Stoltenberg Açiklamasi 'NATO, Onlarca Yildir Rusya Ile Daha Iyi Bir Iliski Için Çabaladi'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun onlarca yildir Rusya ile daha iyi bir iliski için çabaladigini ve Rusya’nin stratejik bir ortak oldugunu hatirlatarak, Çin’in ise NATO’nun düsmani olmadigini ancak temsil ettigi ciddi zorluklar konusunda net olunmasi gerektigini aktardi.

Stoltenberg Açiklamasi 'NATO, Onlarca Yildir Rusya Ile Daha Iyi Bir Iliski Için Çabaladi'


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Madrid’de devam eden NATO Zirvesi’nde "yakin ortaklarla" yapilan oturumun ardindan yaptigi basin toplantisinda NATO’nun güvenlik sorunlari ile mücadelede, Asya’daki müttefikleriyle birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekti. Stoltenberg, Avrupa Birligi, Gürcistan, Finlandiya ve Isveç liderleriyle ve NATO’da bir ilk olarak Hint Pasifik ortaklari olan Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore ile yapilan toplantinin ardindan, güvenlik sorunlarina karsi isbirliginin arttirilmasi gerektigini söyledi.



“Çin, bizim düsmanimiz degil”

Stoltenberg, Rusya ve Çin’in stratejik ortakliklarini ilerlettigini ve bunun bir güvenlik sorunu olusturdugunu ifade ederek, "Moskova ve Pekin arasinda derinlesen bir stratejik ortaklik görüyoruz. Çin, nükleer silahlar da dahil olmak üzere askeri güçlerini önemli ölçüde gelistiriyor ve komsularina zorbalik ediyor. Çin, bizim düsmanimiz degil ancak temsil ettigi ciddi zorluklar konusunda net olmaliyiz. Siddet yerine, degerlere dayali küresel bir sistemi ve kurallara dayali uluslararasi düzeni korumak için ortaklarimizla birlikte olmaya devam etmeliyiz" dedi.



"NATO, Hint-Pasifik ortaklariyla isbirligini hizlandiracak”

Bu dogrultuda NATO’nun Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklariyla iliskilerini güçlendirecegini ifade eden Stoltenberg, "NATO, Hint-Pasifik ortaklariyla isbirligini hizlandiracak. Siber savunma, yeni teknolojiler, deniz güvenligi, iklim degisikligiyle mücadele de dahil olmak üzere, bu küresel zorluklar küresel çözümler gerektiriyor" dedi.

Stoltenberg, "Kuzey Amerika ve Avrupa, siber terörizm, küresel tehditlerle ve ayni zamanda Çin’in olusturdugu güvenlik sorunlariyla karsi karsiyadir. Bu nedenle Asya Pasifik ortaklarimizla birlikte çalismak önemlidir" ifadelerini kullandi.

Rus saldirganligi riski altindaki ülkelere destek arttirilacak

NATO ve müttefiklerinin Rusya tarafindan saldiriya ugrayan Ukrayna’ya ve saldiriya ugrama riski olan diger ülkelere destekleri arttirma konusunda anlastiklarini söyleyen Stoltenberg, "Ukrayna’ya ülkelerinin uzun vadede donatilmasi ve güçlendirilmesine yardimci olan gelismis bir destek paketini onayladik. Bosna Hersek, Gürcistan ve Moldova da dahil olmak üzere, Rus saldirganligi riski altindaki diger tüm ortaklar için siyasi ve pratik destegi artirma konusunda anlastik. Yeteneklerini gelistirmelerine ve dayanikliliklarini güçlendirmelerine yardimci olacagiz" dedi.



Gürcistan’a yönelik destekleri detaylandiran Stoltenberg, "Gürcistan’in NATO’nun siber tatbikatlarina katilimini artirmak, güvenli iletisimi güçlendirmek ve kritik altyapinin korunmasini gelistirmeye yardimci olmak da dahil olmak üzere, yeteneklerini gelistirmeye yardimci olacak yeni bir paketle Gürcistan’a hem siyasi hem de pratik destegi artiracagiz. Ayrica Gürcistan’daki NATO irtibat ofisimiz için ek personel saglamayi planliyoruz" dedi.



"Rusya, daha fazla güven ve ortaklik kurmaktan uzaklasti"

Ukrayna’ya karsi isgalci saldirilarini sürdüren Rusya’yi, NATO’nun benimsedigi olumlu stratejik iliskilerden uzaklasarak, saldirgan eylemlerle bulunmakla suçlayan Stoltenberg, "NATO, onlarca yildir Rusya ile daha iyi bir iliski için çabaladi. Rusya’nin stratejik bir ortak oldugunu belirtmistik. Daha fazla güven, daha fazla ortaklik ve birlikte daha yakin çalisma kurma girisiminden uzaklasan Rusya oldu. Ve bunu Ukrayna’ya karsi askeri güç kullanarak yapti" dedi.



“Ukrayna’da savas 2014’te basladi”

Stoltenberg, "Savas, Subat 2022’de baslamadi. Ukrayna’da savas 2014’te basladi.

Bu yil gördüklerimiz uzun süredir var olan bir savasin tirmanmasi. Bu, uzun süredir çalistigimiz bir tür bir ortaklik iliskisine devam etmemizi imkansiz hale getirdi" ifadelerini kullanarak, "Bu nedenle Dogudaki ittifaklardaki varligimizi arttiriyor ve NATO müttefiklerinin savunmaya daha fazla yatirim yapmasini sagliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA