Binlerce Yillik Geçmisi Olan Siyez Bugdayini Kozan'da Yetistirdi

Adana’da kadin girisimci Meliha Cömert, ata gelenegi orakla siyez bugday hasadini gerçeklestirdi.

Binlerce Yillik Geçmisi Olan Siyez Bugdayini Kozan'da Yetistirdi
Kozan’a bagli Akdam Mahallesi Çatalkaya mevkiinde kadin üretici Meliha Cömert ata toraklarinin bos kalmamasi için ektigi siyez bugdayinin bu yil ikinci kez hasadini gerçeklestirdi.

10 bin yil öncesine dayanan ve ’Hitit Bugdayi’ olarak da anilan siyez bugdayini 5 dönüm araziye eken ve ikinci kez hasat ettiklerini aktaran kadin girisimci Cömert, “Bu siyez bugdayi binlerce yillik bir ata tohumu. Uzmanlarin arastirmalarina göre 12 bin yillik geçmisi olan bugdayin atasi ve genetigi bozulmadan günümüze tasinan bir bugday çesidi” diye konustu.



“Kurakliga karsi ata tohumu bugday”

Kurakliga karsi bugdayin daha verimli ve dayanikli oldugunu kaydeden Cömert, "Arastirmalar sonucunda bizim bu bölgede diger bugday türlerinin çok fazla artik kurakliga bagli olarak yetismedigini fark ettik ve arastirmalarimiz sonucunda da böyle bir bugday oldugunu buldum. Kastamonu’dan getirttik. Normalde de Kastamonu’nun siyezi, Kastamonu bugdayi olarak biliniyor. Su an bizim ektigimiz bölge bes dönüm arazide ve ortalama iki üç ton kadar belki daha fazla alabiliriz. Çünkü her yil verim degisiyor. Umdugunuzdan çok iyi gelisti ve verim yüksek. Bu bugdayi Çukurova Bölgesine getirmekten çok mutluyum. Bu bölgede de böyle bir bugday türünün yetistirilmesine sebep olmaktan, tanitmaktan da gayet mutluyum. Hem daha dogal hem de daha organik olmasi açisindan. Çünkü biliyorsunuz egzoz gazi çok zararli. Biz hem imkanlarimiz bu sekilde hem de daha geleneksel olmasi adina orakli hasat yapiyoruz. Daha sonra da patos dedigimiz bir makineyle bugdaylarin tanelerini ayiracagiz” dedi.

Kaynak: İHA