MMO Antalya Baskani Prof. Dr. Atmaca Açiklamasi 'Vakalar Artiyor, Havalandirmadan Vazgeçmeyelim'

Son günlerde yeniden yükselise geçen Korona virüs vakalari nedeniyle uyarilarda bulunan Makina Mühendisleri Odasi (MMO) Antalya Sube Baskani Prof. Dr. Ibrahim Atmaca, kapali ortamlarda yapilacak havalandirmanin riski azaltacagini belirterek havalandirmadan vazgeçilmemesi gerektiginin altini çizdi. Atmaca, özellikle toplu olarak kullanilan kapali ortamlarda pandemi döneminde alinan bazi tedbirlerin yeniden gündeme gelmesinin gerektigini, pandemi dönemi uygulanan yüzde 100 taze hava ile iklimlendirme uygulamasina geri dönülmesinin faydali olacagini ifade etti.

MMO Antalya Baskani Prof. Dr. Atmaca Açiklamasi 'Vakalar Artiyor, Havalandirmadan Vazgeçmeyelim'


“Havalandirma miktari, enerji verimliligi gözetilmeksizin arttirilmalidir”

Eski etkisinde olmasa da korona virüs vaka sayilarinin son zamanlarda giderek artmasi üzerine açiklamalarda bulunan MMO Antalya Sube Baskani Prof. Dr. Ibrahim Atmaca, yaz aylarinda yüksek sicakliklar nedeniyle vatandaslarin siklikla kapali ortamlari tercih ettigine vurgu yaparak, “Alisveris merkezi, otel, ofis ya da hastanelerin ortak kullanim alanlari gibi her türlü toplu halde kullanilan kapali ortamlar, Covid-19 nedeniyle risk tasimaktadir. Pandemi döneminde elde ettigimiz bazi kazanimlari devam ettirmemiz önemlidir ve bunlarin basinda da kapali ortamlarin havalandirilmasi gelmektedir. Iç ortamda virüs yayiliminin kontrolü için iklimlendirme sistemlerinde uygulanabilecek en önemli tedbir havalandirmadir. Elektrik birim fiyat tarifelerinin yüksek olmasi nedeniyle havalandirma uygulamasindan kesinlikle vazgeçilmemelidir. Havalandirma ile ortama temiz hava verilip, içerideki kirli havayi disari atarak ortamdaki virüs yükü azaltilabilir veya seyreltilebilir. Vakalarin artis gösterdigi bu gibi dönemlerde havalandirma miktari, enerji verimliligi gözetilmeksizin arttirilmalidir” dedi.



“Insan sagliginin her seyden önemli oldugu unutulmamali”

Toplu kullanim alanlarinda genellikle karisim havali klima santralleri kullanildigini ifade eden Baskan Atmaca, “Bu karisim havali klima santrallerinde sogutulan havanin bir kismi mahal dönüsü disari atilirken, atilan kadar hava kalan havaya karistirilarak tekrar sogutulmakta ve mahale geri gönderilmektedir. Yani mahalden dönen havanin yüzde 50 ile 70’i arasindaki bir miktari tekrar sogutulmak kaydiyla insanlarin soludugu ortama döndürülmektedir. Virüsün yeniden etkin oldugu bu günlerde bu gibi toplu kullanim alanlarindaki klima santrallerinin yüzde 100 dis havayla çalistirilmasi dedigimiz tamamen taze havali çalistirilmasi, yani mahale verilecek havanin tamamen disaridan alinarak kullanilmasi, enerji tüketimini arttirsa bile saglik açisindan uygun olacaktir. Bu tip binalarin yöneticileri pandemi döneminin hemen basinda gerek edinilen bilinç gerekse yasal zorunluluklar dahilinde sistemlerini revize ederek yüzde 100 taze hava ile çalisma dahil birçok önlemi almisti. Normal olarak disaridaki yüksek sicakliktaki havanin santralde sogutulmasi yüksek elektrik birim fiyat tarifeleri nedeniyle isletmelere ekstra külfet olarak yansiyacaktir. Insan sagliginin her seyden önemli oldugu unutulmamali, elektrik faturalarina yansiyacak olsa bile riskin arttigi bu dönemde toplu kullanilan kapali ortamlarda en yüksek seviyede havalandirma muhakkak yapilmalidir” diye konustu.



“Eve misafir alinmadiginda evsel klimalarin kullanimi hiçbir risk tasimamaktadir”

Evsel klimalar ile ilgili de bilgiler veren Atmaca, “Bizler toplu kullanilan kapali ortamlar ile ilgili uyarilar yaptigimizda vatandaslar bazen evsel klimalar ile ilgili de gereksiz çekinceler yasayabiliyorlar. Açikça belirtmek gerekirse evin sadece hane halki tarafinca kullanildigi ve eve misafir alinmadigi kabul edildiginde evsel klimalarin kullanimi hiçbir risk tasimamaktadir. Ancak sadece Covid-19 özelinde olmamakla birlikte her zaman evsel klimalarin bakimina özen gösterilmelidir. Bakimi yapilmayan ve temizlenmeyen klimalar, kullanicilar için saglik riskleri olusturdugu gibi enerjinin verimsiz kullanimina da sebebiyet verecektir. Diger yandan sadece pandemi dönemi degil her zaman evlerimizi belirli periyotlarla pencereler açilmak suretiyle havalandirmak sagligimiz açisindan son derece faydalidir” dedi.

Kaynak: İHA