TED'den 'Siyasi Partilerin Egitim Vaatlerinin Seçmen Tercihlerindeki Rolü Arastirmasi' Toplantisi

Türk Egitim Dernegi (TED) bünyesinde yer alan TEDMEM tarafindan yaptirilan "Siyasi Partilerin Egitim Vaatlerinin Seçmen Tercihlerindeki Rolü Arastirmasi"nin sonuçlari kamuoyuna açiklandi. TED Genel Baskani Selçuk Pehlivanoglu, “Okul basari puani yoksul aileler için engeldir” dedi.

TED'den 'Siyasi Partilerin Egitim Vaatlerinin Seçmen Tercihlerindeki Rolü Arastirmasi' Toplantisi
TED adina KONDA Arastirma ve Danismanlik A.S. tarafindan yapilan arastirmanin sonucu için Besiktas Ortaköy’deki Feriye Bogaz Salonu’nda yapilan toplantiyla açiklandi. Toplantiya TEDMEM Koordinatörü Dr. Sabiha Sunar ve Türk Egitim Dernegi Genel Baskani Selçuk Pehlivanoglu da katildi.

Aralik ayinda yaklasik 3 bin kisi ile gerçeklestirilen arastirmada, “Siyaset neye öncelik versin?" sorusuna gelen yanitlar arasinda ilk sirada "Ekonomi", ikinci sirada "Egitim Sistemi", üçüncü sirada "Saglik Hizmetleri", dördüncü sirada "Hukuk Sistemi", besinci sirada "Göçmen Politikasi", altinci sirada ise "Yeni Anayasa" yer aldi.

“Okul basari puani yoksul aileler için engeldir"

TED Genel Baskani Selçuk Pehlivanoglu toplantida yaptigi konusmada, “Egitimde pozitif ayrimcilik yapilmasini öneriyorum. Okul basari puaninin degistirilmesi gerekiyor. Okul basari puani, yoksul aileler için bir engeldir. Çünkü kolejlerde okuyan çocuklari Türkiye ortalamasina tabi tutuyoruz. Diyorlar ki, ’X okulunda okuyan bininci, Y okulunda okuyan birinciden akademik olarak daha basarili oluyor.’ Bir toplumda sosyal adaletsizligi ortadan kaldirmak için pozitif ayrimcilik yapmaniz gerekiyor yani okul içinde siralamaniz gerekiyor. Bir okulun yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3’lük dilimiyle okul basari puanini vermeniz gerekiyor” dedi.

Öte yandan, arastirmaya göre, her 4 gençten 1’i mevcut siyasi partilerin hiçbirinin kendisini temsil etmedigini düsünüyor. Gençlerin yaklasik 3’te 1’i oy tercihini partilerin seçim dönemindeki çalismalarina bakarak karar veriyor. Gençlerin yüzde 54’ü, Türkiye genelinin ise yüzde 43’ü oy degistirme esnekligi daha yüksek olan "Partisiz" ve "Son Dakikaci Seçmen" gruplarinda bulunuyor.

Katilimcilarin yüzde 45’i, gençlerin ise yüzde 57’si seçim vaatlerine göre oyunu degistirebilecegi yönünde yanit verdi. Arastirmaya katilanlarin yüzde 56’si, gençlerin ise yüzde 67’si "egitimi düzeltecegine inandigi siyasetçi için oyunu degistirebilecegi" sikkini seçti. "Siyasi Partilerin Egitim Vaatlerinin Seçmen Tercihlerindeki Rolü Arastirmasi"na göre, toplumun yüzde 34’ü aldigi egitimin kendisine bir sey katmadigini düsünüyor.

Arastirmaya katilan her 10 kisiden 8’i Türkiye’nin ancak egitim seviyesi yükselirse güçlü bir ülke olacagini belirtti.

Katilimcilarin yüzde 67’si, gençlerin ise yüzde 84’ü imkani olsa çocuklari veya kendilerinin yurt disinda egitim almasini istedigini ifade etti.

Egitimin meslek kazandirmadaki rolünün soruldugu çalisma kapsaminda gençlerin yüzde 94’ü ögrencilerin is dünyasina hazirlanacak sekilde yetistirilmesini "önemli" ve "çok önemli" buldu.
Kaynak: İHA