ABD'nin Bagimsizlik Günü Baskent'te Kutlandi

Amerika Birlesik Devletleri’nin (ABD) 246’nci Bagimsizlik Günü Ankara’da düzenlenen resepsiyon ile kutlandi.

ABD'nin Bagimsizlik Günü Baskent'te Kutlandi
Ankara’da ABD Büyükelçiligi konutunda Bagimsizlik Günü resepsiyonu düzenlendi.

Resepsiyona ABD Büyükelçisi Jeffry Flake ve esi Sefire Cheryl Flake, Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci, diplomatlar ve misyon sefleri katildi.

Büyükelçi Flake ve esi Sefire Cheryl Flake davetlileri giriste karsiladigi resepsiyonda Türkiye ve ABD’nin milli marslari okundu.

Büyükelçi Flake burada yaptigi konusmada, Türkiye’de görev yapmaktan büyük onur duydugunu belirterek, "Yasli bir büyükelçi olarak Türkiye’ye gelirken, çiktigimiz bu yolculukta basladigimiz noktaya döndügümüzü hissediyorum. Türkiye gibi önemli bir görev yerinde, gerek siyasi gerekse cografi olarak kendisini her zaman olaylarin merkezinde bulan bir ülkede ülkemi temsil ediyor olmak benim için büyük bir onur. ABD ve Türkiye, Amerikan askerlerinin ve Mehmetçiklerinizin Kore’de bir taarruz harbini geri püskürtmek için omuz omuza savasmasindan bu yana, Kore’den Kuveyt’e ve Kosova’ya kadar baska ülkelerin bagimsizlik ve özgürlüklerini savunmak için birlikte çaba sarf etmistir" dedi.

Büyükelçi Flake, Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözünü örnek vererek, "Bugün burada bagimsizligi kutlamak için bulunuyoruz. Peki bagimsiz olmak ne kadar önemli? Bu ulusun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ’Böyle bir millet esir yasamaktansa ölsün daha iyidir. O halde ya istiklal ya ölüm’ demisti. Bizim kurucu atalarimiza da iste bu dinamik ilke rehberlik etmisti” ifadelerini kullandi.

Flake, ABD ile Türkiye arasindaki ticaretin önceki yila göre yüzde 30 artis göstererek geçen yil 28 milyar dolara ulastigini bildirerek, “Ülkelerimizi birbirine baglayan seyin sadece güvenlik iliskileri olmadigini görüyoruz. Kültür ve egitim alanlarinda Türk ögrencilerin yurtdisinda egitim görmek için en fazla tercih ettigi ülke olmanin gururunu yasiyoruz. Amerika Birlesik Devletleri’ndeki Avrupali ögrenciler arasinda en basta gelen ögrenciler Türk ögrencilerdir" diye konustu.

Disisleri Bakan Yardimcisi Kaymakci ise bagimsizligin Türkiye ve ABD için çok sey ifade ettigini vurgulayarak, “Bu yüzden Bagimsizlik Gününüzü kutluyorum. Bugünkü iliskilerimiz müttefik iliskisi. Biz güçlü NATO ülkeleriyiz. Ticaret iliskilerimiz hizli sekilde artiyor. 100 milyar dolarlik ticaret hedefimizden hala uzaktayiz ama bundan eminim Türkiye ve ABD bunu basarabilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA