Ahi Evran Esnaf Ve Sanatkarlar Müzesi Ikinci Kez Açildi

2020 yilinda ziyarete açilan Ahi Evran Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi, Kayseri Büyüksehir Belediyesince onariminin tamamlanmasiyla ikinci kez açildi.

Ahi Evran Esnaf Ve Sanatkarlar Müzesi Ikinci Kez Açildi
Horasan’dan Kayseri’ye 13. yüzyilin baslarinda gelerek Anadolu’daki Türk ve Müslüman toplumunun ekonomik, sosyal ve kültürel meseleleri ile ilgilenen, esnaf ve sanatkarlari mesleki ve ahlaki yönde örgütleyip bir araya getirerek sosyal teskilatlanmayi olusturan ve Ahilik Teskilatlanmasini kuran Ahi Evran’in; mesleklere ait araç, gereçler ve mahalli esyalarinin sergilendigi Ahi Evran Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi açilis töreni Vali Gökmen Çiçek, Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Yüksel Yigit, Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar, Melikgazi Belediye Baskani Mustafa Palancioglu, Hacilar belediye Baskani Bilal Özdogan, Yahyali Belediye Baskani Esat Öztürk, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis, AK Parti Il Baskani Saban Çopuroglu, MÜSIAD Il Baskani Ferhat Akmermer, Kayseri Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Baskani Mustafa Alan, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Seyhi Odakir ve davetlilerin katilimiyla açildi. Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan açilis töreninde konusan Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, dayanismanin en güzel örneklerini sergilediklerini belirterek “Kayseri bir hayirseverler sehri, açik hava müzesidir. Hemen yani basimizda Seyyid Burhaneddin Hazretleri basta olmak üzere gönül insanlarinin sehridir. Bizim için olmazsa olmazimiz olan Ahi Evran elbette yine bizim için önemlidir. Hunat Hatun, Gevher Nesibe Sultan, Mehmet Melikgazi Hazretleri gibi bu degerli isimler çogaltilabilir. Kisacasi makarr-i ulema, makarr-i evliya diye bilinen veliler ve alimler sehri olan bu güzel sehri hep güzellikleriyle anmak bizim olmazsa olmazimiz olacaktir” dedi.

Baskan Büyükkiliç, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi, Yerel Yönetimler Baskani Mehmet Özhaseki’ye 2002 yilinda yapmis oldugu bu önemli ve anlamli çalisma için tesekkür ederek “O günün kosullarinda Türkiye’de bu anlamda ikinci bir müze duymadim. Böyle bir müzeyi hayata geçiren, ayni zamanda Ahi ahlakini gündemde tutan, Kayseri esnafinin tarzina yakisan bir anlayis içerisinde yapilan bir çalisma olmustur” diye konustu.

Müze projesinin Tarihi Kentler Birligi’nin düzenledigi ve altincisi gerçeklesen Müze Özendirme Yarismasi’nda ‘El Sanatlari ve Zanaat Müzeleri’ kategorisinde ödüle layik görüldügünü hatirlatan Büyükkiliç, bu çalisma ile ilgili hafta sonu Kahramanmaras’ta yapilacak olan toplantida ödülü alacaklarini ifade etti.

Ahi Evran Zaviyesi olarak bilinen binada, yeni müzecilik teknikleri ve teknolojiyi göz önüne alarak dijital görselleriyle zenginlik kazandirarak bugünün kosullarina uyarladiklarini vurgulayan Baskan Büyükkiliç, “Emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Bakanimiza her zaman sehrimize olan desteklerinden dolayi, sahip çikma duygusu içerisindeki yaklasimlarindan dolayi, gönül birligi içerisinden hizmetlerinden dolayi tesekkür ediyorum” dedi.

Ahi Evran’in gönül insani oldugunu belirten Büyükkiliç, su bilgileri verdi:

“Ahi Evran’in 1171’de Azerbaycan’in Hoy sehrinde dogdugu ifade edilir. 1190-1202 yillari arasinda Horasan ve Maveraünnehir medreselerinde tahsil alip, dini bilimler, tip ve felsefe dersleri alaninda çalismalar yapmistir. 1204 yilinda Anadolu’ya gelen Ahi Evran, teskilatlanmayi esas almis, hanimefendi esleri Fatma Baciyan Hanim kardeslerimizi o dönem teskilatlandirmis, kendisi de esnaf kardeslerimizle ilgili çalismalar yapmistir. Birisi demis ki, ‘eline, beline, diline sahip olacaksin’, bir digeri demis ki ‘asina, esine, isine, sahip olacaksin’. Bu ilkeler hepimizin olmazsa olmazidir. Bunlarin yaninda Debbaglar Birligi’ni kurmus, en güzel güçlü teskilati olusturmustur. Kendine özgü kurallari, kendine özgü nizami vardir. Kayseri, ahiligin önemli merkezi ve besigidir. Ahi ahlaki ile ahlaklanmis esnaf kardeslerimize helalinden bol rizik dilerken, onlarin hayirseverlikle ön plana çikiyor olmasi da bizim için gurur kaynagi olmustur.”

