Hatay'da Deniz Kaplumbagalari Yumurtalarini Birakiyor

Hatay’in Samandag ilçesinde bulunan 14 kilometrelik sahili, yesil deniz kaplumbagalari ve Caretta Carettalari agirlamaya basladi.

Hatay'da Deniz Kaplumbagalari Yumurtalarini Birakiyor
14 kilometrelik sahile çikan anaç kaplumbagalar, kazdiklari kumsala yumurtalarini biraktiktan sonra tekrar denize dönüyor. Kaplumbagalarin gece baslayip, gün aydinlanincaya kadar süren yumurtlamalari, çesitli üniversitelerden gönüllü ögrenciler tarafindan da izleniyor.

Samandag Çevre Koruma ve Turizm Dernegi Baskani Misel Atik ise, "Türkiye’nin en uzun sahilleri arasinda yer alan Samandag sahilleri nesli tükenme tehdidi altindaki Caretta Caretta ve yesil deniz kaplumbagalarina ev sahipligi yapiyor. Dernegimiz yaklasik 10 yildir Doga Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlügü ile deniz kaplumbagalarini izleme ve alan koruma çalismasi yürüttügünü anlatan Atik, her yil oldugu gibi bu sene de deniz kaplumbagalarinin yumurtlamak için Hatay sahillerine geliyor" dedi.

Atik, bu yil su ana kadar kaplumbaga yuvalari bini asmis durumda yavrularin kisa süre sonra yuvadan çikmaya baslayacagini söyleyerek, "Simdi yuva sayimiz bine ulasmis durumda, diger sezonlarla kiyaslandiginda bu hatiri sayili bir sayi. Umarim yuva sayisinda bir rekor kirariz diye düsünüyorum. Geçen yil bin 500 civarinda yuvamiz vardi. Bu sezon umarim daha fazla olur" diye konustu.

Gönüllü çalismalara katilan Emre Sandik, "Sahilimiz ortalama 14 kilometre uzunlugunda bizler sabahtan baslayarak geceleyin yumurtlayan kaplumbagalarinin yuvalarini tespit edip koruma altina aliyoruz. Bölge halkini da bilinçlendirmek adina çalismalarda yapiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA