409 Yillik Enstrüman Bu Müzede Sergilenecek

Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol Müzik Enstrümanlari Müzesi’ne, ABD’nin ilk konservatuari olan New England Konservatuari’ndan 52 adet tarihi enstrüman bagislandi. Eserler arasinda Venedik’te 1613 senesinde usta Marco Ricci tarafindan yapilmis lüt de onarimin ardindan sergilenecek.

409 Yillik Enstrüman Bu Müzede Sergilenecek
Nilüfer Belediyesi ve Sanlikol ailesinin yogun çabalari sonucunda 2021 yili Agustos ayinda açilan Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol Müzik Enstrümanlari Müzesi’ne ABD’den çok özel bir bagis gerçeklestirildi.

Açildiktan sonra iki ödüle deger görülen, 300’e yakin enstrümanin bulundugu ve Bursa’da bir ilk olma özelligi tasiyan Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol Müzik Enstrümanlari Müzesi, dünyanin en saygin ve prestij sahibi müzik okullarindan biri olan, ayni zamanda ABD’nin ilk konservatuari olma özelligi tasiyan New England Konservatuari’ndan gelen bagisla daha da zenginlesti.

Bagis, New England Konservatuari Müzik Tarihi ve Müzikoloji Bölümü ögretim üyesi olan ve New England Konservatuari’nda Kültürlerarasi Enstitü’nün direktörlügünü de yapan Türk-Amerikali besteci Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlikol’un yogun çabalari sonucunda gerçeklesti. Sanlikol’un müzenin açilisinin ardindan fotograf ve videolari paylastigi konservatuar yönetimi, ellerindeki tarihi ve nadide enstrüman koleksiyonu hakkinda bilgi verdi. Mehmet Ali Sanlikol da yönetimden enstrümanlari, ayni zamanda proje yönetmeni oldugu Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol Müzik Enstrümanlari Müzesi’ne bagislamalarini istedi ve enstrümanlarin, hak ettikleri sekilde degerlendirileceklerini ifade etti.

Okul yönetimi de Sanlikol’un hem okulda profesör olmasi, hem de müzede görev yapiyor olmasini göz önünde bulundurarak 52 adet tarihi enstrümani Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol Müzik Enstrümanlari Müzesi’ne bagisladi.

Mehmet Ali Sanlikol, degerli enstrümanlarin Türkiye’ye sevkiyati konusunda da Kita Lojistik sirketinin ceo’su Emre Eldener ile irtibat kurarak destek istedi. Kita Lojistik de bu isi bir sosyal sorumluluk projesi olarak görerek sevkiyati üstlendi ve enstrümanlar saglikli bir sekilde Istanbul’a getirildi.

Gümrük islemlerinin ardindan da 52 tarihi enstrüman Bursa’ya tasindi. Müzenin arsivine konulan eserler gereken düzenlemeler yapildiktan sonra sergilenecek.

Müzik Enstrümanlari Müzesi’nin koleksiyonuna eklenen enstrümanlar arasinda, Venedik’te 1613 senesinde usta Marco Ricci tarafindan yapilmis 409 senelik bir flüt ile 150 sene önce zamanin Japonya Imparatorlugu tarafindan bizzat New England Konservatuari’nin kurucusu Eben Tourjee’ye bagislanmis olan tarihi ve nadide parçalar yer aliyor.

Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, “Geçtigimiz agustos ayinda bu müzeyi açtik ve 300’e yakin enstrüman sergileniyor. Bursa’da bu anlamda ilk müzemiz. Bu müze, Tarihi Kentler Birligi tarafindan da jüri özel ödülüne layik görüldü.

Hatta bir yil içinde iki ödül aldi. Farkli enstrümanlarin burada görüp seslerini duyabiliyorsunuz. Akademisyen ve ünlü müzisyen Mehmet Ali Sanlikol’un bizlere sürekli destekleri devam ediyor. New England Konservatuari’ndan bize 52 parça yeni enstrümanlarin bagislanmasinda da kendisini büyük emekleri oldu. Buradaki enstrüman sayisi da günden güne artacak. Müzemiz ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor”
Kaynak: İHA