Baskan Büyükkiliç, yeni müzecilik teknikleri ile yeni yüzüne kavusan müzede, bakircilik, kalaycilik, demircilik, biçakçilik, marangozluk, dericilik, eyercilik, berberlik, terzilik, urgancilik, halicilik ve ayakkabicilik olmak üzere 12 farkli alanda, yaklasik 300 eserlerle buradaki çalismalarin sergilendigini söyledi.

Kayseri’nin açik hava müzesi olan zenginligiyle gastronomi, tarihi, kültürel çalismalar ile sehri ön plana çikardiklarini belirten Büyükkiliç, Erciyes’teki kayak turizminden, Koramaz Vadisi’nden ve Incesu’da bulunan mozaiklerin görülmeye deger önemli eserler oldugunu anlatti. Büyükkiliç, Kayseri’yi müzeler sehri yapma yönündeki çalismalarini sürdürdüklerini ifade ederek “7.5 milyon yillik fosillerin sergilenecegi Paleontoloji ve Fosil Müzesi’ni olusturmaya çalisirken, Kent Müzesi, Veli Altinkaya Basin Müzesi, Mimar Sinan Müzesi ve Kültepe Tablet Müzesi gibi birbirinden önemli çalismalar yaptigimizi hatirlatmak istiyorum” dedi.

Baskan Büyükkiliç, Cumhuriyet Meydani’nda gerdanlik gibi duran tarihi Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi’nde Özhaseki’nin tavsiyeleri dogrultusunda özellikle hafta sonlari etkinlikten etkinlige kosuldugunu söyledi.

AK Parti Yerel Yönetimler Baskani Genel Baskan Yardimcisi Mehmet Özhaseki de Kayseri’de belediyelerin Büyükkiliç’in liderliginde çalismalarini sürdürdügüne dikkat çekerek sözlerini söyle sürdürdü:

“Büyüksehir Belediyemizin yenileyerek yeniden hizmete sunmus oldugu bu müzemizin Kayseri’mize, kültür dünyamiza hizmetler etmesini, nice nice misafirlerimize güzel ev sahipligi yapmasini da Cenab-i Allah’tan niyaz ediyorum. Görünüs itibariyla küçük gibi gözükebilir ama anlami, tasimis oldugu deger çok büyük olsa gerek. Buna emek veren degerli belediye baskanimizi tebrik ediyorum. Belediye baskanlarimizin hepsini tebrik ediyorum. Bu kadar bereketli belediye çalismalarinin oldugu bir ortami bulmak da kolay degil. Her gün ya bir açilis ya bir temel atma ya bir baska etkinlik. Belediyelerimizin her biri birbirinden gayretli sekilde, özellikle de Kayseri’de Memduh agabeyin liderliginde, önderliginde bu çalismalara devam ediyorlar. Allah emeklerini zayi etmesin.”

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, açilistan açilisa kostugunu belirterek “Belediyelerimizin yaptigi açilislarda hemsehrilerimizle kaynasma firsati buluyorum. Bundan dolayi da çok mutluyum. Bozkirin ortasinda bambaska bir medeniyet insa edilmis ve son yillarda da bu medeniyet kendisini inanilmaz derecede üst seviyelere tasimis. Hep beraber, bir seferberlik seklinde bu güzellikleri tüm dünyaya göstermemizin vakti geldigini düsünüyorum” diye konustu.

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Baskani Mustafa Alan ise Kayseri’nin esnaf ve ticaret sehri oldugunu söyleyerek, basta Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç olmak üzere emegi geçen herkese tesekkür etti. Esnaf ve Sanatkârlar Odalari Birligi Baskani Seyhi Odakir da, Ahi Evran’in Kayseri’de kaldigi süre içerisinde zaviyesinin onariminin Büyüksehir Belediyesi tarafindan yaptirildigini, Baskan Büyükkiliç’in müzeyi bastan sona yeniledigini ve yeniden hizmete açtigini söyledi.

Törende, Esnaf ve Sanatkârlar Odalari Birligi Baskani Seyhi Odakir, Özhaseki’ye, Vali Çiçek’e ve Baskan Büyükkiliç’a desteklerinden dolayi tesekkür plaketi takdim etti.

Konusmalarin ardindan dualar esliginde müzenin açilisi gerçeklestirilirken, daha sonra protokol müzeyi ilgiyle gezdi.
Kaynak: İHA