Kalça Protezi Operasyonu Öncesi Rehabilitasyonun Önemi

Kalça protezi operasyonunun basarisini arttirmak için rehabilitasyon sürecine operasyondan önce baslanmasi gerektigini vurgulayan Uzman Dr. Berrin Akpinar, bu yöntem sayesinde hastanin daha hizli iyilesecegini belirtti.

Kalça Protezi Operasyonu Öncesi Rehabilitasyonun Önemi
Kalça protezi ameliyatinin, kalça ekleminin çesitli nedenlerden dolayi hasar görmüs oldugu hastalarda, hasarli eklemin yapay bir eklemle degistirilmesini içeren bir ameliyat oldugunu belirten Eskisehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Berrin Akpinar, kalça protezi operasyonunun basarisini arttirmak için rehabilitasyona operasyondan önce baslamani gerektigini ifade etti.

Bu sekilde operasyon sonrasi rehabilitasyonun kolaylastigini, hastanin iyilesmesi ve günlük yasam aktivitelerinde bagimsizlik kazanmasinin hizlandigini dile getiren Akpinar, “Bunun yaninda ameliyat sonrasi; öncelikle protezin yerinden çikmasini engellemek, eklem hareket açikligini artirmak, kalça kusagi kaslarini güçlendirmek, iyilesmeyi hizlandirmak, olabildigince hizli bagimsiz yürüyebilmeye baslamak ve bir an önce günlük yasam aktiviteleri geri dönmek hedeflenir” dedi.



“Rehabilitasyona hemen baslanmali”

Ameliyat sonrasinda erken dönemde baslanan rehabilitasyonun iyilesmeyi hizlandirdigina vurgu yapan Akpinar, “Operasyon sonrasi hastaneden taburcu olurken ameliyati uygulayan doktor bir ev egzersiz programi hazirlamis olacaktir. Evde bu hareketler mutlaka düzenli olarak yapmalidir. Iki veya üç hafta sonra ise dikislerinizin alinmasi için kontrole gittiginizde doktorunuz size rehabilitasyon önerecektir. Çünkü ameliyat sonrasi erken dönemde dogru sekilde yapilmayan egzersizler sebebiyle yeterli kalça eklem hareket açikligi ve kas gücü saglanamazsa ameliyatin üzerinden uzun zaman geçtikten sonra rehabilitasyonla da bunu basarmak mümkün olmayabilir” diye konustu.



Rehabilitasyon öncesi yapilacaklar

Kalça protezi sonrasinda hastalarin rehabilitasyonunda önce kalça protezinin yerinden çikmasini engellemek için bazi önemli hususlara dikkat etmesi gerektiginin altini çizen Akpinar, “6 hafta boyunca sirtüstü pozisyonda bacak arasina yastik ile yatma, saglam taraf üzerine yatilacaksa yine araya yastik ile yatma, alçak sandalyeye oturmama, tuvalet yükselticisi kullanma, otururken bacaklari birbirinden ayri tutma, ameliyatli ayagi diger ayaga dogru içe çevirmeme, yere egilmeme, yataktan kalkarken öne egilmeden kalçayi öne kaydirarak kalkma gibi protezi koruyucu önlemleri anlatarak hasta egitimiyle basliyoruz” ifadelerini kullandi.

Robotik lazer tedavi

Rehabilitasyon sürecinde hastalara uygulanan egzersiz ve teknikler hakkinda da bilgi veren Akpinar, “Kontrollü olarak normal eklem hareket açikligini saglamak, kas güçlendirmek için elektrik stimülasyon cihazlarini kullanmak haricinde fizyoterapistle beraber yapilacak germe egzersizleri, agirlikli egzersizler, elastik bantlarin direncine karsi yapilacak egzersizlerden yararlaniyoruz. Eger istirahat agrisi varsa TENS gibi agri kesici akimlarla agrinin azalmasina yardimci oluyoruz. Iyilesme ve güçlendirmeyi hizlandirmak amaçli robotik lazer gibi yenileyici tedavilerden faydalaniyoruz. Koltuk degnegi veya bastonla yürüyüs egitimleri ile basladigimiz rehabilitasyona merdiven egitimleri ile devam ediyor ve haftasina göre denge egzersizleri ve desteksiz yürüme egitimi ile de rehabilitasyonumuzu tamamliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA