSAV 24. Uluslararasi Türk Dünyasina Hizmet Ödülleri Bayburt'ta Sahiplerini Buldu
Törende Bayburt Belediye Baskani Hükmü Pekmezci de belediye baskanligi yaptigi dönemler ile kamu kurumlarinda yöneticilik yaptigi dönemlerde Dede Korkut Uluslararasi Kültür ve Sanat Sölenlerinin düzenlenmesinde gösterdigi basarili yönetim anlayisi ve Türk Dünyasina yaptigi hizmetlerden dolayi ödüle layik görüldü.

Bayburt Belediyesi Çoruh Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende ayrica Türk Bilim ve Kültür dünyasina katkilarindan dolayi Prof. Dr. Feridun Agasioglu Celilov, Prof. Dr. Fatih Kirisçioglu, Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve TRT Avaz televizyonu ödüle layik görüldü.

Programa rahatsizligi dolayisiyla katilamayan TÜRKSAV Baskani Yahya Akengin’in mesajinin okunmasiyla baslayan törende konusma yapan Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, 1995 yilinda baslayan Dede Korkut Kültür ve Sanat Sölenlerinde Il Kültür Müdürü oldugunu animsatarak, “Rahmetli Valimiz Ali Haydar Öner Bey ile beraber bu yola çikmistik. O zaman yanimizda olan Yahya Akengin Sölen Komitesi üyesi olarak sürekli bizimle beraberdi. Kendisiyle yaklasik bir ay önce Ankara’da görüstük. Rahatsizligi dolayisiyla suan aramizda degil üzüntülerimi ifade etmek istiyorum. Rabbimden kendisine kisa zamanda acil sifalar diliyorum. Bugün burada TÜRKSAV’IN 24. Uluslararasi Türk Dünyasi’na Hizmet Ödülleri için bulunuyoruz. Bu töreni burada yapmaktan mutluluk duyuyorum. Bayburt’ta böyle bir törenin düzenlenmesi bizleri sonsuz mutluluga sevk ediyor” ifadelerini kullandi.

Milletvekili Fetani Battal ise törende yaptigi konusmada, "Yahya Akengin’i onun yaptigi çalismalari, Türk kültürüne katkilarini, Türkiye için bir övünç kaynagi oldugunu, bunun da ötesinde Türk Dünyasi’nda çok saygin bir yere sahip oldugunu, yillardir bu konuda alinteri döken bir yazar, bir düsünce adami oldugunu, Bayburtlu olarak da onunla ayri bir gurur duydugumuzu buradan sizin huzurunuzda ilan ediyorum. Biz Yahya Akengin’le gurur duyduk ve gurur duymaya devam edecegiz. Burada olamamasina çok üzüldük. Insallah kisa zamanda sagligina kavusur ve çok sevdigi bu tür çalismalari sürdürmeye devam eder” diye konustu.

TÜRKSAV’in tanitim videosunun izlenmesinin ardindan ödül alan isimlerin hayat hikâyelerinin yer aldigi sunumlar davetlilere izletilerek, ödülleri sahiplerine takdim edildi. Ödül almak için sahneye ilk olarak çikan Prof. Dr. Feridun Agasioglu Celilov, Vali Vekili Göksel Yüksel’in elinden ödülünü alarak, "Azerbaycan’dan yürek dolusu selamlar getirdim. TÜRKSAV’IN ödülünü Dede Korkut’la bagli sölende Dede Korkut’un ata yurdu Bayburt’ta almanin övüncünü yasiyorum" dedi.

Prof. Dr. Fatih Kirisçioglu’nun ödülünü ise Milletvekili Fetani Battal takdim etti. Prof. Kirisçioglu, ödülünü kendisini bugünlere gelmesinde emegi olan hocalarina ithaf etti.

Ödülünü Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen’in elinden alan Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, "TÜRKSAV’in Türk Dünyasi’ni kucaklayan logosunun üzerinde Dogu Türkistan’in Gökbayragi dalgalaniyor. Orayla ilgili görevlerimiz var ve devam edecek. O gökbayragin altindaki Uygur Türklerine, Kazak Türklerine, Kirgiz Türklerine özgür ve mutlu günler dileyerek, hepinizi saygiyla selamlarim" dedi.

TÜRKSAV Genel Sekreteri Yavuz Gürler’den ödülünü alan Belediye Baskani Hükmü Pekmezci ise, "Gerçekten bir vefa duygusunun bir tezahürü olarak bana layik görülen bu ödülle mutlu oldum. TÜRKSAV’a çok tesekkür ediyorum" dedi.

TRT Avaz adina verilen ödülü ise Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Baskani Murat Okutmus aldi. Okutmus, TÜRKSAV’a tesekkür etti.

Törende ödüle layik görülen bir diger isim Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ise programa gecikmesinden dolayi ödülünü gün içerisinde gerçeklesen sempozyumda aldi. Program ödül töreninin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA