Rusya Devlet Baskani Putin Açiklamasi 'Firat'in Dogusunda Yabanci Ülkelerin Bölücü Kiskirtmasi Var'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Iran’in baskenti Tahran’daki Astana Zirvesi’nin ardindan düzenlenen basin toplantisinda yaptigi açiklamada, “Firat’in dogusundaki zorlugu degerlendirdik. Yabanci ülkelerin bu terör örgütleri üzerinden bölücü kiskirtmasi mevcut. Bu nedenle Firat’in dogusunda Suriye hükümeti kontrolü saglamalidir" dedi.

Rusya Devlet Baskani Putin Açiklamasi 'Firat'in Dogusunda Yabanci Ülkelerin Bölücü Kiskirtmasi Var'


Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Iran’in baskenti Tahran’daki temaslarini sürdürüyor. Putin, Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile 7. Astana Zirvesi’nde bir araya geldi. Zirve sonrasinda düzenlenen basin toplantisinda konusan Putin, “Astana sürecinin garantör ülkeleri olarak toplantimiz çok verimli ve kapsamli bir sekilde gerçeklesti. Suriye’de yaptigimiz isbirligimizin kilit noktalarini degerlendirdik. Kabul ettigimiz bildiride Suriye’de yasanabilirlik için kararliligimizi belirttik. Suriye’de sorun diplomatik kararlilikla çözülebilir. Suriye’nin toprak bütünlügünün korunmasiyla Suriye’nin kaderini, Suriyeliler dis müdahaleler olmadan kendileri belirlemelidir. Planlarimiz arasinda Astana formatinda disisleri bakanlari toplantisinin yapilmasi da var. Suriye’de hükümet ve muhalefet temsilcilerini bir araya getirip Suriye’nin yapisinin nasil olacagi yönünde girisimlerimiz oldu. Biz Suriye Anayasa komitesi çalismalarina destek verecegiz. Suriye’de terörizm ve siddet seviyesi düsüyor. Ana ve diger gruplarin neredeyse tümü imha edilmisti. Suriye hükümeti ülkenin neredeyse tamamini kontrol altinda tutuyor. Firat’in dogusundaki zorlugu degerlendirdik. Yabanci ülkelerin bu terör örgütleri üzerinden bölücü kiskirtmasi mevcut. Bu nedenle Firat’in dogusunda Suriye hükümeti kontrolü saglamalidir. Sivillere yönelik okul, hastane, altyapi ve üst yapi için faaliyetlerde bulunulmalidir. Böylelikle mültecilerin evine dönüsü saglanacaktir” dedi.



Ukrayna tahili meselesi ele alindi

Açiklamalarinin devaminda Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ile yaptigi görüsmeyle ilgili de konusan Putin, “Rusya ile Iran arasinda yararli isbirligimizi degerlendirdik. Sanayi, enerji ve ulasim gibi alanlari ele aldik. Ülkelerimiz arasinda milli paralarin kullaniminin genisletilmesini konustuk. Iran Nükleer Plani’nin korunmasi konusunda hemfikiriz. Bu planin her tarafinda isbirliginin de her alanda genislemesi gerekir” seklinde konustu.

Cumhurbaskani Erdogan ile yaptigi görüsmede Ukrayna tahilinin dünya pazarina ulastirilmasi konusunu ele aldiklarini ifade eden Putin, “Rusya, Türkiye iliskileri her alanda dinamik bir sekilde gelismelidir. Ukrayna tahilinin dünya pazarina ulastirilmasi konusu ele alindi. Istanbul müzakerelerinde alinan kararlarin verimliligine degindik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA