'Karadag, Türk Is Dünyasi Için Yatirimda Önemli Bir Cazibe Merkezi'

Karadag Cumhurbaskani Milo Djukanovic, “Yeni firsatlari birlikte olusturmak istiyoruz. Türkiye ile Karadag arasindaki yatirim ve ticaret hacmini en üst seviyeye tasimak için birlikte çalismayi arzuluyoruz” dedi.

'Karadag, Türk Is Dünyasi Için Yatirimda Önemli Bir Cazibe Merkezi'
Türk ve Karadagli is adamlarini bir araya getiren DEIK Türkiye-Karadag Is Konseyi Toplantisi, Karadag Cumhurbaskani Milo Djukanovic’in katilimiyla gerçeklestirildi.

Toplanti kapsaminda is adamlarinin talepleri dinlendi, ikili görüsmeler gerçeklestirildi.

“Karadag, Türk is dünyasi için yatirimda önemli bir cazibe merkezi”

Turizm, enerji ve altyapi alanlarinda ciddi büyüme yakaladiklarini ifade eden Djukanovic, “Turizm agirlikli bir ekonomi yerine iç gücümüzü çesitlendirerek yükseltmek istiyoruz. Gida, tarim, sanayi, enerji, iletisim ve lojistik alanlarinda yabanci yatirimcilara ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle her yil 400-500 milyon euro gida ithalati yapan bir ülke olarak, Türk gida firmalarini Karadag’da yatirima davet ediyoruz” dedi.

Sadece üyelerle degil, kurulun genis network agi sayesinde Türk is dünyasindaki tüm yatirimcilara ulasmanin mutlulugunu yasadiklarini dile getiren Karadag Cumhurbaskani Milo Djukanovic, “Yeni firsatlari birlikte olusturmak istiyoruz. Türkiye ile Karadag arasindaki yatirim ve ticaret hacmini en üst seviyeye tasimak için birlikte çalismayi arzuluyoruz. Bildiginiz gibi bundan 16 yil önce Karadag bagimsizligini tekrar ilan etti. 143 yildir Türkiye ile aramizda diplomatik iliskilere sahibiz. Karadag’in kendi stratejik hedefleri bulunuyor. Muhataplarimiza, Avrupa’nin birlesmesi döneminde neden bagimsizligimizi ilan ettigimizi çok iyi anlattik. Bizim gelecegimizde NATO ve AB demistik. Su anda NATO üyesiyiz. Elbette öncelikli hedefimiz ise AB üyesi olmak. Tüm fasillari tamamliyoruz ve en yakin zamanda AB üyesi olacagimiza eminiz. 2006’dan 2020 yilina kadar sürekli ileri gidiyorduk. Devletimizin kurumlarini güçlendirdik ve Dogu Avrupa’da ekonomisi en dinamik olan ülkelerden biri olmayi basardik. Böylece dis yatirimcilar için cazibe olusturduk. Karadag bunu basardi, ekonomimizin yüzde 20’si yabanci yatirimlara dayaniyor” seklinde konustu.

“Türk gida firmalarini Karadag’da yatirima davet ediyoruz”

Turizm, enerji ve altyapi alanlarinda ciddi büyüme yakaladiklarini ifade eden Djukanovic, “Bugün ise bir AB vatandasinin sahip oldugu gelirin yüzde 50’sine ulastik. Turizm agirlikli bir ekonomi yerine iç gücümüzü çesitlendirerek yükseltmek istiyoruz. Gida, tarim, sanayi, enerji, iletisim ve lojistik alanlarinda yabanci yatirimcilara ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle her yil 400-500 milyon euro gida ithalati yapan bir ülke olarak, Türk gida firmalarini Karadag’da yatirima davet ediyoruz. Kuzeydeki turistik bölgelerimizin seviyesini ve kapasitesini bir üst lige tasidik. Önümüzdeki dönemde Türk yatirimcilari Karadag’da daha fazla görmek istedigimizi ve bunun için gerekli tüm altyapiyi sagladigimizi vurgulamak istiyorum. Vergi indirimi bunlardan sadece biri. Türk is dünyasina Bati Balkanlarda en iyi sartlari sunan ülkenin Karadag olmasini hedefliyoruz. Su anda Karadag’da 3 bin Türk sirketi faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye ile her alanda is birligine açigiz. Karsilikli ticaret hacmi ve yatirimda yeni bir sayfa açacagiz” diye konustu.

Türkiye ve Karadag Cumhurbaskanlari tarafindan birlikte konulan 250 milyon dolarlik ticaret hedefine ulasmak için bir araya geldiklerini belirten kurulun Nail Olpak, “Bir sonraki toplantida is dünyasinin önüne 500 milyon dolarlik hedef konulacaktir. Bu süreçte, önümüzü daha hizli açacagina inandigimiz önemli hususlar var. Iki ülke arasinda yesil ekonomiye geçiste is birligi yapilabilir. Özellikle yenilenebilir enerjide is birliklerimizi gelistirilebiliriz” dedi.

”Türkiye ile Karadag yesil ekonomiye geçiste is birligi yapabilir”

Türkiye ve Karadag Cumhurbaskanlari tarafindan birlikte konulan 250 milyon dolarlik ticaret hedefine ulasmak için bir araya geldiklerini belirten Olpak, “Bir sonraki toplantida is dünyasinin önüne 500 milyon dolarlik hedef konulacaktir. Bu süreçte, önümüzü daha hizli açacagina inandigimiz önemli hususlar var. Iki ülke arasinda yesil ekonomiye geçiste is birligi yapilabilir. Özellikle yenilenebilir enerjide is birliklerimizi gelistirilebiliriz. Dünya çapinda kendini kanitlamis Türk sirketlerimiz için birçok farkli sektörde Karadag’da yatirim imkani olabilir. Ayrica, Türk firmalar için Karadag’daki yatirim firsatlarinin basinda insaat, turizm, altyapi, lojistik, enerji ve saglik geliyor. Ayrica 4 Ekim 2019’da düzenlenen KEK toplantilarinin 6.’sinin düzenlenmesi ve bu kapsamda bir is forumunun gerçeklestirilmesi de, ticaret ve yatirim iliskilerimizin gelistirilmesi açisindan önem arz ediyor. Bunlara ilave olarak, bilgi ve networkun özellikle günümüz dünyasinda ne kadar önemli oldugu malum. Tüm dünyaya yayilmis 148 Is Konseyimize ait networkünü, Karadagli dostlarimizla birlikte kullanmaya her zaman haziriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA