Seker Pancarinda Disa Bagimliliktan Kurtulmaya Az Kaldi

Seker pancarinda yüzde 100 disa bagimli olan ülkemizin, Türk bilim adamlari tarafindan gelistirilen yerli ve milli çesitlerle disa bagimliliktan kurtulmasina az bir zaman kaldi.

Seker Pancarinda Disa Bagimliliktan Kurtulmaya Az Kaldi
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarim Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinde Türk tarimina büyük katkilar saglamasi hedeflenen, yerli ve milli tohumlar üzerinde baslatilan çalismalar sürüyor. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardimcisi, Tarim Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tolga Karaköy baskanliginda devam eden çalismalar çerçevesinde yerli ve milli çesitler gelistirilerek, hem ürün verimliliginin artirilmasi hem de tohumda disa bagimliligin sonlandirilmasi amaçlaniyor.

Seker pancari islah çalismalari sürüyor

Prof. Dr. Tolga Karaköy, yerli ve milli seker pancari çesitlerinde islah çalismalarinin devam ettigini belirterek, “Ülkemize baktigimiz zaman çesitler bazinda genellikle tohumlukta yüzde yüz oranlarinda disariya bagimliyiz. Sivas’in seker pancari üretim noktasinda önemli bir bölge oldugunu düsünüyoruz ve bu alandaki boslugu doldurmak adina burada islah çalismalarina basladik. Çalisma sahamizda 428 adet materyalimiz var. Bu materyallerimizin arazi kosullarinda ve yeni çesit gelistirmek adina degerlendirmesini yapiyoruz. Bunlari kurdugumuz laboratuvarda da moleküler genetik ve DNA’larini izole ederek çalismalarini sürdürüyoruz. Çalismalarimizi hem biyoteknoloji hem moleküler genetigi kullanarak sürdürüyoruz. Genotiplerin gelisimlerine göre çalismalarimizi yürütüyoruz. Sonraki asamalarda seker pancarinin islah çalismalari çerçevesinde izolasyon islemlerimiz var. Ümit ediyorum çok kisa bir süre içerisinde memleketimize yönelik olarak yerli ve milli çesit ya da çesitlerimizin çikarilmasi konusunda özel sektör ve kamu kurum ve kuruluslariyla yaptigimiz ortak çalismada seker pancarinin islah çalismasi netice verecektir” dedi.



Disa bagimlilik sona erecek

Karaköy, çalismalarin Türk tarimina büyük katkilar saglayacagini ifade edip sunlari söyledi:

“Seker pancarinda yüzde 100 disa bagimli oldugumuz için yerli ve milli çesitlerimizin gelistirilmesi önemli. Biz bölgemize, yöremize adapte olabilecek yeni çesitleri gelistirdigimiz takdirde disa bagimliligimizi azaltmis ya da bitirmis olacagiz. Çiftçilerimizle bir araya gelip islah çalismalarimizi onlar ile paylasacagiz ve begenilerine sunacagiz. Bu islah çalismasi Türk tarimina çok büyük bir katki saglayacaktir.”
Kaynak: İHA