Özel Bireyler, Fitness Salonunda Spor Yapiyor

İçel Büyüksehir Belediyesi’nin Engelsiz Yasam Merkezi’nde birçok bransta egitim alarak kaliteli zaman geçiren özel gereksinimli bireylerin en sevdigi alanlardan biri de fitness salonu. Haftanin belirli günlerinde bu salonda spor yapan bireyler sosyallesirken, ayni zamanda fiziksel ve ruh sagliklarina iyi gelen aktivite de gerçeklestirmis oluyor.

Özel Bireyler, Fitness Salonunda Spor Yapiyor
İçel Büyüksehir Belediyesi’nin Toroslar Halkkent’te bulunan Engelsiz Yasam Merkezi’nden faydalanan özel gereksinimli bireylerin en sevdigi aktivitelerden biri de fitness salonunda spor yapmak. Engelsiz Yasam Merkezi’nin birçok sosyal aktivite ve egitim olanaklarindan yararlanan özel gereksinimli bireyler fitnesss salonunda spor yaparak hem sagliklarini koruyor, hem egleniyor, hem de motive oluyorlar. Haftanin belirli gün ve saatlerinde gelen bireyler, engel gruplarina göre kendilerine uygun fiziksel aktivite yapiyor. Ücretsiz hizmet veren fitness salonunda, beden egitimi ögretmeni ve fitness antrenörü Emirhan Uka esliginde fiziksel aktivite ve egzersiz yapan özel gereksinimli bireyler için her imkan mevcut. 18 yas üstü özel gereksinimli bireylerin Engelsiz Yasam Merkezi’ne basvurarak kayitlarini yaptirip ücretsiz olarak faydalanabilecegi fitness salonunda kapsamli bir spor salonunda bulunan eliptik bisiklet, dambillar, agirlik sehpalari, agirlik barlari, kosu bandi, yatay bisiklet gibi tüm spor aletleri mevcut.

“Fitness, disarida yaptiklari spor branslarina olumlu etki yapiyor”

Saglik Isleri Dairesi bünyesindeki Engelsiz Yasam Merkezi’nde görev yapan fitness antrenörü Emirhan Uka, sporun özel gereksinimli bireyler için önemine deginerek, "Özel gereksinimli bireylerimizle, genel olarak 18 yas ve üstü gruplarla fiziksel uygunluk ve egzersiz aktiviteleri yapiyoruz. Uzun soluklu ise vücudun kas ve iskelet sistemini güçlendiren antrenmanlar yapiyoruz. Bizim çocuklarimiz genel anlamda yogun bir sekilde fitness yaptiklarinda, disaridaki spor branslarinda daha basarili, daha verimli oluyorlar, sosyal hayata daha fazla adapte olabiliyorlar” dedi.

Uka, özel gereksinimli bireyleri engel durumuna göre spor aletlerine yönlendirdiklerini belirterek, “Su an 40’a yakin ögrencimiz var ve sürekli olarak kayitlar artmakta. Biz burada; ortopedik engelliler, isitme engelliler, nörogelisimsel bozukluk olan zihinsel engelliler, down sendromlular gibi birden fazla engel gruplarina hizmet veriyoruz” diye konustu.

Ailelerden olumlu dönüs aldiklarini vurgulayan Uka, “Daha önce böyle bir hizmetin olmadigini söylüyorlar ve su an böyle bir hizmet oldugu için çok memnunlar. Çocuklardan da güzel dönüsler aliyoruz. Bazi dezavantajli gruplarimiz daha önce hiç spor salonuna gitmediklerini ifade ediyorlar. Su an böyle bir salondan ücretsiz bir sekilde faydalandiklari için çok mutlular. Biz burada onlarla ögretmen ögrenci iliskisi degil, daha çok onlara yakin ve sosyal hayata hazirlayici bir evremiz oluyor. Çocuklar buraya diger aktiviteler için de geliyor, ama fitness salonunu daha çok seviyorlar. Burada çok rahatlar. Çok egleniyorlar ve çok mutlular" ifadelerini kullandi.

21 yasindaki Yaren Saraçer, fitness salonundan faydalanan bireylerden. Yürümekte güçlük çeken ve tekerlekli sandalyeden destek alan Yaren, günlük hayatta kendisini zorlayan kilolarindan fitness salonu sayesinde kurtuldu. Spor salonunda yaptiklarini anlatan Yaren, “Ayaklarimin daha güçlü olmasi için ilk önce ayakta çalisiyoruz. Sonrasinda kollarimi çalistiriyoruz. Daha sonrasinda diger aletlerde spor yapiyoruz. Yeni aletlerle çalisiyoruz. 3 aydir faydalaniyorum. Daha öncesinde fazla kilomdan dolayi yürümekte çok zorluk çekiyordum. Kemiklerimde agrilar oluyordu. Spora basladiktan sonra kemik agrim hiçbir sekilde kalmadi. Daha iyi yürüyorum. Hocalarimiz da çok yardimci oluyor. Fitness salonuna geldigimde çok rahatliyorum. Hareketler bana çok yardimci oluyor. Daha iyi hissediyorum” seklinde konustu.

Fizik tedavi sürecinin de devam ettigini sözlerine ekleyen Yaren, “Orada da fizyoterapistlerimiz yardimci oluyorlar. Orada çok fazla hareketler yapmiyorduk. Daha sonrasinda Büyüksehir Belediyesi’nin bir spor salonu açtigini duyduktan sonra buraya basladim. Burasi daha iyi, yardimci oluyorlar ve burada daha çok hareket var” dedi.

Kaynak: İHA