Türk Dünyasi Dede Korkut Afisleri Bayburt'ta Sergileniyor

Bayburt Belediyesi tarafindan bu yil düzenlenen Bayburt Dede Korkut 26. Uluslararasi Kültür ve Sanat Sölenlerinde Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi ve TÜRKSOY isbirligi ile “Türk Dünyasi Dede Korkut Afisleri Sergisi” açildi.

Türk Dünyasi Dede Korkut Afisleri Bayburt'ta Sergileniyor
Bayburt Belediyesi Çoruh Kültür Merkezi’nde açilan sergide Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kirgizistan, Özbekistan ve Türkiye’den ressamlarin Dede Korkut eserlerine ithaf edilmis afisler sergileniyor.

Toplamda 60’tan fazla eserin görücüye çiktigi serginin açilisi öncesinde konusma yapan Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, TÜRKSOY ve Haci Bayram Veli Üniversitesi’nin birlikte hazirladigi sergiyi Bayburt’ta açmaktan dolayi mutluluk duyduklarini belirterek, “Yillar önce Dede Korkut’un 1300. Yili dolayisiyla Azerbaycan Bakü’de yapilan bir toplantiya katilmistim. O zaman cumhurbaskanlari düzeyi de dâhil olmak üzere Türk Dünyasi bir araya gelmisti. Orada çok güzel bir zemin olusmustu. Türk Dünyasindan gelen bütün konuklar hazirlanan eserde de her birinin kendi ülkesinde öne çikan bir sahsiyet ana tema olarak oraya konulmustu. Bayburt’ta böyle bir serginin açilmasi bizlere mutluluk kaynagi oldu. Hem TÜRKSOY’dan hem de Haci Bayram Veli Üniversitesi’nden görevli arkadaslarimiza tesekkürlerimiz sunuyorum” ifadelerini kullandi.

Türk Dünyasi ile çok ortak degerimizin bulundugunu söyleyen Vali Vekili Göksel Yüksel ise, “Içinde bulundugumuz haftada 26. Dede Korkut Sölenlerimizi düzenliyoruz. Haliyle bu ortak degerlerimizden Dede Korkut’u ön plana çikariyoruz. Dede Korkut temasiyla çalismalar ve etkinlikler gerçeklestiriyoruz. Böyle güzel bir sergiyi birçok ülkeden birçok sanatçimizin katki verdigi böyle bir sergiyi Bayburt’ta açmak bizim için bir onur” diye konustu.

TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarli da, “TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev adina herkesi selamliyorum. Bugün biz Türksoy’un yayinladigi Korkutname kitabinda yer alan Türk Dünyasi ressamlarinin yaptigi Dede Korkut eserlerinden olusan sergiyi açiyoruz. Korkutname kitabimizda burada Cumhurbaskanimizin önsözüyle geçen yil baskisini yaptik ve tanitimini yaptik.

Sergide otuzdan fazla eser var. Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kirgizistan, Özbekistan ve Türkiye ressamlarinin Dede Korkut eserlerine ithaf edilmis eserler var. Biz bu eserleri hem kitapta yayinladik hem de 26. Bayburt Dede Korkut Uluslararasi Kültür ve Sanat Sölenlerinde sergiliyoruz. Inaniyorum ki, bu TÜRKSOY tarafindan Bayburt halkina bir hediyedir. Ben söylemek isterim ki, Azerbaycan’da Kazakistan’da Dede Korkut’u kendinden hissediyor. Bu bizi birlestiren ortak bir unsurdur. Dede Korkut bizim hepimizin ulu dedemizdir. Bütün Türk Dünyasini birlestiren en büyük degerimizdir. TÜRKSOY olarak düsünüyoruz ki, Dede Korkut’u bütün dünyada tanitmamiz gerekiyor. Biz, birkaç yil önce Dede Korkut Tiyatro Festivali düzenledik. Dede Korkut’un on iki boyunu her bir üye devletimizin tiyatro ekiplerine havale ettik. Konya’da gerçeklestirilen “Bin Nefes Bir Ses Tiyatro Festivali’nde” sergiledik. Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Rusya’da bulunan Hakasya ve Tuva Cumhuriyeti ile Gagavuzyeri Cumhuriyeti’nin tiyatrolari da orada sergilendi. Biz düsünüyoruz ki, sölenlerin ilerleyen yillarinda o tiyatrolarin birkaçini getirip Bayburt’ta sergilemek güzel olur” dedi.

Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Prof. Dr. Gültekin Akengin ise, “Bayburt Belediyesi ve Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi arasinda bir protokol imzalandi. Bu baglamda Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Grafik tasarimi Bölümü ögretim üyeleri ve bu ögretim üyelerinin doktora ögrencilerinin eserlerinden olusuyor sergi. Dede Korkut bizim için çok önemli bir miras. Onunla ilgili yapilacak o kadar çok çalisma var ki, biz de bir nebze olsun Dede Korkut Sölenleri’ne katki sunmaktan çok memnuniyet duyduk. Bu kültürü gelecek nesillere tasimak onlari daha bilinçli bireyler olarak yetistirmek adina Dede Korkut’u çok önemsiyoruz. Bayburt bizim için ayri bir öneme sahip benimde memleketim olmasi hasebiyle. Baskanima ayrica çok tesekkür ediyorum diger organizasyonlarin da çok güzel gittigini gördük” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan açilisi gerçeklestirilen sergiyi gezen Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, Vali Vekili Göksel Yüksel ve protokol üyeleri TÜRKSOY Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarli ve Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Prof. Dr. Gültekin Akengin’den bilgi aldilar.
Kaynak: İHA