Çekya Basbakani Fiala Açiklamasi 'Rusya'ya Bagimli Olmadan Enerji Güvenligini Saglamaliyiz'

Çekya Basbakani Petr Fiala, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, “Rusya’ya bagimli olmadan enerji güvenligini saglamaliyiz” dedi.

Çekya Basbakani Fiala Açiklamasi 'Rusya'ya Bagimli Olmadan Enerji Güvenligini Saglamaliyiz'
Çekya Basbakani Petr Fiala, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile Fransa’nin baskenti Paris’te bulunan Elysee Sarayi’nda bir araya geldi. Görüsmede, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari, enerji, savunma ve Çekya’nin 1 Temmuz’da Fransa’dan devralacagi AB Konseyi Dönem Baskanligi ele alindi.

Görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda konusna Fiala, “Rusya’ya bagimli olmadan enerji güvenligini saglamaliyiz. Savunma ve Çekya’ya hizli bir demiryolu insa etme konularinda Fransiz deneyimini kullanmak istiyoruz. Iki ülke arasindaki stratejik ortaklik çok önemli ve Sayin Macron ile ikili görüsmemden dolayi memnunum. AB baskanliginin Çek-Fransiz iliskilerini güçlendirecegine olan inancimiz yüksektir. Fransa, AB dönem baskanliginda, Ukrayna’daki savasin neden oldugu bazi öngörülemeyen zorluklar yasadi. Fransa bu zorluklari büyük bir basariyla yönetti. Avrupa’nin birçok konuda birlesmesini ve Rusya karsiti yaptirimlari Fransa’nin dönem baskanligindaki en büyük basarilari olarak görüyorum. Biz de kendi Cumhurbaskanimizi Orta Avrupa konumumuza daha da yaklastirmaya çalisacagiz" dedi.



“Bati Balkanlar ve Afrika ile ortakliginin ve isbirligi çok önemlidir”

Macron ise yaptigi açiklamada, “Rusya tarafindan baslatilan Ukrayna saldirilari günümüz Avrupa’sini degistirmeyi hedef almaktadir. Rusya’ya karsi alinacak kararlarda AB’nin tutumu çok önemlidir ve birlikte tavir almalidir. Savunma konularinda Çekya ve Fransa askerleri Estonya’da ortak çalismaktadir. Çekya’nin 350 bin Ukraynali mülteciyi Kabul etmesi çok önemlidir. AB’nin Fransa’nin gelecekte de Çekya’ya olan güveni tamdir. Bütün bu konularin disinda Avrupa’nin Bati Balkanlar ve Afrika ile ortakliginin ve isbirligi çok önemlidir ve gelistirilmelidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA