Disisleri Bakanligindan AP 2021 Türkiye Raporuna Iliskin Açiklama

Disisleri Bakanligi, Avrupa Parlamentosu’nun 2021 Türkiye Raporu’na iliskin, “AP’nin sig ve vizyonsuz bir yaklasimla bu ihtiyaci görmezden gelerek, raporda önyargili ve gerçeklikten kopuk degerlendirmelerde bulunmasini kabul etmiyor ve reddediyoruz” açiklamasinda bulundu.

Disisleri Bakanligindan AP 2021 Türkiye Raporuna Iliskin Açiklama
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 2021 Türkiye Raporu hakkinda açiklama yapti. Avrupa Parlamentosu’nun tavsiye karari niteliginde olan 2021 Yili Türkiye Raporu, 7 Haziran 2022 tarihinde AP Genel Kurulu’nda kabul edildigi hatirlatilan açiklamada, "Ülkemiz ve AB arasindaki iliskilerin karsilikli çabalarla güçlendirilmesi ihtiyaci ortadayken, AP’nin sig ve vizyonsuz bir yaklasimla bu ihtiyaci görmezden gelerek, raporda önyargili ve gerçeklikten kopuk degerlendirmelerde bulunmasini kabul etmiyor ve reddediyoruz. AP’den öncelikli beklentimiz, dar görüslü çevrelerin gündemine alet olmamasi ve katilim müzakere sürecinin canlandirilmasi için AB kurumlarina yönelik tesvik edici bir tutum sergilemesidir. Maalesef AP bugüne kadar bunun tam tersi bir tutum takinmistir. Terör örgütü üyelerinin AP içerisinde yuvalanmalarina ve terör propagandasi yapmalarina dahi müsamaha gösteren AP’nin bu tutumu aslinda sasirtici da degildir. AP böylece Türk kamuoyu nezdinde hem inandiriciligini hem de güvenirligini yitirmistir. Bu nedenle, raporda yer alan ülkemize dair demokrasi, hukukun üstünlügü ve insan haklarina iliskin iddialar ile Ege, Dogu Akdeniz ve Kibris konularinda bir iki AB üyesinin dar görüslü çikar saglama çabalarini yansitan temelsiz görüslerin bizim için hiçbir hükmü bulunmamaktadir” denildi.

Türkiye’nin AB’den beklentisi öncelikle tüm AB kurumlarinin Türkiye’ye yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesinin oldugu ifade edilen açiklamada, “Bu çerçevede katilim sürecinin canlandirilmasi, Vize Serbestisi Diyalogu’nun hizlandirilmasi, Gümrük Birligi’nin güncellenmesi müzakerelerinin baslatilmasi, terörle mücadelede isbirliginin artirilmasi, göç isbirligi kapsaminda özellikle Gönüllü Insani Geri Kabul Plani’nin hayata geçirilmesidir. Bu konularda atilacak adimlari tesvik etmek yerine, Türkiye’yi sig bir bakis açisiyla degerlendiren bu rapor AP’nin gerçeklerden kopuk, ideolojik ve yanli tutumunun yeni bir örnegini teskil etmekte ve sadece AP’nin itibarini zedelemektedir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA