Agiz Bakim Sularindaki Tehlike Açiklamasi Tat Alma Duyusunu Etkiliyor

Agiz ve dis temizligi için kullanilan agiz bakim sulari ile ilgili olarak Dis Hekimi Ibrahim Baris Parlak, “Agiz bakim sularini 3 ya da 4 haftayi geçmeyecek sekilde kullanmasini öneriyoruz. Çünkü faydasindan çok zarari olabilir. Özellikle tat alma duyusunu olumsuz etkileyebiliyor” dedi. Parlak ayrica yalniz dis hekimi tavsiyesi ile kullanilmasinin dogru olacaginin da altini çizdi.

Agiz Bakim Sularindaki Tehlike Açiklamasi Tat Alma Duyusunu Etkiliyor
Agiz ve dis sagligi için günlük olarak dis firçalama ve dis ipi kullanimi gibi rutinlerin yanina agiz bakim sulari da eklendi. Özellikle son yillarda her gün dis firçalama sonrasi kullanim aliskanliginin artmasi ile ilgili olarak Istanbul Arel Üniversitesi Dis Protez Teknolojisi Bölümü Ögretim Görevlisi Dis Hekimi Ibrahim Baris Parlak uyarilarda bulundu. Dis Hekimi Ibrahim Baris Parlak, rutin kullaniminin dogru olmadigini, dis hekimi tavsiyesi dogrultusunda ve en fazla 3-4 haftayi geçmeyecek sekilde uygulanmasi gerektigini söyledi.

Sürekli kullanilmasi durumunda dislerde kahverengi lekelenmeler olusabilecegi gibi tat alma duyusunun da azalmasina sebep olabilecegini vurgulayan Ibrahim Baris Parlak, “O yüzden rutin olarak kullanmaktan ziyade dis hekimi tavsiyesi üzerine ve belirtilen zamanlarda kullanmakta fayda var” dedi.

Agiz ve dis sagligi konusunda agiz bakim sularinin yardimci olarak kullanilabilecegini dile getiren Baris Parlak, “Ilk önce mekanik temizlik önemli. Yani dis firçalamak, dis ipi ve ara yüz firçasi kullanimi dis temizliginde olmazsa olmazlarimizdir. Bunlarin disinda agiz bakim suyunu yardimci olarak kullanmaktayiz. Agiz bakim sularinin tabi ki de faydasi var. Dis eti hastaliklarini engellemeye yardimci, dis çürüklerini yani disin en dis tabakasi olan mine dokusunu güçlendirici etkiye sahip. Ayrica agiz kokusunu da iyi geliyor” seklinde konustu.



“Sadece dis hekimi tavsiyesinde kullanilmali”

Faydalarini görebilmek için ancak dis hekimi kontrolünde kullanilmasi gerektigini hatirlatan Parlak, “Alti ayda bir rutin dis hekimi kontrollerinizde eger hekiminiz kullanmak için gerekli bir sebebinizin oldugunu düsünüyorsa yani dis çürügüne meyilli bir dis yapiniz ya da agiz kokusu ile ilgili bir probleminiz varsa tavsiyede bulunabilir. Fakat hastalarimiza agiz bakim sularini 3 ya da 4 haftayi geçmeyecek sekilde kullanmasini öneriyoruz. Çünkü faydalarindan çok zararlari olabilir. Dis dokularinda kahverengi lekelenmeler ayrica tat alma duyusunda zayiflama da görülebiliyor. O yüzden rutin olarak kullanmaktan ziyade dis hekimi tavsiyesi üzerine ve belirtilen zamanlarda kullanmakta fayda var” ifadelerini kullandi.

Agiz içi her zaman steril olmali midir

Parlak ayrica agiz içi sterilizasyonun abartilarak dogal mikroorganizma yapinin bozulmamasi gerektigini de aktardigi tavsiyelerine su sekilde devam etti:

Agiz florasinin kendine özgü mikroorganizmalari mevcuttur. Ama dis eti hastaliklarinda ve dis çürüklerinde bu mikroorganizmalar artis gösterebiliyor. Zaten agzimizin içi her zaman steril bir ortama sahip degil. Mikroorganizmalara sahip bir ortam ve bunlar saglikli bireylerde bir denge halinde. Bunlari sürekli yok etmeye çalismak dogru bir yaklasim degildir.”

Içerik degisikligi farkli problemlere çözüm oluyor

Son olarak agiz bakim sularinin içinde bulunan etken maddelerin hangi probleme çözüm olabilecegini anlatan Parlak, “Agiz bakim sularinin bir takim etken maddeleri var. Bunlardan bazilari, Klorheksidin, florür ve alkol. Klorheksidin bazli olanlar daha çok dis eti hastaliklari olanlarda, florürlüler dis çürüklerinde, alkol bazli olanlar ise daha çok agiz kokularinda etkili oluyor. Bireyler kendi basina marketten ya da eczanelerden almaktansa dis hekimlerinin kontrolünde ve tavsiyesinde alirlarsa daha dogru olur” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA