Iran Cumhurbaskani Reisi Açiklamasi 'ABD, En Kisa Zamanda Suriye'yi Terk Etmelidir'

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Iran’in baskenti Tahran’daki Türkiye-Rusya-Iran Üçlü Zirvesi’nin basina açik kisminda gerçeklestirdigi konusmada, "ABD, Suriye’nin dogal kaynaklarini yagmaliyor. Tüm yabanci güçler Suriye’den ayrilmali. ABD, en kisa zamanda Suriye’yi terk etmelidir" dedi.

Iran Cumhurbaskani Reisi Açiklamasi 'ABD, En Kisa Zamanda Suriye'yi Terk Etmelidir'


Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, baskent Tahran’da gerçeklesen Astana Süreci Garantör Ülkeleri 7’nci zirve Toplantisi’nda konustu.

ABD’nin Suriye’deki varligi hakkinda önemli açiklamalarda bulunan Reisi, “ABD, Suriye halkina yönelik agir yaptirimlar uyguladi ve bu Suriye’de istikrarin saglanmasini engelledi. Suriye’de savas yoluyla istediklerini elde edemeyenler tek tarafli yaptirimlar uygulayarak hedeflerine ulasmak istiyorlar. ABD’nin Suriye’deki bu hukuka aykiri varligi Suriye’yi istikrarsizlastiriyor. Siyonist rejimin Suriye topraklarini yok sayma ve bazi haklarini elinden almasi bu istikrarsizligi arttirmaktadir. Ayni sekilde uluslarasi hukuku da yok saymaktadir. Umut ediyorum ki bu toplantimizda yapici kararlar alinsin ki Suriye’deki istikrar geri dönsün” dedi.



"Tüm yabanci güçler Suriye’den ayrilmali"

Suriye’deki yabanci güçlerin bölgeyi terk etmeleri gerektigini söyleyen Reisi, “ABD, Suriye’nin dogal kaynaklarini yagmaliyor. ABD, Suriye’nin dogal kaynaklarini yagmaliyor. Tüm yabanci güçler Suriye’den ayrilmali. ABD, en kisa zamanda Suriye’yi terk etmelidir. Suriye’nin toprak bütünlügü ile milli egemenliginin korunmasi ve bölge ülkeler arasinda siyasi çözümün saglanmasi gerektigini vurguluyoruz. Bagimsiz bir Suriye sadece oradaki halkin sikintilarini gidermeye yardimci olmayacak ayni zamanda komsu ülkelerin de sikintilarini giderecektir. Iran olarak güçlü bir sekilde Suriye ve Suriye halkini desteklemeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi. Mülteci konusuna da deginen Reisi, “Suriye’de mülteciler önemli bir konu. Suriyelilerin evlerine dönmeleri için bölge ülkeler olarak yardimci olmaliyiz. Suriyeli mültecilerin sorunlarini anliyoruz ve bu konuda yardim etmeye haziriz” dedi.

Kaynak: İHA