Ukrayna, Rusya'nin Idama Mahkum Ettigi Parali Askerleri 'Savas Esiri' Olarak Nitelendirdi

Ukrayna Disisleri Bakanligi Sözcüsü Oleh Nikolenko, Rusya tarafindan idama mahkum edilen 3 parali askerin Ukrayna Silahli Kuvvetlerinin bir parçasi olduklarini ve söz konusu askerlerin savas esiri haklarina sahip olmasi gerektigini belirtti.



Rusya, Ukrayna saflarinda savastigi sirada Rus güçlerine teslim olan 2’si Ingiliz, 1’i Fasli olan parali askerleri idama mahkum etmesinin ardindan Ukrayna Disisleri Bakanligi Sözcüsü Oleh Nikolenko yaptigi açiklamada, Rusya tarafindan idama mahkum edilen 3 parali askerin Ukrayna Silahli Kuvvetlerinin bir parçasi olduklarini ve söz konusu askerlerin savas esiri haklarina sahip olmasi gerektigini belirtti.

Nikolenko, "Uluslararasi insancil hukuka göre, askerlerin yasal statüsüne tabidirler" ifadelerini kullanarak, "Düsmanin onlari taciz etmesi, korkutmasi ve insanlik disi davranislarda bulunmasi yasaktir” dedi.



"Ukraynali askerlerin isgal altindaki Ukrayna topraklarindaki sözde ’yargilamasi’ degersizdir" ifadelerini kullanan Nikolenko, durusmanin "propagandanin çikarlarini hukukun ve ahlakin üzerinde" tuttugunu aktardi. Nikolenko, "Ukrayna hükümeti, Ukrayna’yi savunanlarin tümünü serbest birakmak için her türlü çabayi göstermeye devam edecek" dedi.



Ingiltere, idam kararini “düzmece” olarak nitelendirdi

Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss yaptigi açiklamada, söz konusu idam kararini "kesinlikle hiçbir mesruiyeti olmayan düzmece bir karar" olarak nitelendirdi. Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in bir sözcüsü ise yaptigi açiklamada, "Savas esirlerinin siyasi amaçlarla sömürülmemesi gerektigini sürekli söyledik" ifadelerini kullanarak, "Cenevre Sözlesmesine göre savas esirlerinin dokunulmazlik hakkina sahiptir ve düsmanliklara katildiklari için yargilanmamalidirlar” dedi.

Sözcü, "Bu nedenle, Ukrayna Silahli Kuvvetlerinde görev yapan ve savas esiri olarak tutulan Ingiliz vatandaslarinin serbest birakilmasini saglamak için Ukrayna makamlariyla birlikte çalismaya devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

Ukrayna saflarinda savasan 3 parali askere idam cezasi

Rus yanlisi ayrilikçilarin bulundugu Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde görülen davada, 12 Mart’ta Mariupol kentinde Rus güçlerine teslim olan Ingiltere vatandaslari Sean Pinner ve Aiden Aslin ile Fas vatandasi Saadun Brahim adli parali askerler, Donetsk Halk Cumhuriyeti Ceza Kanunu’nun 34 maddesi ve 323’ncü maddesine göre “Iktidari güç kullanarak ele geçirmek, terörist faaliyetlerde bulunmak ve ülkeyi ortadan kaldirmak” suçlarindan idama mahkum edilmisti.

Ukrayna, Rus askerlerini hapis cezasina çarptirmisti

Ukrayna’nin Sumi kentinde 28 Subat’ta, 62 yasindaki Ukraynali Aleksandr Shelipov’u öldürmekten suçlu bulunan 21 yasindaki Rus asker Vadim Shishimarin, Ukrayna’nin baskenti Kiev’de 23 Mayis’ta görülen davada mahkeme tarafindan ömür boyu hapse mahkum edilmisti. Rus askeri Ukraynali sivili öldürmekten dolayi pisman oldugunu söyleyip öldürdügü sivilin ailesinden özür dilemisti.

Rus askerler Aleksandr Bobukin ve Aleksandr Ivanov ise 24 Subat’ta Rusya’nin Belgorod bölgesinden top mermisi atesleyerek Ukrayna’nin Harkov bölgesinde bulunan Kozacha Lopan’daki altyapiyi ve sivil yerlesim yerlerini hedef alan topçu birliginin parçasi olduklari gerekçesiyle Poltava bölgesindeki Kotelevsky Mahkemesi tarafindan 31 Mayis’ta 11’er yil 6’sar ay hapis cezasina çarptirilmisti.
Kaynak: İHA