Yasar Üniversitesi'nde Yapi Sagligi Ve Deprem Izleme Sistemi Kuruldu

Yasar Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü, üniversite içinde bulunan binalarin muhtemel deprem sonrasi hasar tespitinin yapilmasi ve güvenliginin belirlenmesi için yapi sagligi ve deprem izleme sistemi kurdu.

Yasar Üniversitesi'nde Yapi Sagligi Ve Deprem Izleme Sistemi Kuruldu
Yapi sagligi ve deprem izleme sistemini kuran Yasar Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü, çesitli sensörler araciligiyla ölçümler yapilarak Izmir’i etkileyecek muhtemel bir deprem sonrasinda kampüs binalarinin güvenlik durumu belirlenecek. Sistemle, kampüsün yani sira, Bornova ve Bayrakli gibi yakin çevrede bulunan binalarin hasar durumlarinin belirlenmesi için de yerel yönetimlere veri saglanacak.

Yasar Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Cüneyt Tüzün, Izmir için depremin en önemli dogal afetler arasinda oldugunu vurgulayarak, kampüsteki T Blok binasina biri zemin diger ikisi ise son katta olmak üzere üç adet ivmeölçer yerlestirdiklerini belirtti.

Dr. Tüzün, “Geçmis depremlerden edinilen tecrübe göstermistir ki deprem sonrasi yapilarin güvenligi ilk olarak belirlenmesi gereken noktalardan biri. Zira deprem sonrasi binalarin kullanilmasi konusu halkin hayatina nasil devam edecegi ve yapilacak çalismalarin belirlenmesi için önemli bir husus. Özellikle kritik yapilarin deprem sonrasi hasar durumunun belirlenmesi için gelistirilen en son teknolojilerden biri de yapi sagligi ve deprem izleme sistemleridir. Söz konusu sistemler binalarin çesitli lokasyonlarina yerlestirilen ivmeölçerler ile binadan sürekli veri alinmasina dayanan ve muhtemel bir deprem sonrasi ölçülen verilerle binanin deprem güvenliginin belirlenmesi amaci ile gelistirilmistir. Ayrica bu sistemler sürekli aldiklari veriler ile bölgesel deprem izleme istasyonu olarak da çalismaktadir. Böylece sistemin kuruldugu bölgedeki diger binalar için de deprem güvenliginin belirlenmesi için veri saglanmis olmaktadir” dedi.

Sistemin Izmir’de yapi sagligi ve deprem izleme alaninda atilan önemli bir adim oldugunu ifade eden Dr. Tüzün, “Muhtemel bir deprem durumunda binalarinin deprem sonrasi kullanilabilirlikleri ve güvenlikleri hakkinda hizli, güvenilir ve yerinde ölçüme dayali bilgiyi çok kisa sürede elde edecegiz. Özellikle hastane, okul gibi kamu binalarina bu sistemlerin kurulmasi gerekiyor. Eger bu sistemler kurulursa deprem sonrasi binalarin hizmet vermeye devam edip edemeyecegi çok kisa süre içinde belirlenebilecektir” diye konustu.

Kaynak: İHA