ABD'den Tayvan Donanmasina 120 Milyon Dolarlik Yedek Parça Satisina Onay

ABD, Tayvan’a savas gemilerinin bakimi ve onarimi için 120 milyon dolarlik yedek parça satisina onay verdi.

ABD'den Tayvan Donanmasina 120 Milyon Dolarlik Yedek Parça Satisina Onay
ABD’den Çin’i kizdiracak bir hamle geldi. ABD Savunma Bakanligi çatisi altinda faaliyet gösteren ABD Savunma Güvenlik Isbirligi Ajansi tarafindan yapilan açiklamada, ABD Disisleri Bakanliginin Tayvan’a savas gemilerinin bakimi ve onarimi için 120 milyon dolarlik yedek parça satisina onay verdigi duyurularak, ilgili satis onayina ait bildirinin Kongre’ye teslim edildigi aktarildi.

Söz konusu yedek parça satisinin, gemiler ve gemi sistemleri için siniflandirilmamis yedek parçalari ve lojistik teknik destegi içerdigi aktarilan açiklamada, "Önerilen satis, alicinin su üstü gemi filosunun sürdürülmesine katkida bulunarak mevcut ve gelecekteki tehditleri karsilama yetenegini artiracak" ifadeleri kullanildi.

Söz konusu yedek parçalarin onayli ABD Donanmasi saticilarindan veya ABD Donanmasi stogundan karsilanacagi aktarildi.

Tayvan, satis anlasmasindan memnun

Tayvan Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise, söz konusu satis anlasmasinin bir ay içinde yürürlüge girmesinin beklendigi ifade edilerek, Tayvan’in kendini korumasina yardim etigi için ABD’ye tesekkür edildi. Açiklamada, "Çin savas gemilerinin ülkemizdeki deniz ve hava sahasindaki son zamanlardaki sik faaliyetleri göz önüne alindiginda, ABD’nin satmayi kabul ettigi gemi parçalari, donanma gemilerimizin korumaya ve savasa hazirlik görevlerinin gerçek ihtiyaçlarini karsilayacaktir” denildi.

Her iki taraf da Tayvan’in alacagi yedek parçalar hakkinda ayrinti vermezken, Tayvan’in ana savas gemilerinin çogunun ABD yapimi veya tasarimi oldugu biliniyor.
Kaynak: İHA