Reis Sinifi Denizaltilara Yeni 'Section50' Teslimati

Türkiye’de ilk kez milli imkanlarla üretilen denizalti torpido kovanlarinin yer aldigi bas kisim “Section 50”nin, yeni teslimatlari Deniz Kuvvetleri Komutanligina gerçeklestirildi.

Reis Sinifi Denizaltilara Yeni 'Section50' Teslimati
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) tarafindan Deniz Kuvvetleri Komutanligi için baslatilan Yeni Tip Denizalti Projesi’nde (YTDP) önemli bir teslimat daha tamamlandi. Sayili ülkenin üretimini yapabildigi denizalti torpido kovanlarinin (ana silahlarin) yer aldigi bas kisim “Section 50”nin yeni teslimatlari devam ediyor.

Ilk kez Türkiye’de, yerli ve milli imkanlarla, STM mühendisligi ve koordinasyonunda, Yalova’daki Gürdesan Gemi Makinalari Sanayii Ticaret A.S.’de üretilen Section50’nin ikinci ve üçüncü teslimati basariyla gerçeklestirildi.

Reis Sinifi denizaltilar için üretilen 2 adet Section50, deniz yolu ile Gölcük Tersane Komutanligi’na teslim edildi. Türkiye’de üretilen ve teslim edilen ikinci ve üçüncü Section 50 bölümü, TCG AYDIN REIS ve TCG SEYDI ALI REIS’e entegre edilecek. STM ve Gürdesan, TCG MURAT REIS’e entegre edilecek ilk Section50 teslimatini ise Eylül 2021’de gerçeklestirmisti.

Gelismeyi Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir sosyal medya hesaplarindan su ifadelerle duyurdu:

“Kritik sistemlerin yerlilestirmesine devam ediyoruz. Denizalti torpido kovanlarinin yer aldigi bas kisim Section 50’nin yeni teslimatlarini Gölcük Tersane Komutanligina yaptik. 2 adet Section 50, AYDIN REIS ve SEYDI ALI REIS denizaltilarimiza entegre edilecek.”

Section 50

Türk Donanmasi’nin en modern denizalti platformu olacak Reis sinifi denizaltilarin en kritik bölümü olan Section 50, denizalti ana silahlarini ve güdümlü mermilerin atilmasini saglayan sistemleri içinde barindiriyor. Üretilen Section 50 sayesinde Reis sinifi denizaltilar, 8 adet 533 milimetrelik torpido kovani ile silahlandiriliyor. Proje çerçevesinde 6 adet Reis sinifi denizaltinin teslim edilmesi planlaniyor. Ilk iki denizaltinin, torpido kovanlarinin yer aldigi bölüm, projenin ana yüklenicisi Alman ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) tarafindan üretildi. 3, 4, 5 ve 6. denizaltilarda yer alacak Section 50 bölümü ise Türkiye’de ilk kez STM ana alt yükleniciliginde, Gürdesan’da üretiliyor.

Yeni tip denizalti projesi

SSB tarafindan Deniz Kuvvetleri Komutanligi’nin ihtiyaci çerçevesinde Denizalti Harekat Konsepti kriterlerini karsilamak üzere baslatilan proje bünyesinde, 6 adet Reis sinifi denizaltinin Gölcük Tersanesi Komutanligi’nda azami ölçüde Türk sanayii katilimi ile insa edilmesi amaçlaniyor. Yeni tip denizalti projesi çerçevesinde havadan bagimsiz tahrik sistemi ile birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayin dökebilme özelligine sahip, su alti, su üstü ve kara hedeflerine karsi silahlarla donatilmis 6 denizaltinin hizmete alinmasi planlaniyor.

Havadan Bagimsiz Tahrik Sistemi (AIP) ile donatilan Reis sinifi denizaltilar, bu sayede satha çikmaksizin haftalarca su altinda harekat yapabilme imkânina sahip olacak. Düsük sesli seyir yetenegine sahip olan denizaltilar, gizlilik içinde uzun süre harekat icra edebilecek. Denizaltilar 68 metre uzunluga, 2 bin tonun üzerinde agirliga ve 40 personel kapasitesine sahip olacak.

Proje çerçevesinde Gölcük Tersanesi’nde insa edilen ilk denizalti TCG PIRIREIS (S-330), Mart 2021’de denize indirilmisti. Projede, Hizirreis Denizaltisi Havuza Çekme ve Selmanreis Denizaltisi Ilk Kaynak Töreni de 23 Mayis 2022’de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimi ile gerçeklestirilmisti.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanligi’nda görev alacak Reis Sinifi Denizaltilarin isimleri söyle:

"TCG PIRIREIS, TCG HIZIR REIS, TCG MURAT REIS, TCG AYDIN REIS, TCG SEYDI ALI REIS ve TCG SELMAN REIS."
Kaynak: İHA